Videos

Κινόα: Γιατί θεωρείται ένας διατροφικός θησαυρός; (βίντεο)

Tης Θεοδώρας Δάμα, BSc Διατροφής & Διαιτολογίας
Κινόα: Γιατί θεωρείται ένας διατροφικός θησαυρός; (βίντεο)
Η κινόα είναι ο αποξηραμένος σπόρος του συνονόματου θάμνου, του γένους των χηνοποδιδών.Βοτανικά, δεν είναι σιτηρό. Ωστόσο, συχνά ονομάζεται «ψευτοδημητριακό», επειδή έχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημητριακά . Υπάρχει σε πολλά χρώματα όπως άσπρο, κόκκινο, μαύρο και μπλε.

Ως τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά , έχει σημαντικά οφέλη για την υγείακαι συχνά διατίθενται στην αγορά ως “superfood” .

Ένα φλιτζάνι (185 γραμμάρια) μαγειρεμένηκινόα περιέχει 222 θερμίδες.

Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια μαγειρεμένης κινόα περιέχει:

Θερμίδες: 120

Νερό: 72%

Πρωτεΐνη: 4,4 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 21,3 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 2,8 γραμμάρια

Λίπος: 1,9 γραμμάρια

Η κινόα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών με περισσότερο μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο από πολλά κοινά δημητριακά .

Οφέλη για την υγεία

Hκινόα θεωρείται μιαπλήρης πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι μας προσφέρει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, συνεπώς μας βοηθάει να προλάβουμε παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ,ορισμένους καρκίνους καισυμβάλει αποτελεσματικά στην ελάττωση της τιμής της LDL χοληστερόλης, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς μας.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και τα τριγλυκερίδια. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI),άρα δεν προκαλεί γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και είναι επίσης κατάλληλη για άτομα που έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη, όπως εκείνα με κοιλιοκάκη .

Μελέτες έχουν δείξει, ότι η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες, όπως σε φλαβονοειδή (κουερσετίνη, καμπεφερόλη), και έχει αντιφλεγμονώδη δράση την οποία μέχρι στιγμής την συναντούσαμε μόνο σε φρούτα και κυρίως στην οικογένεια των μούρων.
Επίσης βρέθηκε μια μικρή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ (ALA), γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική τους δράση.

Είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί πως περιέχει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο μας, προωθώντας το σχηματισμό λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs), βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθένειας .

Θρεπτικό και πλούσιο σε πολλά μέταλλα και φυτικές ενώσεις, η κινόα μπορεί να είναι μια υγιής προσθήκη στη διατροφή σας.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Η κινόα έχει πολλές ιδιότητες που την καθιστούν ένα φαγητό φιλικό στην απώλεια βάρους .Είναι ένα νόστιμο ολικής αλέσεως γεμάτο θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ενώσεις τρόφιμο. Έχει μια μοναδική γεύση και είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε ποικιλία στη διατροφή σας.

Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από παρόμοια τρόφιμα, όπως ρύζι, καλαμπόκι και ολικής αλέσεως .Η πρωτεΐνη θεωρείται βασικός παράγοντας για την απώλεια βάρους, καθώς ενισχύει το μεταβολισμό και τα συναισθήματα πληρότητας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών .

Ακόμα,  έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλά τρόφιμα ολικής αλέσεως που είναι εξίσου σημαντικές για την απώλεια βάρους, προάγοντας τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων αυξάνοντας τα συναισθήματα πληρότητας και βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου .

Τέλος, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης της,έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής και μειώσει σημαντικά το αίσθημα της πείνας .

Εάν θέλετε να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά της διατροφής σας, η αντικατάσταση άλλων δημητριακών όπως το ρύζι ή το σιτάρι με κινόα μπορεί να είναι μια καλή αρχή!

           

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού