Νεοπλασίες

Εννέα βασικές αρχές για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Όπως θα έχετε ακουστά, τις τελευταίες δεκαετίες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο κοινούς καρκίνους.

Μάλιστα, οδηγεί σε μεγάλο αριθμό θανάτων και διαγιγνώσκεται σε ολοένα και μικρότερης ηλικίας άτομα.

Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου σε γενικές γραμμές περιλαμβάνουν τα εξής:

  • ανεπαρκής πρόσληψη διαιτητικών ινών
  • υπερβολική κατανάλωση λιπαρών και επεξεργασμένων κρεάτων
  • ανεπαρκής σωματική άσκηση
  • παχυσαρκία
  • κάπνισμα
  • κατανάλωση αλκοόλ

Ανησυχείτε μήπως αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου; Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Οι 9 βασικές αρχές για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

1. Αποφύγετε το κάπνισμα

Ο καπνός μπορεί να προκαλέσει πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνου, επειδή περιέχει χημικές ουσίες που βλάπτουν το DNA. Επομένως, διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου εάν καπνίζετε. Ο καπνός είναι, φυσικά, εξαιρετικά εθιστικός. Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να κόψετε το κάπνισμα μόλις ξεκινήσετε. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα, που θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιθέματα νικοτίνης, ή τσίχλες νικοτίνης, που μειώνουν την επιθυμία σας να καπνίσετε.

2. Πείτε όχι στο αλκοόλ

Μερικοί απολαμβάνουν να πίνουν αλκοόλ, για να χαλαρώσουν και να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εάν δεν θέλετε να αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου, μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ, ή σταματήστε εντελώς να το πίνετε. Εάν είστε εξαρτημένοι από το αλκοόλ, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

3. Διαχειριστείτε το βάρος σας

Τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 και πάνω (όριο παχυσαρκίας σύμφωνα με τον ΔΜΣ) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Εάν είστε παχύσαρκοι κάντε ό,τι μπορείτε για να μειώσετε τον ΔΜΣ σας σε λιγότερο από 25.

4. Ακολουθήστε μια διατροφή με ολόκληρες τροφές

Είναι πιο εύκολο να διαχειριστείτε το βάρος σας, εάν καταναλώνετε ολόκληρες τροφές. Αυτό θα σας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε ορισμένους καρκίνους, όπως και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση μη επεξεργασμένων δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, σπόρων, ξηρών καρπών και άπαχων πρωτεϊνών, όπως ψάρι, ή λευκό κρέας.

5. Φάτε επιπλέον φυτικές ίνες

Όσες περισσότερες φυτικές ίνες συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, τόσο πιο τακτική θα είναι η κίνηση του εντέρου σας. Η τακτική εκκένωση των εντέρων μειώνει εμμέσως τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, το μπρόκολο, το ποπ κορν, τα μήλα και τα αποξηραμένα φρούτα είναι όλα πλούσια σε φυτικές ίνες.

6. Πείτε όχι στα λιπαρά τρόφιμα

Εάν τρώτε πολλά κορεσμένα ζωικά λίπη, ή φυτικά έλαια, είναι πιο πιθανό να προσβληθείτε από καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος εμφανίζεται, επειδή το επιπλέον λίπος αλλάζει την ισορροπία των χολικών οξέων κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτή η ανισορροπία πυροδοτεί την απελευθέρωση μιας ορμόνης, που προκαλεί την άνθηση των καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο. Θα πρέπει, επομένως, να προσέχετε πόσο λιπαρό κρέας καταναλώνετε. Μην τρώτε περισσότερες από 1-2 μερίδες λιπαρού κρέατος την εβδομάδα.

7. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα

Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων κρεάτων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Το επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνει μπέικον, σαλάμια, λουκάνικα, βοδινό κρέας, χοτ ντογκ και αλλαντικά. Τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιέχουν νιτρικά άλατα. Ο οργανισμός μετατρέπει τα νιτρικά άλατα από τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος σε χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Εάν θέλετε να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, να τρώτε σπάνια επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, ή να τα αποφεύγετε εντελώς.

8. Ασκηθείτε τακτικά

Με το να ασκείστε τακτικά θα διαχειριστείτε ευκολότερα το βάρος σας. Όταν ο ΔΜΣ σας είναι εντός του φυσιολογικού εύρους, μειώνεται ο κίνδυνο να προσβληθείτε από όλους τους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η τακτική άσκηση αυξάνει επίσης τα αντιοξειδωτικά στην κυκλοφορία του αίματος και επιδιορθώνει το DNA. Θα πρέπει να στοχεύετε σε τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την ημέρα.

9. Κάντε τακτικά εξετάσεις

Εάν επιθυμείτε να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου, θα πρέπει να κάνετε τακτικά κολονοσκόπηση. Ο τακτικός έλεγχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω. Είναι συνετό να κάνετε προληπτικό έλεγχο κάθε πέντε έως δέκα χρόνια, εάν η ηλικία σας είναι μεταξύ 45 και 75 ετών. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος καθιστά πιο πιθανή την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αν εντοπιστεί στα αρχικά του στάδια, αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε