Videos

Κινόα: Γιατί θεωρείται ένας διατροφικός θησαυρός; (βίντεο)

Η κινόα είναι ο αποξηραμένος σπόρος του συνονόματου θάμνου, του γένους των χηνοποδιδών.Βοτανικά, δεν είναι σιτηρό. Ωστόσο, συχνά ονομάζεται «ψευτοδημητριακό», επειδή έχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημητριακά . Υπάρχει σε πολλά χρώματα όπως άσπρο, κόκκινο, μαύρο και μπλε.

Ως τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά , έχει σημαντικά οφέλη για την υγείακαι συχνά διατίθενται στην αγορά ως “superfood” .

Ένα φλιτζάνι (185 γραμμάρια) μαγειρεμένηκινόα περιέχει 222 θερμίδες.

Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια μαγειρεμένης κινόα περιέχει:

Θερμίδες: 120

Νερό: 72%

Πρωτεΐνη: 4,4 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 21,3 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 2,8 γραμμάρια

Λίπος: 1,9 γραμμάρια

Η κινόα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών με περισσότερο μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο από πολλά κοινά δημητριακά .

Οφέλη για την υγεία

Hκινόα θεωρείται μιαπλήρης πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι μας προσφέρει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, συνεπώς μας βοηθάει να προλάβουμε παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ,ορισμένους καρκίνους καισυμβάλει αποτελεσματικά στην ελάττωση της τιμής της LDL χοληστερόλης, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς μας.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και τα τριγλυκερίδια. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI),άρα δεν προκαλεί γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και είναι επίσης κατάλληλη για άτομα που έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη, όπως εκείνα με κοιλιοκάκη .

Μελέτες έχουν δείξει, ότι η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες, όπως σε φλαβονοειδή (κουερσετίνη, καμπεφερόλη), και έχει αντιφλεγμονώδη δράση την οποία μέχρι στιγμής την συναντούσαμε μόνο σε φρούτα και κυρίως στην οικογένεια των μούρων.
Επίσης βρέθηκε μια μικρή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ (ALA), γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική τους δράση.

Είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί πως περιέχει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο μας, προωθώντας το σχηματισμό λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs), βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθένειας .

Θρεπτικό και πλούσιο σε πολλά μέταλλα και φυτικές ενώσεις, η κινόα μπορεί να είναι μια υγιής προσθήκη στη διατροφή σας.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Η κινόα έχει πολλές ιδιότητες που την καθιστούν ένα φαγητό φιλικό στην απώλεια βάρους .Είναι ένα νόστιμο ολικής αλέσεως γεμάτο θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ενώσεις τρόφιμο. Έχει μια μοναδική γεύση και είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε ποικιλία στη διατροφή σας.

Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από παρόμοια τρόφιμα, όπως ρύζι, καλαμπόκι και ολικής αλέσεως .Η πρωτεΐνη θεωρείται βασικός παράγοντας για την απώλεια βάρους, καθώς ενισχύει το μεταβολισμό και τα συναισθήματα πληρότητας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών .

Ακόμα,  έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλά τρόφιμα ολικής αλέσεως που είναι εξίσου σημαντικές για την απώλεια βάρους, προάγοντας τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων αυξάνοντας τα συναισθήματα πληρότητας και βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου .

Τέλος, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης της,έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής και μειώσει σημαντικά το αίσθημα της πείνας .

Εάν θέλετε να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά της διατροφής σας, η αντικατάσταση άλλων δημητριακών όπως το ρύζι ή το σιτάρι με κινόα μπορεί να είναι μια καλή αρχή!

           

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε