Νεοπλασίες

Στους ουραγούς της Ε. Ε. η Ελλάδα χωρίς οργανωμένο εθνικό πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού

Τα οφέλη την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του μαστού, είναι πολλαπλά. 

Στόχος η μείωση των μαστεκτομών, της διάρκειας της χημειοθεραπείας, η αύξηση της διάγνωσης του μη ψηλαφητού καρκίνου του μαστού και η αύξηση του ποσοστού της επιβίωσης

«Ευχόμαστε ολόψυχα η Ελλάδα να αποκτήσει σύντομα οργανωμένο Εθνικό πληθυσμιακό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού με μαστογραφία, τον οποίο επί του παρόντος δεν διαθέτει και συγκαταλέγεται δυστυχώς στους ουραγούς της Ε.Ε. μαζί με τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία».

Αυτό τονίζει σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Εθνικός Εκπρόσωπος στην Ε.Ε. για τον καρκίνο του μαστού και τα Κέντρα Μαστού, επισημαίνοντας την ανάγκη να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα ο Εθνικός Πληθυσμιακός Έλεγχος, αφού με την έγκαιρη διάγνωση θα αποφεύγονται οι μαστεκτομές και  δεν θα χρειάζονται στις περισσότερες των περιπτώσεων συμπληρωματικές θεραπείες υψηλού κόστους, που επιβαρύνουν  οικονομικά τις ίδιες τις γυναίκες, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σημαντικό όφελος της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού  για τη γυναίκα  είναι το γεγονός ότι μπορεί να μην χρειασθεί να γίνει μαστεκτομή και η περίπτωση να αντιμετωπισθεί με συντηρητική χειρουργική επέμβαση.

Το ίδιο ισχύει και για τη χημειοθεραπεία, που μπορεί να είναι μικρότερης διάρκειας, ή με λιγότερα φάρμακα ή ακόμη να μην χρειαστεί και καθόλου.

Η όλη διαδικασία του πληθυσμιακού ελέγχου, περιλαμβάνει την πρόσκληση των γυναικών συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων διαχωρισμένων ανά 5ετία, οι οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Στη συνέχεια οι γυναίκες που θα αποδεχθούν τη συμμετοχή τους, θα κλείσουν ραντεβού για δωρεάν  μαστογραφία.

Οι μαστογραφίες θα εκτιμηθούν ανεξάρτητα από δύο Ακτινολόγους.

Σε συμφωνία μεταξύ τους  για τα ευρήματα  ή επί της μη ύπαρξης ευρήματος, η γυναίκα θα λάβει το πόρισμα της μαστογραφίας της, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας θα καλείται προς γνωμάτευση και τρίτος Ακτινολόγος.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ακόμη, ότι άσχετα με την αξία της μαστογραφίας στον πληθυσμιακό έλεγχο, όπως θα δούμε και παρακάτω, η μαστογραφία δεν είναι πανάκεια στην διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Σε περίπτωση ευρήματος υπάρχει ιδιαίτερη διαδικασία.

Εάν υπάρξει ακτινολογικό εύρημα, οι γυναίκες θα εξετασθούν σε προκαθορισμένα Κέντρα Μαστού- Κέντρα Αναφοράς όπως λέγονται-, με την εξέτασή τους να περιλαμβάνει  λήψη ιστορικού,  κλινική εξέταση,  υπερηχογράφημα μαστών, παρακέντηση με λεπτή βελόνη ή    βιοψία με χοντρή βελόνη και σε δύσκολες περιπτώσεις υποβολή τους και σε μαγνητική μαστογραφία. 

«Ο πληθυσμιακός έλεγχος των γυναικών με μαστογραφία», προσθέτει η κ. Μουζάκα,  «εκτός της συμβολής του στην ανακάλυψη υποκλινικού καρκίνου μαστού  σε μικρό μέγεθος και άρα στη συμβολή του στην αύξηση της επιβίωσης ή και την ίαση των γυναικών,  δίνει την ευκαιρία στην πόλη που γίνεται ο έλεγχος και στη συνέχεια στη χώρα που πραγματοποιείται το πρόγραμμα,  να καταγράψει αφενός τα περιστατικά του καρκίνου του μαστού  και αφετέρου το στάδιο της νόσου στο οποίο διαπιστώθηκε αυτός, πάντα με  την αυστηρή τήρηση των προϋποθέσεων για τα προσωπικά δεδομένα».

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού