Νεοπλασίες

Βιταμίνη D: Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την 3η συχνότερη μορφή καρκίνου τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο στο Δυτικό κόσμο.

Τα περιστατικά της παραπάνω μορφής καρκίνου, μάλιστα, έχουν διπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990 στα άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology, η βιταμίνη D αποτελεί ένα καλό και φτηνό μέτρο πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα στις πιο νεαρές ηλικίες.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης, σήμερα υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι η βιταμίνη D έχει αντικαρκινικές δράσεις.

Ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο της παραπάνω μορφής καρκίνου.

Οι εθελοντές συμμετείχαν στο Nurses’ Health Study II

Προκειμένου να εκτιμήσουν την ημερήσια κατανάλωση βιταμίνης D, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 94.205 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Nurses’ Health Study II.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στην παραπάνω μελέτη συμπληρώνουν ερωτηματολόγια κάθε 2 χρόνια.

Στα ερωτηματολόγια αυτά υπάρχουν πληροφορίες για:

-τα δημογραφικά στοιχεία,

-τη διατροφή,

-την κατάσταση της υγείας,

-καθώς και μία σειρά άλλους παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.

Το κύριο τελικό σημείο που εξέτασαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης ήταν η διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών.

Χρησιμοποιήσαν επίσης δεδομένα από τα ερωτηματολόγια για να διαπιστώσουν αν οι εθελοντές είχαν κάνει κολονοσκόπηση ή σιγμοειδοσκόπηση, τις εξετάσεις δηλαδή που γίνονται για τη διάγνωση των πολυπόδων του παχέος εντέρου.

Από τη διατροφή θα πρέπει να λαμβάνεται ιδανικά η βιταμίνη D

Από το 1991 μέχρι το 2015, καταγράφηκαν στη μελέτη:

111 περιστατικά ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου και,

-3.317 περιστατικά ασθενών με πολύποδες.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν την παραπάνω μορφή καρκίνου.

«Διαπιστώσαμε ότι η καθημερινή κατανάλωση 300 IU (διεθνών μονάδων) βιταμίνης D καθημερινά (σ.σ. περίπου 3 ποτήρια γάλα), συνδέεται με περίπου 50% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Kimmie Ng.

Η έρευνα παρατήρησε αντίστοιχη μείωση του κινδύνου και για τους πολύποδες του παχέος εντέρου.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ο μειωμένος κίνδυνος παρατηρήθηκε περισσότερο όταν η πρόσληψη της βιταμίνης D γινόταν από τη διατροφή και όχι από συμπληρώματα.

Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πως εξηγείται το παραπάνω φαινόμενο”, τόνισαν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν κατάφερε να αποδείξει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην πρόσληψη της βιταμίνης D και τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου πριν τα 50, κάτι που αποδίδεται πιθανώς στο μικρό αριθμό περιστατικών.

Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι καθώς ο πληθυσμός που εξέτασαν ήταν ως επί το πλείστον καυκάσιες γυναίκες, θα πρέπει να γίνουν άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί αν οι παρατηρήσεις αυτές αφορούν και άλλες ομάδες του πληθυσμού.

Γιατί η πρόσληψη της βιταμίνης D από τη διατροφή αποτελεί πρόκληση

Η μέση πρόσληψη βιταμίνης D στη διατροφή είναι σήμερα περίπου 204 IU για τους άνδρες και 168 IU για τις γυναίκες.

Οι παραπάνω αριθμοί απέχουν αρκετά από τη συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, στις ηλικίες:

-0-12 μηνών η παραπάνω θα πρέπει να είναι 400 IU καθημερινά,

-στις ηλικίες 1-70 ετών 600 IU, ενώ,

-στα άτομα άνω των 70 ετών 800 IU.

Καθώς η ανεπάρκεια βιταμίνης D αποτελεί συχνό φαινόμενο σήμερα, ιδιαίτερα σε περιόδους χαμηλής ηλιοφάνειας, είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε συχνά τον γιατρό μας και να εξετάζουμε τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε ανεπάρκεια, θα πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα.

Η σημαντικότητα της πρόληψης

Σήμερα, περισσότερο από το 75% των συνολικών καρκίνων του παχέος εντέρου εμφανίζονται σε άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου.

Καταλαβαίνουμε επομένως ότι τόσο τα μέτρα πρόληψης, όσο και οι εξετάσεις που μπορούν να διαγνώσουν εγκαίρως την παραπάνω νόσο, έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Οι ασθενείς που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρές ηλικίες είναι:

-αυτοί με οικογενειακό ιστορικό, καθώς και αυτοί,

-που πάσχουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Προφανώς, η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Σήμερα υπάρχουν αρκετά δεδομένα που δείχνουν ότι η διατροφή με υψηλά λιπαρά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σε αρκετούς ασθενείς υπάρχει επίσης κληρονομική επιβάρυνση.

Στους τελευταίους, όσο και τους ασθενείς που πάσχουν από ορισμένες μορφές κολίτιδας, όπως η ελκώδης κολίτιδα, είναι απαραίτητο να γίνονται τακτικά εξετάσεις.

Δεν είναι επικίνδυνοι όλοι οι πολύποδες

Γνωρίζουμε σήμερα ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη πολυπόδων.

-Το πρώτο από αυτά είναι οι υπερπλαστικοί πολύποδες, οι οποίοι δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία.

Το επικίνδυνο είδος είναι το λαχνωτό αδένωμα, ενώ υπάρχει επίσης και,

το μικρό αδένωμα το οποίο αποτελεί μία ενδιάμεση κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει αρκετά από τα παραπάνω αδενώματα, ανάλογα με την εντόπισή τους.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος– Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε