Νεοπλασίες

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού σε live streaming

Με μια σπουδαία ιατρική εξέλιξη, που χαιρέτισε με ενθουσιασμό η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής  απέδειξε, για μία ακόμη φορά, το πρωταγωνιστικό της ρόλο στον τομέα της εκπαίδευσης των επιστημόνων της αναπαραγωγικής υγείας στη χώρα μας: την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου  πραγματοποίησε με επιτυχία μεταμοσχεύσεις ωοθηκικού ιστού σε τρεις γυναίκες, που στο παρελθόν νόσησαν από καρκίνο και επέλεξαν να καταψύξουν τον φλοιό των ωοθηκών τους, ώστε να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τη γονιμότητά τους, όταν αποθεραπευτούν.

Μία ακόμη πρωτοπορία της σημαντικής αυτής προσπάθειας είναι το ότι μεταδόθηκε σε ζωντανή διαδικτυακή σύνδεση από την αίθουσα του χειρουργείου, την οποία παρακολούθησαν, σε πραγματικό χρόνο, κορυφαίοι γιατροί από τις Μαιευτικές – Γυναικολογικές Κλινικές 13 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας!

Σε όλη τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με σχόλια και παρεμβάσεις, συζητώντας διαδραστικά με την επιστημονική ομάδα που είχε την ευθύνη της μεταμόσχευσης, αλλά και της διοργάνωσης.

Αυτός ήταν, εξάλλου, και ένας βασικός στόχος της πρωτοβουλίας: η εκπαίδευση των Ελλήνων γιατρών και η εισαγωγή στην καθημερινή ιατρική πρακτική πολύ εξειδικευμένων επεμβάσεων στην Ελλάδα, μέσω της αγαστής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τρεις γυναίκες, οι οποίες πριν από οκτώ, επτά και πέντε χρόνια αντίστοιχα  διαγνώστηκαν  με καρκίνο (οι δύο εξ αυτών με καρκίνο του μαστού), αποφάσισαν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους τότε, με τη μέθοδο κρυοσυντήρησης ωοθηκικού ιστού, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα στις θεραπείες τους για την καταπολέμηση του καρκίνου (χειρουργεία, χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες).

Σήμερα, και μετά την αποθεραπεία τους, οι γυναίκες αυτές επέστρεψαν για τη μεταμόσχευση του φλοιού των ωοθηκών τους, ώστε να προχωρήσουν κατ’ αρχάς σε προσπάθεια φυσικής σύλληψης και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, να καταφύγουν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η μία εξ αυτών βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, ενώ οι άλλες δύο έχουν διαταραχές κύκλου.

Οι τρεις λαπαροσκοπικές, πρωτοποριακές επεμβάσεις έγιναν από ομάδα γιατρών και βιολόγων της κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, με την τιμητική παρουσία ομάδας εξειδικευμένων γιατρών και βιολόγων από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νορβηγίας (Oslo University Hospital), με επικεφαλής τον Καθηγητή Peter Zoltan Fedorcsak, Head of Department of Reproductive Medicine, Oslo University Hospital, ο οποίος δήλωσε:

Αυτό που κάναμε σήμερα είναι μεταμόσχευση κομματιών ωοθηκικού ιστού σε γυναίκες οι οποίες είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες για την αντιμετώπιση καρκίνου.

Γίνεται για τη συντήρηση της γονιμότητας και, ουσιαστικά, επανατοποθετούμε τον ωοθηκικό ιστό, που είχε ληφθεί από τις ίδιες, πίσω στις ωοθήκες τους.

Η μέθοδος δε θεωρείται πειραματική, αλλά ούτε και νέα.

Στη Νορβηγία έχουν δώσει ωοθηκικό ιστό 350 γυναίκες, μεταμοσχεύθηκαν 85 και προέκυψαν 9 κυήσεις.

Το ένα παιδί αναμένεται να γεννηθεί αυτές τις ημέρες!”.

Διαδικτυακό χαιρετισμό σε αυτήν την πρωτοποριακή πρωτοβουλία απηύθυνε o κ. Γεώργιος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής

Η πεποίθησή μου είναι ότι όλοι οι ασθενείς, είτε είναι παιδιά, είτε ενήλικες αναπαραγωγικής ηλικίας, πριν υποβληθούν σε θεραπεία για τον καρκίνο θα πρέπει να ενημερώνονται για τους τρόπους διατήρησης της γονιμότητάς τους. 

Με τις σημερινές δυνατότητες αυτό δε συνεπάγεται καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας του καρκίνου.

Η μέθοδος της κρυοσυντήρησης και, στη συνέχεια, της μεταμόσχευσης, έχει καταδείξει πλέον διεθνώς εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας.

Συγχαίρω την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής για την πρωτοβουλία ανάδειξης του θέματος και την πρόσκληση ενός κορυφαίου επιστήμονα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο”.

Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) τον συντονισμό είχαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Πάντος και Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Μαιευτήρες – Γυναικολόγοι της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ.

O κ. Κωνσταντίνος Πάντος, Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, Γενικός Γραμματέας ΕΕΑΙ, δήλωσε: Σκοπός μας είναι να επανέλθει η γονιμότητα αυτών των γυναικών σε χρόνο που οι ογκολόγοι τους έκριναν ότι μπορεί να γίνει.

Τώρα θα περιμένουμε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη με φυσική σύλληψη.

Μετά από περίπου 6 μήνες θα μιλήσουμε για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το γεγονός ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας προτάσσουμε την υγεία μας δε σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε και τα υπόλοιπα όνειρά μας, όπως η απόκτηση ενός παιδιού.

Η επιστήμη πια μας δίνει αυτές τις δυνατότητες και πρέπει να τις αξιοποιούμε.

Επίσης, όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Σφακιανούδης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, μέλος της ΕΕΑΙ: Η κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, για μία ακόμη φορά, καινοτομεί, με ήθος και αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ασθενείς και γιατρούς.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά διενεργήθηκε, σε live σύνδεση, μεταμόσχευση ιστού ωοθήκης σε γυναίκες που βγήκαν από την περιπέτεια του καρκίνου, με σκοπό να αποκατασταθεί η πληγείσα γονιμότητά τους, και η σπάνια αυτή διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά σε 13 πανεπιστημιακά και μη νοσοκομεία.

Στόχος μας είναι η γνώση να μοιραστεί και κοινωνοί αυτής να γίνουν νέοι συνάδελφοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας!”.

Ο κ. Νικόλαος Μπαθρέλλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ΕΕΑΙ, δήλωσε: Μια προσπάθεια για τη διατήρηση της γονιμότητας, σε γυναίκες με κακοήθη νεοπλάσματα, ξεκινάει για την πατρίδα μας από την κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για αυτό!.

Δηλώσεις επιστημόνων 

Ο κ. Κωνσταντίνος Νταφόπουλος, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Διευθυντής ΜΙΥΑ ΠΓΝ Λάρισας, δήλωσε ότιΠρόκειται για μια πολύ σημαντική ημέρα για τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής, καθώς δόθηκε η δυνατότητα της παρακολούθησης των επεμβάσεων και της γόνιμης συζήτησης μεταξύ ενδιαφερομένων γιατρών και ομάδας εξειδικευμένων γιατρών, με θέμα τη μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού”.

Επίσης, ο κ. Δημήτριος Παπαθεοδώρου, Χειρουργός Γυναικολόγος Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικής Κλινικής Γ.Ο.Ν.Α. “Ο Άγιος Σάββας”, με τη σειρά του δήλωσε: Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθει σε επαφή ένα μεγάλο κομμάτι των γυναικολογικών κλινικών του δημοσίου συστήματος υγείας με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Η πλειοψηφία τέτοιων περιστατικών απευθύνεται σε δημόσια νοσοκομεία“.

Την εκδήλωση παρακολούθησε σε live σύνδεση και ο κ. Γεώργιος Βοργιάς, Γυναικολόγος Ογκολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής ΕΣΥ στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιώς «Μεταξά», ο οποίος σημείωσε τα εξής: “Εξαιρετικά καλά οργανωμένο, πρωτοποριακό στην εφαρμογή του συνέδριο.

Και για εμένα, που είμαι Γυναικολόγος – Ογκολόγος, είναι μια τεράστια ελπίδα για τη γονιμότητα, για τη γυναίκα που σε νεαρή ηλικία είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει έναν καρκίνο”.

 Ολοκληρώνοντας, ας σημειωθεί ότι την καινοτόμο μεταμόσχευση παρακολούθησαν, σε online σύνδεση: Ο κ. Νικόλαος Παπαριστείδης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Διευθυντής ΜΙΥΑ Νοσοκομείου ΕΛΕΝΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ο κ. Πέτρος Δρακάκης, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Διευθυντής Γ’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟ», ο κ. Κωνσταντίνος Χρονόπουλος, Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Άργους, ο κ. Παναγιώτης Προβέντζας, Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο κ. Νικόλαος Ασημίνας, Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Σάμου, ο κ. Γεώργιος Πετράκος, Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο κ. Ευστράτιος Φωτεινός, Διευθυντής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Χίου, με τον κ. Μάριο Σκαρμούτσο, Επιμελητή Β’, ο κ. Χαρίλαος Κασίμης, Επιμελητής Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, με τον κ. Δημήτριο Κουτσούλη, Επικουρικό Επιμελητή, η κ. Αναστασία Αλεξανδράκη, Διευθύντρια Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Γ. Κ. Νοσοκομείου Σπάρτης, και ο κ. Νικόλαος ΝικολέττοςΚαθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης – ΓΝ Αλεξανδρούπολης.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε