Διατροφή

Ποιο είναι το ιδανικό πρωινό για τα παιδιά;

Το πρωινό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεύμα για τα παιδιά, καθώς όχι μόνο τους παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας, αλλά σχετίζεται επίσης τόσο με τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη σχολική απόδοση, όσο και με την υγεία και τη διαμόρφωση των διατροφικών τους συνηθειών.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πρωινού βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης και του σωματικού βάρους, καθώς αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και συμβάλλει στην αποφυγή υπερκατανάλωσης τροφής στα επόμενα γεύματα της ημέρας. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό τείνουν να έχουν καλύτερες διατροφικές συνήθειες και μεγαλύτερη πιθανότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ένα ισορροπημένο πρωινό για τα παιδιά θα πρέπει σύμφωνα με τα neadiatrofis.gr να περιλαμβάνει συνδυασμό επιλογών από τις παρακάτω ομάδες τροφίμων:

– Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα: Αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης και ασβεστίου που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και των δοντιών. Για παιδιά μεγαλύτερα από 2 ετών, θα ήταν καλό να προτιμώνται προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (1,5-2%).

– Ψωμί ή δημητριακά, κατά προτίμηση ολικής άλεσης: Περιέχουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού και προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου, καθώς επίσης και βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι σημαντικό ώστόσο να δίνεται προσοχή στο είδος των δημητριακών, καθώς πολλά προϊόντα, ειδικότερα αυτά που απευθύνονται σε παιδιά, είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά οξέα και φτωχά σε φυτικές ίνες. Επομένως, θα πρέπει να επιλέγονται δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως για παράδειγμα ολικής αλέσεως ή μούσλι.

– Φρούτα: Παρέχουν στα παιδιά φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) απαραίτητα για την υγεία και την ανάπτυξή τους. Ιδανικά, θα πρέπει να καταναλώνονται ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμών που έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι ενεργειακά πυκνότεροι.

Στην πράξη ας δούμε ορισμένες επιλογές ισορροπημένου πρωινού για τα παιδιά:

– Γάλα (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτο

– Γάλα με φρυγανιές ολικής άλεσης με λίγο μέλι/ταχίνι και φρούτο

– Γιαούρτι (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) με δημητριακά ολικής άλεσης και κομμάτια φρέσκων φρούτων

– Γιαούρτι (χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) με μέλι και ξηρούς καρπούς

– Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης και τυρί χαμηλών λιπαρών και φρούτο

– Βραστό αυγό με ψωμί ολικής άλεσης και φρούτο

– Κουλούρι Θες/νίκης με τυρί κρέμα και φρούτο

Τέλος, προσπαθήστε να αποφύγετε επιλογές όπως κρουασάν, σφολιάτες, συσκευασμένα μπισκότα και έτοιμα αρτοσκευάσματα τα οποία είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και θερμίδες. Εναλλακτικά, μπορείτε να προσφέρετε σπιτικό κέικ, σταφιδόψωμο ή κουλουράκια.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού