Νεοπλασίες

Η FairLife LCC ενώνει τη φωνή της με τον Ευρωπαϊκό φορέα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα LuCE

Η FairLife LCC ενώνει τη φωνή της με τον Ευρωπαϊκό φορέα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα LuCE και προωθεί στην Ελλάδα την καμπάνια “GetChecked”.

Παράλληλα με τον μήνα Νοέμβριο, μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (LCAM), ο Lung Cancer Europe (LuCE) εγκαινιάζει σήμερα την πανευρωπαϊκή εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα «GetChecked», με στόχο να σώσει ζωές και να μειώσει τη θνησιμότητα, ενθαρρύνοντας όσους έχουν συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, να υποβληθούν σε έλεγχο, χωρίς καθυστέρηση.

Η πρόοδος στην έρευνα κατά του καρκίνου του πνεύμονα έχει προσφέρει περισσότερες γνώσεις για τη νόσο, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων θεραπειών που μπορούν να δώσουν βελτιωμένα αποτελέσματα για όσους ζουν με καρκίνο του πνεύμονα.

Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του πνεύμονα παραμένει στην κορυφή των θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο στην Ευρώπη, υπεύθυνος για σχεδόν 1 στους 5 θανάτους από τη νόσο.

Είναι γνωστό ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της πιθανότητας επιβίωσης και της ποιότητας ζωής, ωστόσο, οι περισσότερες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα γίνονται συχνά σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος, επηρεάζοντας έτσι την επιβίωση.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη επίγνωσης των συμπτωμάτων του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και των παραγόντων κινδύνου που συνδέονται με τη νόσο, τόσο από το γενικό πληθυσμό όσο και από τους επαγγελματίες υγείας.

Επιπλέον, η έλλειψη συστηματικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο συμβάλλει στην καθυστερημένη διάγνωση.

Αν και ο καρκίνος του πνεύμονα έχει παραδοσιακά συνδεθεί με ιστορικό καπνίσματος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο κάποιος να έχει καπνίσει στο παρελθόν για να διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα.

Είναι γνωστό ότι η έκθεση σε ορισμένες ουσίες (δηλ. αμίαντος, ραδόνιο, ραδιενεργά μεταλλεύματα), η γενετική προδιάθεση και η περιβαλλοντική ρύπανση (δηλ. καυσαέρια κινητήρων ντίζελ, εισπνεόμενα χημικά, αρσενικό στο πόσιμο νερό) μπορεί δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Μερικές φορές, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν παρουσιάζει συμπτώματα, έως ότου η ασθένεια εξελιχθεί σε προχωρημένο στάδιο.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι συγκεκριμένα ,ή κάποιος μπορεί να εμφανίσει πολλά συμπτώματα ταυτόχρονα.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων:

-ένας επίμονος βήχας τριών ή περισσότερων εβδομάδων,

-ένας χρόνιος βήχας που έχει αλλάξει,

-βήχας με αίμα,

-δύσπνοια και,

-κόπωση.

Μια ακούσια συνέπεια της πανδημίας COVID-19 ήταν οι καθυστερήσεις πρόσβασης σε πολλές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, επομένως είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, εάν τα αναπνευστικά συμπτώματα επιμένουν μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ COVID-19, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να υποβληθείτε σε έλεγχο.

Η καμπάνια Get Checked στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με σημάδια, συμπτώματα και λιγότερα γνωστούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

Θυμηθείτε, όποιος έχει πνεύμονες μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα.

Όσο νωρίτερα εντοπιστεί η ασθένεια, τόσο καλύτερη είναι η έκβαση.

Μην περιμένετε. Ελεγχθείτε.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ασθενών.

Ο Lung Cancer Europe (LuCE) είναι η φωνή των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, των οικογενειών τους και των επιζώντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο LuCE παρέχει μια πλατφόρμα για τους συνηγόρους ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, σε εθνικό επίπεδο, ώστε να ευαισθητοποιούν το κοινό σχετικά με:

-τις ανισότητες στη διαγνωστική πρόσβαση,

-τη θεραπεία και,

– τη φροντίδα του καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη.

Επιπλέον, ο LuCE υποστηρίζει ευρωπαϊκές πολιτικές που οδηγούν σε βελτιώσεις σχετικά με την έγκαιρη ανίχνευση, θεραπεία και φροντίδα.

Γνωρίστε τα σημάδια και τα συμπτώματα του Καρκίνου του Πνεύμονα

Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Βήχας με αίμα
  • Δυσκολίες στην αναπνοή ή δύσπνοια
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Πόνος στον ώμο, στο στήθος ή στα πλευρά
  • Συριγμός / βραχνάδα
  • FingerClubbing
  • Πόνος στα οστά
  • Διαλείπων πυρετός που διαρκεί εβδομάδες
  • Απώλεια όρεξης ή βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα χωρίς προφανή λόγο
  • Επίμονος βήχας ή αλλαγή σε χρόνιο βήχα

Γνωρίστε τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον Καρκίνο του Πνεύμονα

  • Κάπνισμα και παθητικό κάπνισμα
  • Έκθεση στο ραδόνιο
  • Έκθεση στον αμίαντο
  • Παράγοντες που προκαλούν καρκίνο στο χώρο εργασίας (δηλ. ραδιενεργά μεταλλεύματα, εισπνεόμενα χημικά, καυσαέρια κινητήρων ντίζελ, κ.λπ.)
  • Χρόνια φλεγμονή από λοιμώξεις και άλλες καταστάσεις
  • Προηγούμενη ακτινοθεραπεία στους πνεύμονες
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα
  • Αρσενικό σε πόσιμο νερό

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε