Διατροφή

Η διατροφή κατά του Αλτσχάιμερ

Μια νέα διατροφική πρόταση που μειώνει τον κίνδυνο

Προτιμούμε μούρα, σαλάτες και κρασί, αλλά αποφεύγουμε τυρί, γλυκά και πίτες και μειώνουμε έτσι στο μισό τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

 

Μία νέα διατροφική πρόταση που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ μας δίνουν οι επιστήμονες βασισμένοι σε επεξεργασία δεδομένων πολλών ερευνών. Μάλιστα εξηγούν ότι η εν λόγω διατροφήγνωστή ως MIND (μυαλό στα αγγλικά) – μπορεί να φανεί ευεργετική ακόμα και αν δεν την ακολουθούμε πιστά.

 

Αυτή η δίαιτα φάνηκε να μειώνει κατά 53% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε όσους την ακολουθούν πιστά. Σε όσους ήταν λιγότερο πιστοί, φάνηκε να απομακρύνει τον κίνδυνο κατά 35%. Η καθηγήτρια Martha Morris μία επιδημιολόγος που ασχολείται με τη διατροφή στο Rush University Medical Centre του Σικάγο και οι συνεργάτες της συνέθεσαν αυτή τη δίαιτα βασισμένοι στα στοιχεία από διάφορες έρευνες που έδειχναν ποια τρόφιμα και συστατικά τους έκαναν κακό ή καλό στο Αλτσχάιμερ.

 

Η δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH (δίαιτα κατά της υπέρτασης), που έχει βρεθεί ότι και οι δύο δρουν ευεργετικά για τα αγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, εγκεφαλικό, υπέρταση κ.α.). Αυτές οι δύο δίαιτες έχει βρεθεί σε έρευνες ότι παρέχουν προστασία απέναντι και στην άνοια. Πιο συγκεκριμένα η DASH έχει βρεθεί να προστατεύει κατά 39% από το Αλτσχάιμερ και η μεσογειακή 54% αντίστοιχα. Παρόλα αυτά οι δίαιτες αυτές είχαν αμελητέα ευεργετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο όταν κάποιος δεν τις ακολουθούσε πιστά.

 

Έτσι, η νέα διατροφική πρόταση MIND υπερέχει, αφού ευνοεί τον εγκέφαλο και όσων κάνουν παρασπονδίεςσύμφωνα και με την καθηγήτρια Martha Morris – είναι πιο εύκολη να την ακολουθήσει κανείς, από ότι τη μεσογειακή δίαιτα. Η MIND μας δίνει μία λίστα με τρόφιμα που ευνοούντα καλά») ή αντίστοιχα βλάπτουντα κακά») τον εγκέφαλο.

 

Τα καλά: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, άλλα λαχανικά, ξηροί καρποί, μούρα, φασόλια, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρι, πουλερικά, ελαιόλαδο, κρασί.

 

Τα κακά: κόκκινα κρέατα, βούτυρο και μαργαρίνη, τυριά, πίτες και γλυκά, έτοιμα και τηγανιτά φαγητά.

 

Η εν λόγω διατροφή περιλαμβάνει καθημερινά τουλάχιστον 3 ημερήσιες μερίδες τροφίμων ολικής άλεσης και σαλάτες μαζί με μία επιπλέον μερίδα λαχανικών και ένα ποτήρι κρασί. Επίσης, οι ξηροί καρποί θα πρέπει να αποτελούν καθημερινό σνακ και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τρώνε κάποιο όσπριο μέρα παρά μέρα, πουλερικά και μούρα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και ψάρι τουλάχιστον μία. Θα πρέπει όμως να προσέξουν και με τα απαγορευμένα τρόφιμα. Να καταναλώνουν λιγότερο από μία κουταλιά βούτυρο την ημέρα και τυριά, τηγανητά και έτοιμα φαγητά λιγότερο συχνά από δύο φορές την εβδομάδα.

 

Φυσικάόπως είναι αναμενόμενοόσο πιο πολλά χρόνια ακολουθεί κανείς την εν λόγω διατροφή τόσο πιο πιθανό είναι να προστατευτεί από το Αλτσχάιμερ.

 

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού