Διατροφή

Πώς η σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε πρόληψη σοβαρών παθήσεων

Μια διατροφή γεμάτη από υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι προωθεί τα μικρόβια του εντέρου που συνδέονται με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και τον διαβήτη.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα τρισεκατομμύρια των βακτηρίων και άλλων μικροβίων που ζουν στο έντερο μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία, επηρεάζοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ένα ευρύ φάσμα άλλων παθήσεων.

Αλλά τώρα μια νέα διεθνής μελέτη έχει διαπιστώσει ότι η σύνθεση αυτών των μικροοργανισμών, γνωστή ως μικροβίωμα, διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από αυτά που τρώμε.

Αναλύοντας τις δίαιτες, την υγεία και τα μικροβιώματα περισσότερων από χιλίων ανθρώπων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά, ολόκληρα τρόφιμα υποστήριξε την ανάπτυξη των ευεργετικών μικροβίων που προώθησαν την καλή υγεία.

Αλλά η κατανάλωση μιας διατροφής γεμάτης από υψηλής επεξεργασίας τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι και άλλα πρόσθετα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, προωθώντας τα μικρόβια του εντέρου που συνδέονταν με χειρότερη καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό που έτρωγαν οι άνθρωποι είχε πιο ισχυρό αντίκτυπο στη σύνθεση των μικροβίων τους από τα γονίδιά τους. Ανακάλυψαν επίσης ότι μια ποικιλία φυτικών και ζωικών τροφών συνδέονταν με ένα πιο ευνοϊκό μικροβίωμα.

Οι άνθρωποι που έτειναν να τρώνε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα αυγά και τα θαλασσινά ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμών, ζαχαρούχων ποτών, λευκού ψωμιού, εξευγενισμένων κόκκων και επεξεργασμένων κρεάτων, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκε με μικρόβια που συνδέονται με την κακή μεταβολική υγεία.

«Πηγαίνει πίσω στο πανάρχαιο μήνυμα της κατανάλωσης όσο το δυνατόν περισσότερων ολόκληρων και ανεπεξέργαστων τροφίμων,» εν λόγω Δρ Sarah E. Berry, ένας επιστήμονας διατροφής στο κολλέγιο του Λονδίνου και ένας συν-συντάκτης της νέας μελέτης.

“Αυτό που δείχνει αυτή η έρευνα για πρώτη φορά είναι η σχέση μεταξύ της ποιότητας των τροφίμων που τρώμε, την ποιότητα των μικροβίων μας και τελικά τα αποτελέσματα για την υγεία μας.”

Τα ευρήματα θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους διατροφολόγους να αποτρέψουν ή ίσως ακόμη και να θεραπεύσουν κάποιες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, επιτρέποντάς τους να συνταγογραφούν εξατομικευμένες δίαιτες σε ανθρώπους με βάση το μοναδικό μακιγιάζ των μικροβίων τους και άλλους παράγοντες.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι δεν υπάρχει ένα μέγεθος-fits-all διατροφή που λειτουργεί για όλους. Η νέα μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι ενώ ορισμένα τρόφιμα ήταν γενικά καλύτερα για την υγεία από άλλα, διαφορετικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν άγρια διαφορετικές μεταβολικές απαντήσεις στα ίδια τρόφιμα, με τη μεσολάβηση εν μέρει από τα είδη των μικροβίων που κατοικούν στα έντερα τους.

«Αυτό που βρήκαμε στη μελέτη μας ήταν ότι η ίδια διατροφή σε δύο διαφορετικά άτομα δεν οδηγεί στο ίδιο μικροβίωμα, και δεν οδηγεί στην ίδια μεταβολική απάντηση,» εν λόγω Δρ Andrew T. Chan, ένας συν-συντάκτης της μελέτης και ένας καθηγητής της ιατρικής στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ και το γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. “Υπάρχει μεγάλη ποικιλία.”

Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μια διεθνή μελέτη της εξατομικευμένης διατροφής που ονομάζεται Predict, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στον κόσμο σχεδιαστεί για να εξετάσει τις ατομικές απαντήσεις στα τρόφιμα. Ξεκίνησε το 2018 από τον Βρετανό επιδημιολόγο Tim Spector, η μελέτη έχει παρακολουθήσει πάνω από 1.100 ως επί το πλείστον υγιείς ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων πανομοιότυπων και μη πανομοιότυπων διδύμων.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που επηρεάζουν το μεταβολισμό και τον κίνδυνο ασθένειας. Ανέλυσαν τις δίαιτες των συμμετεχόντων, τα μικροβιώματα και το σωματικό λίπος. Πήραν δείγματα αίματος πριν και μετά τα γεύματα για να δουν το σάκχαρο στο αίμα τους, τις ορμόνες, τα επίπεδα χοληστερόλης και φλεγμονής.

Παρακολουθούσαν τον ύπνο και τη σωματική τους δραστηριότητα. Και για δύο εβδομάδες τους είχαν σε συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης για να εντοπιστούν απαντήσεις για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους σε διαφορετικά γεύματα.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν συστάδες των λεγόμενων καλών bugs του εντέρου, τα οποία ήταν πιο κοινά σε ανθρώπους που έτρωγαν μια διαφορετική διατροφή πλούσια σε φυτά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες – όπως το σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες, ξηρούς καρπούς και σπόρους – καθώς και ελάχιστα επεξεργασμένα ζωικά τρόφιμα, όπως τα ψάρια και το γιαούρτι με πλήρεις λιπαρές ουσίες.

Βρήκαν επίσης συστάδες των «κακών» bugs του εντέρου που ήταν κοινά στους ανθρώπους που κατανάλωναν τακτικά τα τρόφιμα που ήταν ιδιαίτερα επεξεργασμένα. Ένας κοινός παρονομαστής μεταξύ των βαριά επεξεργασμένων τροφίμων είναι ότι τείνουν να περιέχουν πολύ λίγες ίνες, ένα μακροθρεπτικό που βοηθά να θρέψει τα καλά μικρόβια στο έντερο, οι ερευνητές είπαν.

Μεταξύ των «καλών» στελεχών των μικροβίων του εντέρου ήταν το Prevotella copri και το Blatocystis, τα οποία σχετίζονταν με χαμηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, το είδος που συσσωρεύεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα και που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καταλήγοντας, η Δρ Berry είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι εξετάζοντας τα προφίλ μικροβιώματος μπορούν να προσδιορίσουν άτομα υψηλού κινδύνου ανάπτυξης μεταβολικών ασθενειών και να παρέμβουν από νωρίς.

Αυτή και οι συνάδελφοί της σχεδιάζουν τώρα μια κλινική δοκιμή που θα εξετάσει κατά πόσον λέγοντας στους ανθρώπους να αλλάξουν συγκεκριμένα τρόφιμα στη διατροφή τους, μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των καλών και κακών μικροβίων στα έντερα τους και στη συνέχεια να βελτιώσουν την υγεία τους.

“Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλές μικρές αλλαγές που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι που μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία τους που θα μπορούσαν να μεσολαβούν μέσω του μικροβιώματος”, είπε.

Πηγή: New York Times

Διατροφή

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

Νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι ώρες που τρώμε θα μπορούσαν να επηρεάζουν και το πόσο υγιώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας ακόμη και τη λειτουργία των μυών μας. Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι», γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Το φως της ημέρας και το σκοτάδι επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού «ρολογιού» […]

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά