Νεοπλασίες

Νέα έρευνα: Τα μικρόβια του εντέρου στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Το έντερο του ανθρώπου φιλοξενεί εκατομμύρια μικρόβια.

Τα τελευταία συμμετέχουν σε μία σειρά λειτουργίες από τη ζύμωση των ινών μέχρι το αίσθημα της πληρότητας.

Ωστόσο, οι επιδράσεις του μικροβιώματος δεν περιορίζονται στο έντερο.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα μικρόβια του εντέρου, όπως τα βακτήρια και οι μύκητες, συνδέονται με το διαβήτη, την κατάθλιψη, καθώς και με ορισμένες νευροαγγειακές νόσους.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης, τα μόρια που παράγονται από τα βακτήρια του στομάχου μπορεί να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου να αντιμετωπίσει ορισμένα νεοπλάσματα.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας αποτελούν παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι μεταβολίτες ενός εντερικού βακτηρίου μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και τη ρύθμιση των γονιδίων, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον καρκίνο», αναφέρει ο Maik Luu, ένας ανοσολόγος από τη Γερμανία που συμμετείχε στην έρευνα.

Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFAs) αποτελούν ένα από τα πλέον ωφέλιμα μόρια που παράγονται από τη ζύμωση των ινών στο έντερο.

Τα πλέον κοινά SCFAs (acetate, butyrate, pentanoate) εμπλέκονται στη ρύθμιση της χοληστερόλης, της όρεξης και της αντίστασης στην ινσσουλίνη.

Όπως διαπίστωσε η παρούσα μελέτη δύο από τα παραπάνω SCFAs (butyrate και pentanoate) μπορούν να ενισχύσουν επίσης την αντινεοπλασματική δράση των CD8, μίας κατηγορίας Τ λεμφοκυττάρων με αντινεοπλασματική δράση.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να επιδείξουν για πρώτη φορά τον παραπάνω μηχανισμό σε πειραματόζωα (ποντίκια).

«Όταν τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου αλληλεπιδρούν με τα CD8 Τ λεμφοκύτταρα, το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται η παραγωγή προφλεγμονωδών και κυτταροτοξικών μορίων», είπε ο Luu.

«Καταφέραμε να δείξουμε ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και ιδιαίτερα το pentanoate, μπορούν να αυξήσουν την κυτταροτοξική δράση των CD8 Τ λεμφοκυττάρων», πρόσθεσε.

Δοκιμάζοντας τη θεωρία τους στο εργαστήριο, οι επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν ότι σε ορισμένα πειραματόζωα, τα συμβιοτικά βακτήρια παράγουν pentanoate.

Για παράδειγμα, ένα βακτήριο που εντοπίζονται σπάνια στον άνθρωπο, το Megasphaera massiliensis, επάγει την παραγωγή κυτταροκινών στα κυτταροτοξικά Τ λεμφοκύτταρα, αυξάνοντας έτσι την ικανότητά τους να καταστρέφουν τα νεοπλασματικά κύτταρα.

Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκε μία ομάδα ποντικών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά έτσι ώστε να μην μπορούν να παράγουν pentanoate.

Στα ποντίκια αυτά, δεν παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις στα επίπεδα των κυτταροκινών.

Οι παρατηρήσεις είναι σημαντικές, ιδιαίτερα αναφορικά με τις θεραπείες που χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ορισμένα νεοπλασματικά κύτταρα έχουν πρωτεΐνες στην επιφάνειά τους που προσδένονται στα Τ λεμφοκύτταρα.

Με τον τρόπο αυτό, ενεργοποιείται μία ανοσιακή απόκριση «ελέγχου» η οποία ουσιαστικά ενημερώνει το κυτταροτοξικό κύτταρο ότι δεν πρέπει να καταστρέψει το νεοπλασματικό κύτταρο.

Οι θεραπείες αναστολής των ανοσιακών σημείων ελέγχου ουσιαστικά αποκλείουν τις παραπάνω πρωτεΐνες, επιτρέποντας έτσι στο Τ λεμφοκύτταρο να στοχεύσει και να καταστρέψει τα νεοπλασματικά κύτταρα.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι συγκεκριμένα συμβιοτικά βακτήρια του ανθρώπου έχουν την ικανότητα να επάγουν ισχυρή ανοσία από τα CD8+ Τ λεμφοκύτταρα, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών θεραπειών», αναφέρουν στη μελέτη τους οι επιστήμονες.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε επίσης μία γενετικά τροποποιημένη μορφή Τ λεμφοκυττάρων, τα CAR-T κύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά στις ανοσοθεραπείες και διαπίστωσε ότι τα βακτήρια έχουν παρόμοιες δράσεις σε αυτά τα κύτταρα, ιδιαίτερα στους ασθενείς με συμπαγείς όγκους.

Αν και, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα προκειμένου να μπορούμε να εφαρμόσουμε τις παρατηρήσεις της έρευνας στην κλινική πράξη, τα αποτελέσματά τους αποτελούν έναν ακόμα λόγο για να αυξήσουμε την κατανάλωση φυτικών ινών.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού