Νεοπλασίες

Με κατάθλιψη οι μισοί από τους πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος  -19 Νοεμβρίου- ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών οργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά επιστημονική ημερίδα για τον παγκρεατικό καρκίνο, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 στις 18:00.

Φέτος, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του Κ.Ε.Φ.Ι. στο Facebook και μέσω της ιστοσελίδας www.anticancerath.gr.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Συνασπισμού για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (WPCC), μέλος του οποίου είναι ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι.

Στο πάνελ συμμετείχαν αξιόλογοι επιστήμονες ιατροί που κάλυπταν όλο το φάσμα της φροντίδας που χρειάζεται ο ασθενής με καρκίνο του παγκρέατος.

Η ημερίδα ξεκίνησε με καλωσόρισμα και χαιρετισμό της κυρίας Ζωής Γραμματόγλου, Προέδρου  του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι., η οποία τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού και της ενημέρωσης για τα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου.

Όσο πιο άμεσα οι ασθενείς που εμφανίσουν συμπτώματα προσφύγουν στον γιατρό τους, τόσο πιο έγκαιρη θα είναι η διάγνωση και θα υπάρχει καλύτερη δυνατότητα θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου“, ανέφερε.

Επίσης η κ. Γραμματόγλου επισήμανε την ανάγκη για περαιτέρω ιατρική έρευνα στον χώρο του καρκίνου του παγκρέατος και την αναγκαιότητα δημιουργίας μητρώου ασθενών το οποίο θα βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων.

Ως συντονιστής της ημερίδας ο κ. Μιχαήλ Νικολάου, MD, MSc, PhD Παθολόγος – Ογκολόγος στο ΓΑΟΝΑ «Άγιος Σάββας», παρουσίασε τους ομιλητές και διηύθυνε τη συζήτηση μεταφέροντας στους επιστήμονες τις πολυάριθμες ερωτήσεις των θεατών.

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Ά Χειρουργική Κλινική, Γ.Ν.Α. Λαϊκό, αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος.

Η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να είναι «καμπανάκι» που θα κάνει τους ασθενείς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και να προβαίνουν σε περαιτέρω εξετάσεις.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο κ. Μιχαήλ Καραμούζης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με μια παρουσίαση αναφορικά με τις θεραπευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

Θεραπευτικοί στόχοι των παθολόγων – ογκολόγων για τον καρκίνο του παγκρέατος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών ελέγχοντας τα συμπτώματα της νόσου, η παράταση της επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση της νόσου και η παράταση της γενικότερης επιβίωσης.

Νέα χημειοθεραπευτικά φάρμακα φαίνεται ότι έχουν αυξήσει τα ποσοστά εγχειρησιμότητας των ασθενών.

Ακολούθησε η ομιλία της κυρίας Ιωάννας Σιαφάκα, Ομότιμης Καθηγήτριας Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπροέδρου της   Ελληνικής Εταιρείας  Θεραπείας  Πόνου και Παρηγορικής   Φροντίδας -ΠΑΡΗΣΥΑ, και Μέλους του  Δ.Σ. της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Η κα Σιαφάκα επεσήμανε ότι ο πόνος είναι ένα πολυεπίπεδο κομμάτι, όπου υπεισέρχονται ψυχολογικές παράμετροι, το φύλο, η ηλικία, η εθνότητα, το γονιδιακό προφίλ και εξωγενείς επιδράσεις.

Φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική η ενδονωτιαία χορήγηση αναλγητικών φαρμάκων και γι’ αυτό θα πρέπει να εφαρμόζεται αρκετά νωρίς.

Όταν υπάρχει καλύτερη αναλγησία φαίνεται ότι βελτιώνεται η πρόγνωση των ασθενών. Η κυρία Σιαφάκα επίσης τόνισε ότι η παρηγορική φροντίδα είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια.

Εν συνεχεία ο κ. Δημήτρης Μούγιος, Ψυχολόγος, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρκίνου του παγκρέατος.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το 38-45% των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ στο 21% των περιπτώσεων η κατάθλιψη προηγείται της διάγνωσης, ακόμη και ενάμιση χρόνο πριν την εκδήλωση της νόσου.

Η κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και περιπλέκει τη θεραπευτική διαδικασία.

Ακολούθως η κ. Βαϊοπούλου Σοφία, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, μας ενημέρωσε σχετικά με τη διατροφική υποστήριξη των ασθενών με καρκίνο του Παγκρέατος, παρουσίασε τα ιατρικά πρωτόκολλα για τη διατροφή και επικεντρώθηκε στη σημασία του διατροφικού πρωτοκόλλου, το οποίο περιλαμβάνει την αξιολόγηση, τη μέτρηση μεταβολισμού και μυϊκής μάζας, τη δημιουργία εξατομικευμένου διαιτολογίου ασθενούς, καθώς και την παρακολούθηση του ασθενούς με τακτική επαναξιολόγηση των αναγκών του.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσία του κ. Μπαζιωτόπουλου Παναγιώτη, ο οποίος μοιράστηκε την προσωπική του εμπειρία ως ασθενής.

Η ημερίδα υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας SERVIER.

Ο  Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού