Διατροφή

Η απλότητα στην αντιμετώπιση της πολύπλοκης «πανδημίας» της παχυσαρκίας

Η απλότητα στην αντιμετώπιση της πολύπλοκης «πανδημίας» της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία αν και ουσιαστικά είναι μια μη μεταδιδόμενη «νόσος», ταυτόχρονα θα μπορούσε να πληροί τις προϋποθέσεις του ορισμού της ως πανδημία.

Οι αριθμοί, τα τελευταία χρόνια είναι συνταρακτικοί, καθώς η ταχεία τροποποίηση της καθημερινότητας του ανθρώπου διεύρυνε και μετέδωσε σε ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού το πρόβλημα.

Πολυάριθμοι αιτιολογικοί παράγοντες, είτε διατροφικοί, είτε περιβαλλοντικοί, είτε συμπεριφορικοί οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υπερβαρότητα και στη συνέχεια στη παχυσαρκία.

Πολλές εκφάνσεις της σύγχρονης καθημερινότητας, όπως:

– η καθιστική ζωή,

-η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με απλά σάκχαρα και τρανς- λιπαρά,

-η απομάκρυνση από παραδοσιακές μορφές συμπεριφοράς σχετικά με το φαγητό ( απουσία οικογενειακού τραπέζιου),

-η έλλειψη χρόνου,

η οικονομική στενότητα και το φθηνό φαγητό

έχουν επιτείνει το πρόβλημα στις ανεπτυγμένες χώρες και το έχει «μεταδώσει» ακόμη και σε χώρες αναπτυσσόμενες, οι οποίες παραδοσιακά αντιμετώπιζαν έντονα προβλήματα υποσιτισμού.

Η παχυσαρκία με τη σειρά της είναι η πύλη εισόδου στον οργανισμό, χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, καρδιαγγειακά, μυοσκελετικά, σύνδρομο άπνοιας, γυναικολογικά και άλλες συννοσηρότητες.

Δράσεις όπως η Ευρωπαϊκή ημέρα κατά της Παχυσαρκίας αλλά και πληθώρα αντίστοιχων δράσεων, είτε σε τοπικό ή σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν τη προοπτική να ευαισθητοποιήσουν όχι μόνο κάθε πολίτη αλλά και τη ίδια τη πολιτεία καθώς και τη βιομηχανία τροφίμων.

Πολυπαραγοντικό πρόβλημα

Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ώστε η αντιμετώπισή της να απαιτεί τη συνδρομή όλων των σχετικών κέντρων επιρροής.

Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών ( πχ διατροφικές ετικέτες).

Η βιομηχανία τροφίμων είναι απαραίτητο να στραφεί σε προϊόντα τα οποία να έχουν τροποποιηθεί  έτσι ώστε να προσδίδουν ένα λιγότερο επεξεργασμένο, με καλύτερα διατροφικά χαρακτηριστικά προϊόν.

Οι επιστήμονες υγείας με έγκυρη και εμπεριστατωμένη γνώση να βοηθήσουν πρακτικά τους ασθενείς με κύριο μέλημα τη διεπιστημονική αντιμετώπιση σε εξατομικευμένο επίπεδο.

  Η ευθύνη ανήκει στο άτομο

 Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη, μιας ώριμης και μακροχρόνιας αντιμετώπισης, σαφώς τη κατέχει το ίδιο το άτομο.

Αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων, έχει αποδεδειγμένα πολύ αργά αντανακλαστικά, είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν απαιτεί κάποια μαγική λύση ή κάποιον παντογνώστη θεραπευτή.

Απαιτεί άμεση δραστηριότητα από μέρους μας, ώστε να αναγνωρίσουμε τα «αδύναμα» σημεία μας, τα οποία βαθιά μέσα μας τα γνωρίζουμε.

Ο ρόλος των διαιτολόγων – διατροφολόγων

Στα προβλήματα που σαφώς μας ξεπερνούν, απαραίτητη και θεμιτή είναι η γνώμη των ειδικών ( πιστοποιημένων με σχετική εμπειρία και όχι εμπειρικών).

Οι ειδικοί επιστήμονες υγείας και ιδιαίτερα οι πιστοποιημένοι διαιτολόγοι- διατροφολόγοι έχουν επιστημονική ευθύνη και χρέος, να μεταφράσουν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στο γνωστικό τους πεδίο σε απλά βήματα, τα οποία να μας βοηθήσουν στον αγώνα της αλλαγής συμπεριφοράς απέναντι στη σχέση μας με τη διατροφή.

Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Μεγάλος ερευνητικός όγκος έχει προκύψει για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά προς απογοήτευση πολλών, κοινοί παρονομαστές στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας παραμένουν οι κλασσικοί.

-Μείωση καταναλισκόμενων θερμίδων ανάλογα των διατροφικών μας αναγκών,

-χρήση λιγότερων επεξεργασμένων τροφών μεγαλύτερης διατροφικής αξίας,

– αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Η τροποποίηση της διατροφικής μας συμπεριφοράς έναντι στο φαγητό είναι θεμιτό να βασιστεί στην απλότητα ώστε στη καθημερινότητά μας να κατακτήσουμε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους, οι οποίοι όμως σε βάθος χρόνου να αποδώσουν πολύ μεγάλο αποτέλεσμα χωρίς βέβαια να μας οδηγήσουν σε απογοητεύσεις.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι τελικά η αφοσίωση σε σωστές διατροφικές συμπεριφορές σε βάθος χρόνου, μπορούν να αποδώσουν μεγάλα οφέλη καθώς θα μας απομακρύνουν από την υιοθέτηση ακραίων συμπεριφορών είτε προς το διαιτητικό περιορισμό είτε προς την υπερφαγία.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού