Νεοπλασίες

Kαρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο;

Kαρκίνος του παχέος εντέρου: Ποιοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο;
Μια νέα μετα-ανάλυση από ερευνητές του Johns Hopkins Medicine προσθέτει στοιχεία στην βάσιμη θεωρία ότι οι ψηλότεροι ενήλικες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους πιο κοντούς να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ή πολύποδες του παχέος εντέρου που αργότερα μπορεί να γίνουν κακοήθεις.

Αν και η συσχέτιση μεταξύ του ύψους και του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει διερευνηθεί στο παρελθόν, οι ερευνητές του Johns Hopkins Medicine λένε, ότι αυτές οι μελέτες προσέφεραν αντικρουόμενα αποτελέσματα, ασυνεπείς μετρήσεις ύψους και απέτυχαν να συμπεριλάβουν τον κίνδυνο αδενωμάτων, που είναι προκαρκινικοί πολύποδες του παχέος εντέρου.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Η μεγαλύτερη μελέτη συσχέτισής του με το ύψος ενός ατόμου

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα. Βασίζεται σε στοιχεία ότι το μεγαλύτερο ύψος ενός ατόμου είναι ένας παράγοντας κινδύνου που παραβλέπεται και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση ασθενών για προληπτικούς ελέγχους για καρκίνο του παχέος εντέρου», λέει ο δρ. Gerard Mullin, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Johns Hopkins Medicine. Αυτός και η ομάδα του προειδοποίησαν ότι η νέα αυτή μελέτη ΔΕΝ αποδεικνύει αιτιολογική επίδραση, ή ότι το μεγαλύτερο ύψος είναι εξίσου κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου με την ηλικία, ή τη γενετική προδιάθεση. Ωστόσο, ενισχύει τους μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ του μεγαλύτερου ύψους ενός ατόμου και του κινδύνου να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Ένας πιθανός λόγος γι’ αυτό είναι ότι το ύψος του ενήλικα συσχετίζεται με το μέγεθος των οργάνων του σώματός του. Ο πιο ενεργός πολλαπλασιασμός στα όργανα ψηλότερων ατόμων θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα μεταλλάξεων, που οδηγούν σε κακοήθη μεταμόρφωση«, λέει η δρ. Elinor Zhou, συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 14% αύξηση κινδύνου για κάθε 10 εκατοστά μεγαλύτερου ύψους!

Οι συγγραφείς της μετα-ανάλυσης, που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, εντόπισαν για πρώτη φορά 47 διεθνείς, παρατηρητικές μελέτες που αφορούσαν 280.660 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 14.139 περιπτώσεις αδενώματος παχέος εντέρου. Περιέλαβαν επίσης πρωτότυπα δεδομένα από την μελέτη Johns Hopkins Colon Biofilm, η οποία στρατολόγησε 1.459 ενήλικες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ καρκίνου και βακτηρίων που έχουν κολλήσει στα τοιχώματα του παχέος εντέρου, γνωστά ως βιοφίλμ.

“Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, συνολικά, οι πιο ψηλοί ενήλικες είχαν 24% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τους πιο κοντούς. Κάθε αύξηση ύψους 10 εκατοστών βρέθηκε να σχετίζεται με 14% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και 6% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αδενωμάτων, λέει ο δρ. Mullin.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το μέσο ύψος στις ΗΠΑ για τους άνδρες είναι 1,75 cm και για τις γυναίκες είναι 1,62 cm.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες που είναι 1,85 cm και οι γυναίκες που είναι 1,72 cm (δηλαδή 10 cm πάνω από το μέσο ύψος στις ΗΠΑ) έχουν 14% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και 6% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αδενωμάτων.

Τα ποσοστιαία αποτελέσματα προσαρμόστηκαν για δημογραφικούς, κοινωνικοοικονομικούς, συμπεριφορικούς και άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τους λεγόμενους μη τροποποιήσιμους παράγοντες, όπως η ηλικία, το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή αδενωμάτων και το προσωπικό ιστορικό χρόνιας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του παχέος εντέρου συνδέονται με τροποποιήσιμους παράγοντες τρόπου ζωής, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Αν και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο λόγω της διαφοράς στην κλίμακα μέτρησης, το ύψος μπορεί να προσδίδει μια τάξη μεγέθους κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου παρόμοια με πιο γνωστούς τροποποιήσιμους παράγοντες όπως το κάπνισμα, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος. Επί του παρόντος, οι γαστρεντερολόγοι επικεντρώνονται στους γενετικούς κινδύνους και τους κινδύνους που σχετίζονται με την ηλικία για να συστήσουν προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

“Η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού και των κυβερνήσεων θα βοηθήσει στην προώθηση περισσότερου ενδιαφέροντος και χρηματοδότησης για περισσότερη έρευνα, η οποία τελικά θα μπορούσε να αλλάξει τις οδηγίες για τους γιατρούς ώστε να θεωρούν το ύψος ως κίνδυνο για καρκίνο, λέει ο δρ. Mullin.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού