Διατροφή

H σόγια δεν προλαμβάνει τον καρκίνο του ενδομητρίου

Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα σόγιας προστατεύουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου, αποφαίνεται ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Τα διατροφικά προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες, φυτο-οιστρογόνα που κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να λειτουργούν προστατευτικά έναντι του καρκίνου. Αλλά, τα διαθέσιμα στοιχεία για το πώς τα τρόφιμα σόγιας προστατεύουν από τον καρκίνο του ενδομητρίου είναι αντικρουόμενα.

Ερευνητές του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου στο Τόκιο, με επικεφαλής τον Δρ Μοτοκι Ιβασακι, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 49.000 γυναίκες στην Ιαπωνία, οι οποίες είχαν ερωτηθεί δύο φορές σε πέντε χρόνια για τη διατροφή τους, τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και την κατανάλωση οκτώ συγκεκριμένων τροφίμων σόγιας, περιλαμβανομένου του γάλακτος, του τυριού και της σούπας.

Μετά από πέντε χρόνια, 112 γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του ενδομητρίου, αλλά οι ερευνητές δεν εντόπισαν σχέση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης τροφίμων σόγιας και μικρότερου κινδύνου εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Πάντως, οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερη σόγια, έτρωγαν επίσης περισσότερα φρούτα και λαχανικά και έτειναν να είναι μεγαλύτερες, ήταν πιθανότερο να έχουν ιστορικό διαβήτη και λιγότερο πιθανό να είναι καπνίστριες ή να πίνουν αλκοόλ ή καφέ.

«Η μελέτη μας συνεκτίμησε την κατανάλωση σόγιας και ισοφλαβόνων και διαπίστωσε ότι δεν σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Αν και η συχνότητα του συγκεκριμένου καρκίνου είναι γενικά χαμηλή στις ασιατικές χώρες, τα ποσοστά αυξάνονται σταδιακά.

Επίσης είναι γνωστό ότι η κατανάλωση σόγιας είναι πολύ υψηλή στην Ιαπωνία. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουμε τα συμπεράσματά μας και να δώσουμε οριστική απάντηση στο επιστημονικό αυτό ζήτημα», σημειώνει ο Δρ Ιβασακι.

www.health.in.gr

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού