Διατροφή

Αυτοί είναι οι 4 μύθοι για τις δίαιτες αδυνατίσματος

Κυκλοφορούν πολλά γύρω από το θέμα της δίαιτας. Όλοι μας έχουμε ακούσει “ιστορίες επιτυχίας” γύρω από αυτό το θέμα.

Η δίαιτα του αστροναύτη, η χημική δίαιτα, η δίαιτα αστραπή, η.. δίαιτα του ανανά και πάει λέγοντας.

Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε μια τάξη και να δούμε τι απ’ όλα ισχύει πραγματικά και τι όχι. Και προπάντων, πέρα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, τις ευεργετικές και τις καταστροφικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό και στην υγεία μας.

Μύθος 1:
“Ορισμένοι συνδυασμοί τροφών και η αποφυγή κάποιων άλλων συνδυασμών θα με βοηθήσουν να αδυνατίσω γρηγορότερα.”

Παρότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος για τον συνδυασμό αμύλου και πρωτεϊνης και το γεγονός ότι οδηγεί σε αύξηση βάρους και καλό θα ήταν να αποφεύγεται, οι νεώτερες μελέτες στη διαιτολογία αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Στην πραγματικότητα, για να είναι ένα γεύμα πλήρες, χρειάζεται να συνδυαστούν τροφές από όλες τις κατηγορίες θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτε’ί’νη και λιπαρά) προκειμένου ο οργανισμός να μπορέσει να ανταπεξέλθει σωστά στις ενεργειακές του ανάγκες. Το κλειδί βρίσκεται στην σωστή αναλογία των θρεπτικών συστατικών.

Αν για παράδειγμα ένα γεύμα είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά και υδατάνθρακες και πολύ φτωχό σε πρωτε’ί’νη τότε θα έχει υψηλή ενεργειακή αξία και δεν θα είναι κατάλληλο για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Αν όμως οι αναλογίες των θρεπτικών συστατικών είναι κατάλληλες τότε το γεύμα μπορεί να έχει τη διατροφική του πληρότητα και παράλληλα να είναι κατάλληλο για απώλεια βάρους. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όχι μόνο σε ένα μεμονωμένο γεύμα αλλά και στο σύνολο των γευμάτων της ημέρας θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τη διατροφική τους πληρότητα.

Παράδειγμα ‘διατροφικά δυσανάλογου γεύματος’: Τρία φλιτζάνια μακαρόνια με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και μια κουταλιά του γλυκού κιμά.

Μύθος 2:
“Aπορώ πως παχαίνω αφού δεν τρώω πολύ, τρώω μόνο ένα γεύμα την ημέρα το βράδυ και τσιμπολογάω μικρά σνακ καθημερινά.”

Πολλές φορές όταν καταναλώνουμε ασυναίσθητα μικρές ποσότητες πολύ συχνά μέσα στη μέρα και δεν έχουμε ισορροπημένα γεύματα δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνουμε.
Επιπροσθέτως όταν δεν υπάρχει το σωστό διατροφικό σχήμα με το πρωινό – το δεκατιανό- το μεσημεριανό – το απογευματινό και το βραδινό, τότε ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί σωστά και δεν κάνουμε καλές κάυσεις.

Αν αφήνουμε τον οργανισμό μας χωρίς γεύματα μέχρι το βράδυ, τότε συσσωρεύουμε την πείνα μας και καταλήγουμε στο τέλος της ημέρας να τρώμε ένα μεγάλο γεύμα, πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά το οποίο δεν μπορούμε να μεταβολίσουμε καλά, καθώς το βράδυ ο μεταβολισμός μας είναι πιο αργός και δεν έχουμε το χρόνο να κάνουμε τις απαιτούμενες καύσεις γιατί πέφτουμε για ύπνο.

Άρα λοιπόν τα μικρά τσιμπολογήματα και το ένα γεύμα το βράδυ, παρότι μας δίνουν την εντύπωση ότι δεν τρώμε πολύ, αποτελούν αιτία για κακή λειτουργία του μεταβολισμού μας και μειωμένη ικανότητα καύσης του λίπους.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μοιράζουμε την ενέργεια που προσλαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και το μεγαλύτερο μέρος αυτής να το προσλαμβάνουμε μέχρι το απόγευμα και όχι το βράδυ.

Μύθος 3:
“Mπορώ να σταματάω και να συνεχίζω μια δίαιτα όποτε θέλω εγώ χωρίς να υπάρχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις στην υγεία μου.”

Σκοπός είναι να μην δείτε τη δίαιτα σαν μια προσωρινή κατάσταση αλλά να μάθετε τις βασικές αρχές του προγράμματος που ακολουθείτε και να μπορέσετε να τις εφαρμόζετε για μια ζωη. Και λέγοντας αυτό δεν εννοούμε ότι οι ποσότητες που θα καταναλώνετε θα είναι οι ίδιες και κατά τη διάρκεια της συντήρησης. Φυσικά, όταν θα έχετε φτάσει στο επιθυμητό βάρος θα μπορείτε να τρώτε περισσότερες τροφές και σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα.

Όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρήσετε το παρόν διατροφικό σχήμα ως προς την τήρηση των πέντε γευμάτων την ημέρα, την κατανάλωση νερού και την περιορισμένη κατανάλωση λιπαρών και πολυθερμιδικών σνάκ. Ο οργανισμός σας δεν είναι μπαλόνι, για να είναι σε μια διαρκή κατάσταση φουσκώματος και ξεφουσκώματος. Θα νιώσει πολύ καλύτερα αν τον βοηθήσετε να ισορροπήσει σε ένα υγιές και επιθυμητό βάρος.

Μύθος 4:
“Οι γρήγορες δίαιτες είναι οι καταλληλότερες για απώλεια βάρους γιατί το άτομο πετυχαίνει γρήγορα το στόχο του χωρίς να κουράζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.”

Οι γρήγορες δίαιτες που σχετίζονται με μονοφαγικά σχήματα (π.χ. μια μέρα μόνο κοτόπουλο και την επόμενη μόνο αυγά) ή περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων και αυξημένη πρόσληψη πρωτε’ί’νης (όπως η δίαιτα Άτκινς) μπορεί να υπόσχονται θεαματικά και γρήγορα αποτελέσματα όμως έχουν καταστροφική επίδραση στο μεταβολισμό καθώς οδηγούν σε μείωση του μυικού ιστού και απώλεια υγρών κατά συνέπεια το άτομο οδηγείται σε επαναπρόσληψη του βάρους αν ξεκινήσει να τρώει κανονικά.

Επιπροσθέτως οι γρήγορες δίαιτες στερούν από τον οργανισμό βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και επιδρούν αρνητικά στη φυσιολογική λειτουργία του ατόμου προκαλώντας νεύρα, κακή διάθεση, έλλειψη συγκέντρωσης, υπνηλία και αδυναμία.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού