Διατροφή

Παγκόσμια Ημέρα Ελαιόλαδου – 26 Νοεμβρίου

H 26η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ελαιόλαδου, πού εδρεύει στην Μαδρίτη ως η ημέρα που τιμούμε το ελαιόλαδο για τις ευεργετικές του ιδιότητες, και ως αιώνιο σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει  ότι το ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο συστατικό και ισχυρό όπλο κατά των χρόνιων ασθενειών και συμβάλλει στην:

Μείωση της «κακής” χοληστερόλης (LDL) στο αίμα

Διατήρηση των επιπέδων  της «καλής» χοληστερόλης (HDL) στο αίμα

Καλύτερη λειτουργία του εντέρου

Πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει

Επεξεργασία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη

Μείωση του γαστρικού χυμού

Καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό

Ισορροπία της τιμής του σακχάρου και στον σωστό μεταβολισμό των διαβητικών

Πρόληψη ορισμένων μορφών  καρκίνου

Αναζωογόνηση  του δέρματος.

Η κορωνίδα της Μεσογειακής Διατροφής 

Το ελαιόλαδο μαζί με το ελαιόδεντρο υπάρχει παντού στη ζωή μας, στη διατροφή, στον αθλητισμό, στο φωτισμό, στη θέρμανση, στη θρησκεία, στην ιατρική, στη διακόσμηση, στην τέχνη, στον πολιτισμό, στη λογοτεχνία, στη λαογραφία και στη μυθολογία.

Το ελαιόλαδο είναι η κορωνίδα της Μεσογειακής Διατροφής και έχει επίσημα αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ότι ” προλαβαίνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα»

Συγχρόνως έχει αναγνωρισθεί παγκόσμια από Διεθνείς Επιστημονικούς Οργανισμούς ότι το ελαιόλαδο εκτός των καρδιαγγειακών νοσημάτων προλαβαίνει τη γεροντική άνοια, το Αλτσχάϊμερ, και βελτιώνει τη μνήμη των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών κατά 30%.

 Το ελαιόλαδο πλεονεκτεί έναντι των άλλων λαδιών

Το ελαιόλαδο πλεονεκτεί έναντι όλων των άλλων φυτικών ελαίων (σπορέλαια) λόγω των ιδιαίτερων συστατικών του και της ανθεκτικότητας του σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Να γνωρίζουμε ότι το ελαιόλαδο είναι το μόνο δεν παράγεται ως γενετικά τροποποιημένο (μεταλλαγμένο) σε αντίθεση με άλλα σπορέλαια.

Στην Ελλάδα περισσότερες από εξακόσιες χιλιάδες οικογένειες, καλλιεργούν  και κάποιοι εμπορεύονται  το ελαιόλαδο.

Το μειονέκτημα που εξακολουθεί να παραμένει είναι η εμπορία και εξαγωγή χύμα ελαιόλαδου, παρά το γεγονός ότι από τις τριακόσιες χιλιάδες τόνους που παράγουμε κατά μέσον όρο ετησίως. το 80% από αυτό είναι έξτρα παρθένο.

Ο ορισμός του ελαιόλαδου ως  “οι χώρες που καλλιεργείται  το ελαιόδεντρο” ,αποδεικνύει την ιστορική διαδρομή 3000 χρόνων που συνδέεται άμεσα με τους θρύλους και τις παραδόσεις του λαού μας αλλά και των άλλων χωρών της Μεσογείου.

Η ελιά, το αμπέλι και το σιτάρι είναι η χρυσή τριλογία που ενώνει τους λαούς της Μεσογείου σε γιορτές ,πανηγύρια και κάθε είδους παραδοσιακές εκδηλώσεις, παρά τις θρησκευτικές και πολιτιστικές διαφορές τους.

  Άρθρο του Νίκου Κατσαρού,  πρώην  Πρόεδρος ΕΦΕΤ

 Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας&ΔιαιτολογίαςNewYorkCollege

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού