Νεοπλασίες

Πρόσφατη ανάλυση δεδομένων της λαροτρεκτινίμπης σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Και σύντηξη γονιδίου NTRK επιβεβαιώνει ισχυρή ανταπόκριση και παράταση στο προσδόκιμο επιβίωσης
Πρόσφατη ανάλυση δεδομένων της λαροτρεκτινίμπης σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Ενημερωμένα δεδομένα από ενήλικες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που εμφάνιζε σύντηξη γονιδίου κινάσης νευροτροφικού υποδοχέα τυροσίνης (NTRK) και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με λαροτρεκτινίμπη έδειξαν συνολικό ποσοστό απόκρισης (ORR) 71% (n = 14) στη φάση διακοπής συλλογής των δεδομένων στις 15 Ιουλίου 2019.

Μεταξύ όλων των ασθενών, που είχαν λάβει κατά μέσο όρο τρεις προηγούμενες θεραπείες (εύρος 0-5), το ποσοστό επιβίωσης:

-χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) στους 12 μήνες ήταν 69%, και,

-το συνολικό ποσοστό επιβίωσης (OS) ήταν 91%.

Το μέσο PFS και το OS δεν ήταν εκτιμήσιμα.

Η διάρκεια της θεραπείας κυμαινόταν από 2,1 έως 39,6 μήνες.

H λαροτρεκτινίμπη έδειξε επίσης αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με μεταστάσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Από τους επτά ασθενείς με βασικές μεταστάσεις του ΚΝΣ, το ORR ήταν 57%.

Η λαροτρεκτινίμπη ήταν καλά ανεκτή, με ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν στη θεραπεία να είναι κυρίως βαθμού 1 ή 2.

Άλλα ογκογονίδια συνήθη στον καρκίνο του πνεύμονα, όπως EGFR, KRAS, BRAF και ALK, δεν βρέθηκαν στην αρχική αξιολόγηση των ασθενών αυτών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συντήξεις γονιδίων NTRK αποτελούσε τον πρωταρχικό λόγο ανάπτυξης και εξάπλωσης αυτού του τύπου καρκίνου.

Αυτά τα δεδομένα παρουσιάστηκαν ως poster στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (ELCC) 2021, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου 2021.

«Σε αυτό το ενημερωμένο σύνολο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων νέων γονιδιωματικών δεδομένων που υποστηρίζουν τη σύντηξη γονιδίων NTRK ως βασικό ογκογονίδιο του όγκου, η λαροτρεκτινίμπη ήταν καλά ανεκτή και επιβεβαίωσε υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης, ισχυρή ανταπόκριση και παρατεταμένη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και σύντηξη TRK, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μεταστάσεις στο ΚΝΣ.

Το PFS και το OS που παρατηρήθηκαν σε αυτό το μικρό δείγμα ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και σύντηξη TRK υπερέβησαν τα ποσοστά επιβίωσης που είχαν αναφερθεί προηγουμένως για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που έλαβαν την εγκεκριμένη θεραπεία», δήλωσε ο VictorMoreno, MD, PhD, Διευθυντής Κλινικής Έρευνας στο START Madrid- FJD.

Θεραπεία που να στοχεύει συγκεκριμένα το υπεύθυνο ογκογονίδιο ανάπτυξης καρκίνου

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν και πάλι τον κρίσιμο ρόλο για έγκαιρη γονιδιωματική εξέταση για τον εντοπισμό ασθενών με γονιδιωματικές αλλοιώσεις από νωρίς, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν μια θεραπεία που στοχεύει συγκεκριμένα το υπεύθυνο ογκογονίδιο ανάπτυξης του καρκίνου και να βελτιώσει το αποτέλεσμα της θεραπείας που λαμβάνουν».

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της λαροτρεκτινίμπης

«Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν περαιτέρω το αξιοσημείωτο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της λαροτρεκτινίμπης σε ασθενείς με καρκίνο σύντηξης TRK και έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η λαροτρεκτινίμπη δρα και στο ΚΝΣ», δήλωσε ο Βασίλης Μάρκος, ιατρός Παθολόγος Ογκολόγος και ιατρικός σύμβουλος της Bayer Ελλάς.

«Η λαροτρεκτινίμπη έχει δείξει υψηλές και μακροχρόνιες ανταποκρίσεις τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά με καρκίνο σύντηξης TRK, ανεξάρτητα από τη θέση του όγκου και την ηλικία του ασθενούς.

Με αυτήν την αντινεοπλασματική θεραπεία, που δρα ανεξάρτητα του ιστολογικού τύπου και έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη θεραπεία όγκων που έχουν σύντηξη γονιδίου NTRK, οι γιατροί έχουν τώρα την επιλογή να αντικαταστήσουν λιγότερο προσαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις με ογκολογική θεραπεία ακριβείαςγια τους ασθενείς τους, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας τους».

 Η λαροτρεκτινίμπη έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με το εμπορικό σήμα Vitrakvi.

Το προϊόν έχει εγκριθεί για όλους τους συμπαγείς όγκους σε ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών που έχουν καρκίνο με σύντηξη γονιδίου NTRK και δεν έχουν ικανοποιητικές εναλλακτικές θεραπείες.

Το προϊόν δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο στη χώρα μας.

Σχετικά με το Τμήμα Ογκολογίας της Bayer

Η Bayer έχει δεσμευτεί να προσφέρει επιστήμη για μια καλύτερη ζωή, μέσα από ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών.

Η εταιρεία έχει το πάθος και την αποφασιστικότητα να αναπτύξει καινοτόμα φάρμακα που βοηθούν στη βελτίωση και παράταση της ζωής των ατόμων που ζουν με καρκίνο.

Το Τμήμα Ογκολογίας της Bayer περιλαμβάνει έξι προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο σε διάφορες ενδείξεις και ένα μεγάλο αριθμό δραστικών ουσιών σε διαφορετικά στάδια κλινικής ανάπτυξης.

Η Bayer επικεντρώνει τις ερευνητικές της δραστηριότητες σε καινοτόμες και πρωτοποριακές θεραπείες που βασίζονται στην σηματοδότηση από ογκογονίδια, τη στόχευση με άλφα σωματίδια και την ανοσο-Ογκολογία.

Σε όλους τους τομείς εστίασης, έχουμε αρκετές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη στην αγορά ή σε εξέλιξη, με στόχο την επέκταση της επιβίωσης, περιορίζοντας παράλληλα τις παρενέργειες της θεραπείας στα διάφορα στάδια της νόσου.

Ένα άλλο βασικό επίκεντρο της Bayer είναι στις καινοτόμες θεραπείες ογκολογίας ακριβείας, με έναν εγκεκριμένο αναστολέα TRK που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη θεραπεία όγκων που έχουν σύντηξη γονιδίου NTRK, τον ογκογόνο παράγοντα ανάπτυξης και εξάπλωσης όγκων και έναν άλλο αναστολέα TRK που προχωρά μέσω του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης.

Η προσέγγιση της εταιρείας στην έρευνα δίνει προτεραιότητα στους στόχους και στις διεργασίες, προωθώντας την δυνατότητα να επηρεάσει τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου.

Σχετικά με την Bayer

Η Bayer είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βιοεπιστημών και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και να βοηθήσουν στις προσπάθειες της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως ο συνεχώς αυξανόμενος και γηράσκων πληθυσμός. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης.

Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και αποτελεί σύμβολο της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας και της υψηλής ποιότητας, σε όλο τον κόσμο.

Κατά το οικονομικό έτος 2020, ο Όμιλος απασχολούσε περίπου 100.000 άτομα και είχε πωλήσεις της τάξεως των 41,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη προ ειδικών στοιχείων ανήλθαν σε € 4,9 δις. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.bayer.com

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ