Διατροφή

Χρήσιμες διατροφικές συμβουλές για την περίοδο του κορωνοϊού

Της Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου – MSc, MBA, SRD, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Η καλή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χρειαστεί να αντισταθεί. Η περιορισμένη πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα μπορεί να περιορίσει τις ευκαιρίες που έχετε  να συνεχίσετε να τρώτε μια υγιεινά.

Μπορεί επίσης, να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση πολύ επεξεργασμένων τροφίμων, τα οποία τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, σάκχαρα και αλάτι. Ωστόσο, ακόμη και με λίγα και περιορισμένα συστατικά, μπορεί κανείς να συνεχίσει να τρώει μια διατροφή που υποστηρίζει την  καλή υγεία.

Κάντε ένα σχέδιο – πάρτε μόνο ό, τι χρειάζεστε

Πολλές περιπτώσεις υπεραγορών έχουν παρατηρηθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Η συμπεριφορά αγοράς πανικού μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως αύξηση των τιμών των τροφίμων, υπερβολική κατανάλωση τροφίμων και άνιση διανομή προϊόντων. Είναι επομένως σημαντικό να λάβετε υπόψη τις δικές σας ανάγκες, καθώς και τις ανάγκες των άλλων.

Αξιολογήστε ότι έχετε ήδη στο σπίτι και  μειώστε τα περιττά προϊόντα . Ίσως νιώθετε την ανάγκη να αγοράσετε μεγάλες ποσότητες τροφίμων, αλλά φροντίστε να λάβετε υπόψη και να χρησιμοποιήσετε ό, τι υπάρχει ήδη στο ντουλάπι σας, καθώς και τρόφιμα με μικρότερη διάρκεια ζωής. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε τη σπατάλη τροφίμων και να επιτρέψετε σε άλλους να έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα που χρειάζονται.

Να είστε στρατηγικοί για τη χρήση των συστατικών – δώστε προτεραιότητα στα φρέσκα προϊόντα

Χρησιμοποιήστε πρώτα φρέσκα υλικά και εκείνα που έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Εάν τα φρέσκα προϊόντα, ιδίως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με μειωμένα λιπαρά εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα, δώστε προτεραιότητα σε αυτά που δεν είναι ευπαθή. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν βολικά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και συχνά έχουν παρόμοιο προφίλ θρεπτικών συστατικών με τα φρέσκα τρόφιμα. Για να αποφύγετε την σπατάλη τροφίμων, μπορείτε να παγώσετε τυχόν υπολείμματα για άλλο γεύμα.

Προετοιμάστε σπιτικά γεύματα

Κατά τη διάρκεια της κανονικής καθημερινής ζωής, πολλά άτομα συχνά δεν έχουν το χρόνο να προετοιμάσουν σπιτικά γεύματα. Το να περνάτε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στο σπίτι μπορεί τώρα να προσφέρει τη δυνατότητα να φτιάξετε εκείνες τις συνταγές που προηγουμένως δεν είχατε χρόνο να φτιάξετε. Πολλές υγιεινές και νόστιμες συνταγές μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο. Επωφεληθείτε από τον πλούτο των διαθέσιμων πληροφοριών και πειραματιστείτε με τα συστατικά στα οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση, αλλά θυμηθείτε να έχετε κατά νου τις αρχές για την υγιεινή διατροφή που παρέχονται σε αυτήν την οδηγία.

Επωφεληθείτε από την επιλογή παράδοσης φαγητού

Παρόλο που τα σπιτικά γεύματα πρέπει να έχουν προτεραιότητα, ορισμένες πόλεις και χώρες διαθέτουν αρκετά προηγμένα συστήματα παράδοσης για συστατικά και έτοιμα γεύματα, και πολλές επιχειρήσεις αρχίζουν τώρα να προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία. Ορισμένες λύσεις περιλαμβάνουν επιλογές «χωρίς επαφή», όπου δεν απαιτείται ανθρώπινη αλληλεπίδραση, υποστηρίζοντας έτσι μέτρα αυτο-καραντίνας και απομόνωσης. Αυτά πρέπει να δοθούν προτεραιότητα, ιδίως από αξιόπιστες επιχειρήσεις που ακολουθούν αυστηρές απαιτήσεις υγιεινής τροφίμων. Για παράδοση και μεταφορά τροφίμων, είναι σημαντικό να διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες (κάτω από 5 ° C ή πάνω από 60 ° C). Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να είναι συντριπτικές, ίσως θέλετε να εξερευνήσετε τι είναι διαθέσιμο στην περιοχή σας.

Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού

Η διαθεσιμότητα φρέσκων τροφίμων μπορεί να μειωθεί και επομένως μπορεί να καταστεί απαραίτητο να βασιστείτε περισσότερο σε κονσέρβες, κατεψυγμένα ή μεταποιημένα τρόφιμα. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού. Ο ΠΟΥ συνιστά την κατανάλωση λιγότερο από 5 g αλατιού την ημέρα. Για να το επιτύχετε αυτό, δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα με μειωμένο ή καθόλου αλάτι.

Μπορείτε επίσης να ξεπλύνετε κονσερβοποιημένα τρόφιμα όπως λαχανικά και φασόλια, για να αφαιρέσετε μέρος της περίσσειας νατρίου. Δεδομένου ότι ενδέχεται να καταναλώνετε ήδη αρκετό αλάτι, αποφύγετε την προσθήκη επιπλέον αλατιού κατά το μαγείρεμα και στα γεύματά σας στο τραπέζι. Πειραματιστείτε με φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά για επιπλέον γεύση.

Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης

Ο ΠΟΥ συνιστά ιδανικά λιγότερο από το 5% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας για ενήλικες να προέρχεται από δωρεάν σάκχαρα (περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού). Εάν λαχταράτε κάτι γλυκό, τα φρέσκα φρούτα πρέπει πάντα να είναι η προτεραιότητα. Κατεψυγμένα φρούτα, κονσερβοποιημένα φρούτα σε χυμό παρά σιρόπι και αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης είναι επίσης καλές επιλογές. Προσέξτε για επιλογές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, καθώς συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

Η κοινωνική απόσταση που σχετίζεται με το ξέσπασμα του COVID-19 σήμαινε ότι πολλές οικογένειες περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι, γεγονός που παρέχει νέες ευκαιρίες να μοιραστούν μαζί γεύματα. Τα οικογενειακά γεύματα είναι μια σημαντική ευκαιρία για τους γονείς να είναι πρότυπα για υγιεινή διατροφή και για την ενίσχυση των οικογενειακών σχέσεων.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού