Νεοπλασίες

Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει ελπίδα σε καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς

Νέα θεραπευτική προσέγγιση στα καρδιαγγειακά νοσήματα
Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει ελπίδα σε καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς

Νέο φως ελπίδας για όσους πάσχουν από σοβαρές ασθένειες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Θεραπείες νέας γενιάς προσφέρουν φαρμακευτικές λύσεις για τον καρκίνο και ασθένειες της καρδιάς και των νεφρών. Η κορυφαία φαρμακοβιομηχανία Bayer αναπτύσσει καινοτόμες τεχνολογικές πλατφόρμες, βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

Οι νέες τεχνολογικές πλατφόρμες που αναπτύσσει το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Bayer φιλοδοξούν να έχουν κορυφαία συμβολή στη δημιουργία φαρμακευτικών λύσεων για τον καρκίνο και ασθένειες της καρδιάς και των νεφρών.

Πρόκειται για νέες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες που βασίζονται στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, προσφέροντας καινοτόμες φαρμακευτικές λύσεις στους ασθενείς και επιμήκυνση των χρόνων ποιοτικής επιβίωσής τους.

«Προχωρούμε σε τολμηρές επενδύσεις με τη συνεργασία κορυφαίων στον κλάδο εταιρειών νέας τεχνολογίας και ενισχύουμε τις δυνατότητές μας στην Έρευνα & Ανάπτυξη».

Αυτό δήλωσε ο Stefan Oelrich, μέλος του διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος του τμήματος φαρμάκου της Bayer, κατά την παρουσίαση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στα τέλη Μαρτίου στο Βερολίνο και πρόσθεσε:

«Στο άμεσο μέλλον θα διαθέσουμε νέα κεφάλαια για να αναπτύξουμε τον τομέα Ογκολογίας και Καρδιολογίας και στις ΗΠΑ. Η στρατηγική μας στοχεύει στην ταχύτερη παραγωγή, αλλά και παράδοση των νέων θεραπειών στους ασθενείς».

Bayer και Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ)

Από τους ομιλητές επιστήμονες τονίστηκε η σταθερή προσήλωση της εταιρείας στην εξέλιξη των βιολογικών θεραπειών για πολλούς τύπους καρκίνου, αλλά και στη χρήση της τεχνολογίας αιχμής της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Μέσω αυτής μάλιστα, πρόσφατα έχουν δημιουργηθεί νέοι ακτινοθεραπευτικοί αλγόριθμοι για την αντιμετώπιση του καρκίνου ή των νευροεκφυλιστικών νόσων που εντοπίζονται σε πολύ αρχικά στάδια.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία εξελίσσει διαρκώς το χαρτοφυλάκιό της, με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ήδη, διατίθεται στην παγκόσμια αγορά ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών επιλογών για τις καρδιαγγειακές και νεφρολογικές παθήσεις (Kerendia® (finerenone) και Verquvo™ (vericiguat), οι οποίες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της λειτουργίας της καρδιάς, αλλά και της λειτουργία των νεφρών με τα οποία συνδέονται άμεσα.

Νέα θεραπευτική προσέγγιση στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Με μια σειρά φαρμάκων που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της κλινικής ανάπτυξης, το Τμήμα Καρδιολογίας της Bayer έχει κατά κοινή ομολογία σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ειδικότερα στον τομέα της οξείας και χρόνιας Καρδιακής Ανεπάρκειας, η δραστική ουσία βερισιγουάτη, -η οποία διατίθεται από τα φαρμακεία της χώρας μας- θεωρείται μια πραγματική καινοτομία στην αντιμετώπιση της νόσου.

Είναι γνωστό, πως ένα ποσοστό 56% περίπου (σχεδόν οι 6 στους 10) των ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια θα νοσηλευτεί σε διάστημα 30 ημερών από την εμφάνιση ενός επεισοδίου, ενώ αντιμετωπίζει παράλληλα και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου.

Η βερισιγουάτη, μέσω ενός συγκεκριμένου μηχανισμού δράσης, βοηθά στην αποκατάσταση της λειτουργίας της καρδιάς μετά από ένα επεισόδιο. Οι φαρμακοδυναμικές επιδράσεις της στον διεγέρτη sGC (είναι το πρώτο φάρμακο που στοχεύει σ’ αυτόν τον διεγέρτη) οδηγούν σε χαλάρωση και αγγειοδιαστολή των λείων μυών και στην αντιμετώπιση της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Η συγκεκριμένη αγωγή μπορεί να ακολουθείται παράλληλα με άλλες θεραπείες, σε περιπτώσεις ασθενών με μειωμένο κλάσμα εξώθησης και στάδιο νόσου ΙΙ έως IV, που εμφανίζουν επιδείνωση της Καρδιακής Ανεπάρκειας παρά την αγωγή που ακολουθούν, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος νοσηλείας και καρδιαγγειακού θανάτου.

«Η επιστημονική μας υπεροχή στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων μας δεσμεύει στην αποστολή μας να παρέχουμε τις καλύτερες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Christian Rommel., μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φαρμακευτικού Τομέα της Bayer και Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης.

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Έρχεται θεραπεία με τη μορφή μίας και μοναδικής ένεσης

Τέλος, για τη θεραπεία της Καρδιακής Ανεπάρκειας αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία από την Bayer μιας νέας γονιδιακής θεραπείας, που θα χορηγείται σε μορφή μίας και μοναδικής ένεσης απευθείας στην καρδιά.

Όπως ανέφερε ο Roger Hajjar, επικεφαλής Γονιδιακών Θεραπειών στην AskBio και διευθυντής του Ινστιτούτου Γονιδιακών και Κυτταρικών Θεραπειών στο Massachusetts General Brigham, η ενέσιμη θεραπεία θα καταφέρνει βελτίωση των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας, με τη χορήγηση του γονιδιακού φαρμάκου απευθείας στη στεφανιαία αρτηρία.

“Με τη βοήθειά της θεραπείας αναμένεται η ενίσχυση της ροής του αίματος στην καρδιά, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση στη λειτουργίας της. Μόνο μία δόση αρκεί να αποκαταστήσει την υγιή παραγωγή συγκεκριμένου ενζύμου, ώστε να επιτευχθεί υποχώρηση των συμπτωμάτων του ασθενούς”, τόνισε.

Νέα εποχή στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με διαβήτη

Τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θανάτου έρχεται να μειώσει σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νεφρική νόσο και διαβήτη τύπου 2, η θεραπεία με φινερενόνη.

Ένα νέο φάρμακο -που κυκλοφορεί στη χώρα μας- και το οποίο σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες έρχεται να καλύψει μια σημαντική ανάγκη για την προστασία της ευάλωτης καρδιαγγειακής και νεφρικής λειτουργίας ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

Έχει αποδειχθεί πως περίπου οι 4 στους 10 ασθενείς σε βάθος χρόνου εκδηλώνουν διαβητική νεφροπάθεια, η οποία εξελίσσεται σε χρόνια νεφρική νόσο και νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Επίσης, οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο που σχετίζεται με διαβήτη τύπου 2 έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από εκείνους με διαβήτη τύπου 2 να πεθάνουν από καρδιαγγειακή αιτία.

Τα ποσοστά θανατηφόρας έκβασης αυτών των περιστατικών είναι πολύ υψηλά, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν πριν προλάβουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δημοσιογραφική ενημέρωση, η φινερενόνη -που λειτουργεί ως ανταγωνιστής του υποδοχέα των αλατοκορτικοειδών (οι υποδοχείς αυτοί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαβητική νεφροπάθεια)- επιβραδύνει την πορεία της νεφρικής νόσου και βελτιώνει το καρδιαγγειακό αποτέλεσμα σε ασθενείς με ήπια ή προχωρημένη νεφρική νόσο και διαβήτη τύπου 2.

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών στις κλινικές μελέτες, έχει αποδειχθεί πως δεν διαφέρει μεταξύ της ομάδας που έλαβε το φάρμακο και της ομάδας ελέγχου (αυτής που έλαβε το εικονικό φάρμακο – placebo).

Καινοτομία στην ογκολογία, νευρολογία, ανοσολογία και σπάνιες ασθένειες

Οι επιστήμονες παρουσίασαν επίσης, νέα καινοτόμα φάρμακα στην ογκολογία, τη νευρολογία, την ανοσολογία και τις σπάνιες ασθένειες.

Στην ογκολογία μάλιστα, η Bayer έχει διπλασιάσει μέσα σε 5 χρόνια την παραγωγή της σε νέα καινοτόμα φάρμακα, ενώ φιλοδοξεί -όπως λέει οι ειδικοί- να γίνει ηγέτης στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, του δεύτερου πιο συχνά διαγνωσμένου καρκίνου στους άνδρες.

Επίσης, στο ογκολογικό επίπεδο η έρευνα εστιάζει σε νέα ραδιοφάρμακα, στις στοχευμένες και νέες ανοσο-ογκολογικές θεραπείες επόμενης γενιάς και στην ανάπτυξη του τμήματος μοριακής ογκολογίας.

«Εξελίσσουμε τη στρατηγική μας στην Έρευνα & Ανάπτυξη (Ε&Α), ενώ επιχειρούμε μέσω ενός νέου λειτουργικού μοντέλου να επικεντρωθούμε στα καινοτόμα φάρμακα υψηλής θεραπευτικής αξίας. Καθώς εξελισσόμαστε, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην έρευνα για φάρμακα που στοχεύουν τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά, τη νευρολογία και τις σπάνιες ασθένειες, στα οποία θεωρούμε ότι μπορούμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσφορά προς τους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της εταρείας, Christian Rommel.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει επιβράδυνση ή πλήρη ίαση

Τέλος, η εταιρία έχει επικεντρωθεί στις εξελιγμένες τεχνικές και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης, μέσω της οποίας μπορούν να διαγνωστούν ακόμη και οι πιο μικρές και ανεπαίσθητες αλλοιώσεις που μπορεί να προκαλέσει ο καρκίνος, ή ακόμα και κάποια άλλη νευροεκφυλιστική νόσος.

Η διάγνωση και θεραπεία από τα πρώτα στάδια εγγυάται το καλύτερο δυνατό θεραπευτικό αποτέλεσμα, ενώ μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο σημαντική επιβράδυνση, αλλά ακόμη και πλήρης ίαση.

Στα θαυμαστά μελλοντικά επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης πάνω στα οποία εργάζονται οι επιστήμονες, είναι και η δημιουργία νέων φαρμάκων τα οποία στηρίζονται στην αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων δισεκατομμυρίων πρωτεϊνών που ενοχοποιούνται για πρόκληση νεοπλασιών.

Τα νέα αυτά φάρμακα θα στοχεύουν απευθείας στις μεταλλάξεις και τα “ασθενή γονίδια” που προκαλούν την ογκογένεση.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Τα αντικαταθλιπτικά ίσως μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19; – Τι έδειξε νέα έρευνα
25.06.2023

Τα αντικαταθλιπτικά ίσως μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19; – Τι έδειξε νέα έρευνα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Η SCYTALYS, εταιρία σχεδιασμού και ανάπτυξης αμυντικού λογισμικού, διοργανώνει το δεύτερο «Bootcamp for Software Engineers and Software Testers», σε συνεργασία με το Code.hub, κορυφαίο εκπαιδευτικό κέντρο προγραμματισμού στην Ελλάδα. Το «Bootcamp» θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου  2024 και θα διαρκέσει 2 μήνες. Απευθύνεται σε  νέους απόφοιτους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών, που έχουν πάθος […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Η μηνιγγίτιδα, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι μια φλεγμονή στις προστατευτικές μεμβράνες (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, η οποία μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε και εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και να έχει ποικίλες επιπλοκές. Είναι πιο συχνή στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους εφήβους και […]

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα