Νεοπλασίες

Επανεπεμβάσεις στη χειρουργική του θυρεοειδούς

Στο άκουσμα ενός δεύτερου χειρουργείου σε ασθενή που έχει υποβληθεί ήδη σε θυρεοειδεκτομή οι αντιδράσεις που κυριαρχούν αρχικά είναι η απογοήτευση και ο φόβος.

Απογοήτευση για το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν έλαβε οριστική λύση με το πρώτο χειρουργείο, και στη συνέχεια ο φόβος για το επικείμενο, αυξημένης επικινδυνότητας, αναπόφευκτο δεύτερο χειρουργείο αλλά και για τη νόσο που επανεμφανίστηκε και απαιτεί άμεση και οριστική θεραπεία.

Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που χρειάζονται επανεπέμβαση πάσχει από καρκίνο θυρεοειδούς, και η νόσος που επανεμφανίζεται αφορά μεταστατική διήθηση στους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Η επιτυχημένη επανεπέμβαση δεν καθορίζεται μόνο τη στιγμή της διενέργειάς της από τον έμπειρο χειρουργό που θα την αναλάβει, αλλά πολύ νωρίτερα, από τη φάση σχεδιασμού της.

Όλοι οι ασθενείς θα πρέπει να υποβληθούν σε μια σειρά εξετάσεων από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο, οι οποίες θα εκτιμήσουν με απόλυτη λεπτομέρεια την κατάσταση του ασθενούς αλλά και την εξάπλωση της νόσου“, αναφέρει ο κ. Κυριάκος Βαμβακίδης, χειρουργός ενδοκρινών αδένων, διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν”.

Η προεγχειρητική έμμεση λαρυγγοσκόπηση είναι απολύτως απαραίτητη για να διαγνώσει τυχόν παράλυση φωνητικής χορδής, λόγω βλάβης του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου κατά την πρώτη επέμβαση, ή από τοπική επέκταση της νόσου.

Με τον τρόπο αυτό, στην περίπτωση προϋπάρχουσας παράλυσης, μπορεί να τροποποιηθεί η στρατηγική του δεύτερου χειρουργείου, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα αμφοτερόπλευρης παράλυσης φωνητικών χορδών και ο κίνδυνος τραχειοτομής.

Επίσης η προεγχειρητική χαρτογράφηση λεμφαδένων πρέπει να πραγματοποιείται από πολύ έμπειρο ακτινολόγο, με σκοπό να εντοπιστούν όλα τα σημεία υποτροπής και να σχεδιαστεί μια χειρουργική επέμβαση που θα συμπεριλάβει όλες τις ομάδες των διηθημένων λεμφαδένων ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό ογκολογικό αποτέλεσμα”, σημειώνει ο κ. Βαμβακίδης.

Στον τομέα της πρόληψης των επανεπεμβάσεων, κεντρικό ρόλο κατέχει η προεγχειρητική χαρτογράφηση λεμφαδένων και αυτό γιατί ο καρκίνος θυρεοειδούς έχει πολύ μεγάλα ποσοστά μεταστατικής επέκτασης στους επιχώριους λεμφαδένες.

Η ένδειξη επανεπέμβασης τίθεται συνήθως μέσα στον πρώτο χρόνο από την αρχική επέμβαση, και αφορά λεμφαδένες που προϋπήρχαν του πρώτου χειρουργείου, αλλά δεν είχαν διαγνωστεί προεγχειρητικά.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο χειρουργός την έκταση της νόσου, ώστε να
συνοδευτεί η αρχική θυρεοειδεκτομή από τον ενδεδειγμένο σε έκταση λεμφαδενικό καθαρισμό και να μειωθεί η ανάγκη επανεπεμβάσεων για την πλήρη και οριστική θεραπεία των ασθενών“, καταλήγει ο κ. Βαμβακίδης..

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε