Νεοπλασίες

Πρόσφατη ανάλυση δεδομένων της λαροτρεκτινίμπης σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Και σύντηξη γονιδίου NTRK επιβεβαιώνει ισχυρή ανταπόκριση και παράταση στο προσδόκιμο επιβίωσης
Πρόσφατη ανάλυση δεδομένων της λαροτρεκτινίμπης σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα

Ενημερωμένα δεδομένα από ενήλικες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που εμφάνιζε σύντηξη γονιδίου κινάσης νευροτροφικού υποδοχέα τυροσίνης (NTRK) και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με λαροτρεκτινίμπη έδειξαν συνολικό ποσοστό απόκρισης (ORR) 71% (n = 14) στη φάση διακοπής συλλογής των δεδομένων στις 15 Ιουλίου 2019.

Μεταξύ όλων των ασθενών, που είχαν λάβει κατά μέσο όρο τρεις προηγούμενες θεραπείες (εύρος 0-5), το ποσοστό επιβίωσης:

-χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) στους 12 μήνες ήταν 69%, και,

-το συνολικό ποσοστό επιβίωσης (OS) ήταν 91%.

Το μέσο PFS και το OS δεν ήταν εκτιμήσιμα.

Η διάρκεια της θεραπείας κυμαινόταν από 2,1 έως 39,6 μήνες.

H λαροτρεκτινίμπη έδειξε επίσης αποτελεσματικότητα σε ασθενείς με μεταστάσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Από τους επτά ασθενείς με βασικές μεταστάσεις του ΚΝΣ, το ORR ήταν 57%.

Η λαροτρεκτινίμπη ήταν καλά ανεκτή, με ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν στη θεραπεία να είναι κυρίως βαθμού 1 ή 2.

Άλλα ογκογονίδια συνήθη στον καρκίνο του πνεύμονα, όπως EGFR, KRAS, BRAF και ALK, δεν βρέθηκαν στην αρχική αξιολόγηση των ασθενών αυτών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι συντήξεις γονιδίων NTRK αποτελούσε τον πρωταρχικό λόγο ανάπτυξης και εξάπλωσης αυτού του τύπου καρκίνου.

Αυτά τα δεδομένα παρουσιάστηκαν ως poster στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (ELCC) 2021, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 25 έως τις 27 Μαρτίου 2021.

«Σε αυτό το ενημερωμένο σύνολο δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων νέων γονιδιωματικών δεδομένων που υποστηρίζουν τη σύντηξη γονιδίων NTRK ως βασικό ογκογονίδιο του όγκου, η λαροτρεκτινίμπη ήταν καλά ανεκτή και επιβεβαίωσε υψηλό ποσοστό ανταπόκρισης, ισχυρή ανταπόκριση και παρατεταμένη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και σύντηξη TRK, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με μεταστάσεις στο ΚΝΣ.

Το PFS και το OS που παρατηρήθηκαν σε αυτό το μικρό δείγμα ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και σύντηξη TRK υπερέβησαν τα ποσοστά επιβίωσης που είχαν αναφερθεί προηγουμένως για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που έλαβαν την εγκεκριμένη θεραπεία», δήλωσε ο VictorMoreno, MD, PhD, Διευθυντής Κλινικής Έρευνας στο START Madrid- FJD.

Θεραπεία που να στοχεύει συγκεκριμένα το υπεύθυνο ογκογονίδιο ανάπτυξης καρκίνου

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν και πάλι τον κρίσιμο ρόλο για έγκαιρη γονιδιωματική εξέταση για τον εντοπισμό ασθενών με γονιδιωματικές αλλοιώσεις από νωρίς, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν μια θεραπεία που στοχεύει συγκεκριμένα το υπεύθυνο ογκογονίδιο ανάπτυξης του καρκίνου και να βελτιώσει το αποτέλεσμα της θεραπείας που λαμβάνουν».

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της λαροτρεκτινίμπης

«Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν περαιτέρω το αξιοσημείωτο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της λαροτρεκτινίμπης σε ασθενείς με καρκίνο σύντηξης TRK και έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η λαροτρεκτινίμπη δρα και στο ΚΝΣ», δήλωσε ο Βασίλης Μάρκος, ιατρός Παθολόγος Ογκολόγος και ιατρικός σύμβουλος της Bayer Ελλάς.

«Η λαροτρεκτινίμπη έχει δείξει υψηλές και μακροχρόνιες ανταποκρίσεις τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά με καρκίνο σύντηξης TRK, ανεξάρτητα από τη θέση του όγκου και την ηλικία του ασθενούς.

Με αυτήν την αντινεοπλασματική θεραπεία, που δρα ανεξάρτητα του ιστολογικού τύπου και έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη θεραπεία όγκων που έχουν σύντηξη γονιδίου NTRK, οι γιατροί έχουν τώρα την επιλογή να αντικαταστήσουν λιγότερο προσαρμοσμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις με ογκολογική θεραπεία ακριβείαςγια τους ασθενείς τους, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας τους».

 Η λαροτρεκτινίμπη έχει εγκριθεί σε περισσότερες από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βραζιλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με το εμπορικό σήμα Vitrakvi.

Το προϊόν έχει εγκριθεί για όλους τους συμπαγείς όγκους σε ενήλικες και παιδιά όλων των ηλικιών που έχουν καρκίνο με σύντηξη γονιδίου NTRK και δεν έχουν ικανοποιητικές εναλλακτικές θεραπείες.

Το προϊόν δεν είναι εμπορικά διαθέσιμο στη χώρα μας.

Σχετικά με το Τμήμα Ογκολογίας της Bayer

Η Bayer έχει δεσμευτεί να προσφέρει επιστήμη για μια καλύτερη ζωή, μέσα από ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών.

Η εταιρεία έχει το πάθος και την αποφασιστικότητα να αναπτύξει καινοτόμα φάρμακα που βοηθούν στη βελτίωση και παράταση της ζωής των ατόμων που ζουν με καρκίνο.

Το Τμήμα Ογκολογίας της Bayer περιλαμβάνει έξι προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο σε διάφορες ενδείξεις και ένα μεγάλο αριθμό δραστικών ουσιών σε διαφορετικά στάδια κλινικής ανάπτυξης.

Η Bayer επικεντρώνει τις ερευνητικές της δραστηριότητες σε καινοτόμες και πρωτοποριακές θεραπείες που βασίζονται στην σηματοδότηση από ογκογονίδια, τη στόχευση με άλφα σωματίδια και την ανοσο-Ογκολογία.

Σε όλους τους τομείς εστίασης, έχουμε αρκετές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη στην αγορά ή σε εξέλιξη, με στόχο την επέκταση της επιβίωσης, περιορίζοντας παράλληλα τις παρενέργειες της θεραπείας στα διάφορα στάδια της νόσου.

Ένα άλλο βασικό επίκεντρο της Bayer είναι στις καινοτόμες θεραπείες ογκολογίας ακριβείας, με έναν εγκεκριμένο αναστολέα TRK που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη θεραπεία όγκων που έχουν σύντηξη γονιδίου NTRK, τον ογκογόνο παράγοντα ανάπτυξης και εξάπλωσης όγκων και έναν άλλο αναστολέα TRK που προχωρά μέσω του προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης.

Η προσέγγιση της εταιρείας στην έρευνα δίνει προτεραιότητα στους στόχους και στις διεργασίες, προωθώντας την δυνατότητα να επηρεάσει τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου.

Σχετικά με την Bayer

Η Bayer είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βιοεπιστημών και συγκεκριμένα στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Bayer σχεδιάζονται με γνώμονα το όφελος των ανθρώπων και να βοηθήσουν στις προσπάθειες της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, όπως ο συνεχώς αυξανόμενος και γηράσκων πληθυσμός. Ταυτόχρονα, ο Όμιλος στοχεύει στη δημιουργία αξίας μέσω της καινοτομίας, της ανάπτυξης και της υψηλής απόδοσης.

Η Bayer είναι προσηλωμένη στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και αποτελεί σύμβολο της εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας και της υψηλής ποιότητας, σε όλο τον κόσμο.

Κατά το οικονομικό έτος 2020, ο Όμιλος απασχολούσε περίπου 100.000 άτομα και είχε πωλήσεις της τάξεως των 41,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη προ ειδικών στοιχείων ανήλθαν σε € 4,9 δις. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το www.bayer.com

Νεοπλασίες

17.09.2021

Στερεοτακτική αντί για χειρουργική βιοψία μαστού

Στερεοτακτική βιοψία με μηχανισμό αναρρόφησης κενού είναι μια ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία ένα τμήμα ιστού αφαιρείται από το μαστό για εκτίμηση. Μέσα από μια μικρή τομή του δέρματος μια ειδική βελόνα βιοψίας εισέρχεται στο μαστό και χρησιμοποιώντας μηχανισμό αναρρόφησης, λαμβάνονται αρκετά τμήματα ιστού. Τα τμήματα που λαμβάνονται κατά τη διαδικασία στέλνονται […]

17.09.2021

Γιατί μια γυναίκα να κάνει τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνά ανιχνεύσιμος καρκίνος, αφού μία στις οκτώ γυναίκες έχουν πιθανότητα να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στην προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση πρώιμων μορφών κακοήθειας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερες απεικονιστικές μέθοδοι. Παρόλα αυτά η μαστογραφία συνεχίζει να αποτελεί την μέθοδο με την […]

Ο αγώνας της Fair Life για την υγεία των πνευμόνων συνεχίζεται δυναμικά
15.09.2021

Ο αγώνας της Fair Life για την υγεία των πνευμόνων συνεχίζεται δυναμικά

Γονιδιακός έλεγχος και νέα φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών
15.09.2021

Γονιδιακός έλεγχος και νέα φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών

Aυτοί οι ιοί αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
14.09.2021

Aυτοί οι ιοί αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Αιματολογική τοξικότητα: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία
14.09.2021

Αιματολογική τοξικότητα: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία

Ξεκινά η μεγαλύτερη αιματολογική εξέταση που θα ανιχνεύει 50 είδη καρκίνων
13.09.2021

Ξεκινά η μεγαλύτερη αιματολογική εξέταση που θα ανιχνεύει 50 είδη καρκίνων

Σε ποια αίτια αποδίδεται ο καρκίνος του πνεύμονα στους μη καπνιστές;
13.09.2021

Σε ποια αίτια αποδίδεται ο καρκίνος του πνεύμονα στους μη καπνιστές;

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο
12.09.2021

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο

8 συμπτώματα που πρέπει να ελέγξουμε για τον καρκίνο του παγκρέατος
10.09.2021

8 συμπτώματα που πρέπει να ελέγξουμε για τον καρκίνο του παγκρέατος

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Uncategorized
4

ΕΚΠΑ: Δια ζώσης από 1/10 τα μαθήματα – Πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές

Περισσότερα

18.09.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα: Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα», 09:00-20:00 Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, γυάλινο κτίριο, Κήπος της Άμμου,  09:00-17:00 Πλατεία Αγίου […]

17.09.2021

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές

Διεθνής δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης ReCOVer στον ελληνικό πληθυσμό από την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου Η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (ΕΣΟΟ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ), από την αρχή των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε προοπτική μελέτη παρακολούθησης της ανοσολογικής απάντησης […]

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού
17.09.2021

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα
17.09.2021

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη
17.09.2021

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General
17.09.2021

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;
17.09.2021

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι
17.09.2021

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας
17.09.2021

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων
17.09.2021

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων