Νεοπλασίες

Ο καρκίνος του δέρματος “απειλεί” περισσότερο τους νεαρούς άνδρες

Ο καρκίνος του δέρματος “απειλεί” περισσότερο τους νεαρούς άνδρες

Οι άνδρες -και μάλιστα οι νεότεροι- είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα) από ό,τι οι γυναίκες ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία εκτιμά ότι υπάρχουν βιολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά την εξέλιξη του μελανώματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια δερματολογίας του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Σούζαν Σουέτερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 26.000 ανθρώπων ηλικίας 15 έως 39 ετών, που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα μεταξύ των ετών 1989-2009, από τους οποίους οι 1.561 πέθαναν στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας και σοβαρότητας του όγκου. Οι άνδρες αποτελούσαν το 40% των περιστατικών μελανώματος και το 64% των θανάτων λόγω αυτού, ενώ οι γυναίκες το 60% των περιστατικών και το 36% των θανάτων. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες παθαίνουν πιο συχνά μελάνωμα, αλλά πεθαίνουν σπανιότερα από αυτό σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς δερματολόγους, οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 55% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από μελάνωμα έναντι των συνομηλίκων τους γυναικών. Για «εντυπωσιακή διαφορά» ανάμεσα στα δύο φύλα έκαναν λόγο άλλοι ειδικοί. Ο δερματολόγος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ντέηβιντ Φίσερ, σε σχόλιό του στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, επεσήμανε πως «τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια θεμελιώδης βιολογική διαφορά ανάμεσα στο ανδρικό και στο γυναικείο μελάνωμα, όσον αφορά την επιβίωση του ασθενούς».

Προηγούμενες έρευνες είχαν, επίσης, δείξει διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με την κατάληξη του μελανώματος, όμως είχαν εστιαστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους είναι γενικότερα πιο πιθανό να εμφανιστεί καρκίνος του δέρματος οποιασδήποτε μορφής. Και εκείνες οι μελέτες είχαν συμπεράνει ότι οι μεσήλικες άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με τις μεσήλικες γυναίκες με μελάνωμα.

Μια εξήγηση για αυτή τη διαφορά δεν είναι βιολογική, αλλά συμπεριφορική, καθώς οι γυναίκες συνήθως προσέχουν πιο πολύ την κατάστασή του δέρματός τους από ό,τι οι άνδρες και έτσι είναι πιθανότερο να επισκεφτούν έγκαιρα δερματολόγο, αν προσέξουν κάποια ανωμαλία. Η έγκαιρη διάγνωση του μεγλάνωματος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ατόμων που έχουν και δεύτερη μορφή καρκίνου πέρα από το μελάνωμα, οι άνδρες ασθενείς έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με τις γυναίκες. Εξίσου διπλάσιος είναι ο κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες ακόμα και μεταξύ όσων ασθενών έχουν τους μικρότερους όγκους στο δέρμα τους, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι υπάρχει και μια βιολογική διαφορά -πέρα από τη συμπεριφορική- ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, στις ορμόνες, στον μεταβολισμό της βιαταμίνης D, καθώς και οι γενετικές διαφορές, έχουν προταθεί ως πιθανές εξηγήσεις.

Οι Αμερικανοί ερευνητές τόνισαν ότι, από άποψη προστασίας της δημόσιας υγείας, πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τους κινδύνους οι έφηβοι και οι νέοι άνδρες, οι οποίοι έχουν συνήθως πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από ό,τι οι νέες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

25.07.2026

Έκανε 8.000 χιλιόμετρα για μια… διαδικτυακή αγάπη – Κατέληξε να περιμένει μόνος του 10 ημέρες σε αεροδρόμιο

Η ιστορία του Ολλανδού που ταξίδεψε στην Κίνα για να συναντήσει μια γυναίκα αλλά εκείνη δεν πήγε ποτέ στο ραντεβού

25.07.2026

Γιατί οι αντζούγιες θεωρούνται «υπερτροφή» – Τα σημαντικά οφέλη για την υγεία

Είναι πραγματικός «θησαυρός» για την υγεία

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη μαγνησίου; – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
25.07.2026

Γιατί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν έλλειψη μαγνησίου; – Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Φαγούρα στο κεφάλι το καλοκαίρι: Γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται
24.07.2026

Φαγούρα στο κεφάλι το καλοκαίρι: Γιατί εμφανίζεται και πώς αντιμετωπίζεται

Δεν αρκεί το ασβέστιο: Η διατροφική συνήθεια που επηρεάζει την πορεία της οστεοπόρωσης
24.07.2026

Δεν αρκεί το ασβέστιο: Η διατροφική συνήθεια που επηρεάζει την πορεία της οστεοπόρωσης

Μετά την Λαμία κρούσματα σαλμονέλας και στην Καστοριά: Πάνω από 10 άτομα με συμπτώματα
24.07.2026

Μετά την Λαμία κρούσματα σαλμονέλας και στην Καστοριά: Πάνω από 10 άτομα με συμπτώματα

Νέα έρευνα: H παχυσαρκία ίσως συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 10 καρκίνους
24.07.2026

Νέα έρευνα: H παχυσαρκία ίσως συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 10 καρκίνους

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια; Τι δείχνουν οι μελέτες
22.07.2026

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια; Τι δείχνουν οι μελέτες

Η απλή συνήθεια που απαγόρευσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον στα παιδιά τους
21.07.2026

Η απλή συνήθεια που απαγόρευσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον στα παιδιά τους

Ευτυχισμένη με τις δίδυμες κόρες της η Άννα Πρέλεβιτς: «Για πόσο ακόμη θα χωράνε μαζί στην αγκαλιά μου;» (φωτο)
20.07.2026

Ευτυχισμένη με τις δίδυμες κόρες της η Άννα Πρέλεβιτς: «Για πόσο ακόμη θα χωράνε μαζί στην αγκαλιά μου;» (φωτο)