Διατροφή

Οι κίνδυνοι που κρύβει το αλάτι- Κατανάλωση με μέτρο προτείνουν οι ειδικοί

Κατανάλωση με μέτρο προτείνουν οι ειδικοί
Το αλάτι αποτελεί ένα τρόφιμο που όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες έχει σχετιστεί με σημαντικά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, η κατανάλωση αλμυρών σνακ μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις για διάφορα όργανα του σώματός μας ακόμα και αν δεν αυξάνει την πίεσή μας. Όπως οι ερευνητές επισημαίνουν δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κατευθυντήριες γραμμές για την κατάταξη κάποιου με βάση το αν είναι ευαίσθητος στο αλάτι ή όχι.

Ωστόσο, αν η αρτηριακή του πίεση αυξηθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οπού καταναλώνει αλμυρά σνακ ή μειωθεί όταν δεν καταναλώνει, τότε αυτό το άτομο θεωρείται ευαίσθητο στο αλάτι.

Αντίθετα αν δεν υπάρχει αλλαγή στην αρτηριακή πίεση με περιορισμό του νατρίου τότε θεωρείται ¨ανθεκτικό¨ στο αλάτι. Ακόμα όμως και αν κάποιος θεωρείται ανθεκτικός στο αλάτι, υπάρχουν στοιχεία για δυσμενείς επιπτώσεις σε πολλά από τα όργανα και τους ιστούς του σώματος του. Αρχικά μπορεί να παρατηρηθεί μειωμένη λειτουργικότητα του αγγειακού ενδοθηλίου, καθώς επίσης και υπερτροφία της αριστερής κοιλίας. Επιπλέον στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη νατρίου (συστατικού του αλατιού) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη νεφρική λειτουργία. Αναφορές επίσης δείχνουν ότι το χρόνια αυξημένο νάτριο στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και νευρώνες του εγκεφάλου μας.

Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε ότι περίπου το 70% του νατρίου στη διατροφή μας προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. συμπεριλαμβανομένων και τροφίμων που ίσως να μην σκεφτόμαστε όπως είναι το ψωμί, τα κράκερς, τα μπισκότα κ.α.

Επιπλέον στα τρόφιμα των εστιατορίων και στο φαγητό τύπου delivery και fast food συνήθως περιέχεται πολύ περισσότερο αλάτι από τα πιάτα που παρασκευάζουμε στο σπίτι μας.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού