Νεοπλασίες

Όγκοι στο στήθος. Κατα 80% δεν είναι καρκίνοι!

Παρά τη σταθερή αύξηση που παρουσιάζει ο καρκίνος του μαστού τα τελευταία 20 χρόνια, στατιστικά 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, αν και οι 8 στις 10 θα έχουν μία φορά στη ζωή τους κάποια αλλαγή ή ένα σύμπτωμα στο στήθος (όγκος, αλλαγή στο δέρμα κλπ) που θα τις βάλει σε υποψία.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 8 στους 10 όγκους στο στήθος δεν είναι καρκίνοι και δε χρειάζονται, όπως είναι κατανοητό, θεραπεία. Οι περισσότεροι όγκοι αντιπροσωπεύουν κύστες, ιναδενώματα και άλλες καλοήθεις βλάβες που όχι μόνο δεν αποτελούν απειλή για την υγεία, αφού οι πιθανότητες να γίνουν καρκίνοι είναι οι ίδιες με τον υπόλοιπο μαστό, αλλά επεμβάσεις ή άσκοπες θεραπείες σε αυτούς θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών.

Πώς μπορούμε όμως με ασφάλεια, ταχύτητα και χαμηλό κόστος να διασφαλίσουμε ότι το ογκίδιο που βρήκε μία γυναίκα στο στήθος της δεν είναι καρκίνος του μαστού;

Όπως μας εξηγεί ο χειρουργός μαστού κ. Βασίλης Πιτσινής, από τότε που στην Ευρώπη (αρχικά στη Μ. Βρετανία και κατόπιν σε άλλες χώρες) δημιουργήθηκαν οργανωμένες μονάδες μαστού η απάντηση είναι απλή: με μία επίσκεψη σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου. Είναι οι λεγόμενες “κλινικές μίας στάσης”, οι οποίες λειτουργούν με τη βοήθεια ενός χειρουργού, ενός ακτινολόγου και ενός παθολογοανατόμου για το στήθος.

Εκεί οι γυναίκες που έχουν παρατηρήσει κάποια αλλαγή ή έχουν συμπτώματα στο στήθος τους εξετάζονται κλινικά και υποβάλλονται σε μαστογραφία και υπέρηχο. Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων στην πλειονότητά τους μαθαίνουν ότι δεν έχουν καρκίνο του μαστού, αλλά π.χ. μια απλή κύστη που δε χρήζει καμίας θεραπείας.

Για το μικρό ποσοστό των γυναικών που έχουν ένα συμπαγές ογκίδιο απαιτείται επιπλέον ιστολογική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται με διαδερμική βιοψία με τη βοήθεια του υπέρηχου ή του μαστογράφου και όχι με την αναξιόπιστη παρακέντηση της δεκαετίας του ΄80, η οποία δεν αποτελεί πια σύγχρονη κλινική πράξη, καθώς ελάμβανε μερικά μόνο κύτταρα.

Η διαδερμική βιοψία είναι μια απλή, γρήγορη και ακίνδυνη διαδικασία που παρέχει εγγυημένη ιστολογική διάγνωση. Στην περίπτωση που το ογκίδιο δεν είναι καρκίνος δίνει πληροφορίες για το είδος της καλοήθειας, ενώ στο 10% των περιπτώσεων που διαγνωστεί κακοήθεια οι πληροφορίες είναι ακόμη αναλυτικότερες και αφορούν στο είδος της διαφοροποίησης και το γενετικό προφίλ του καρκίνου, ώστε να σχεδιαστούν οι καταλληλότερες στρατηγικές για τη θεραπεία.

«Έτσι οι γυναίκες δεν ακρωτηριάζονται χωρίς λόγο, δεν αφαιρούν τμήματα από το στήθος χειρουργικά απλώς για να μάθουν το είδος της βλάβης που υπάρχει στο μαστό τους, γεγονός που, εκτός από δαπανηρό, ζημιογόνο και επικίνδυνο, είναι και άχρηστο», τονίζει ο κ. Πιτσινής.

Για τις λίγες περιπτώσεις που αιτία του ογκιδίου στο στήθος είναι ο καρκίνος, με αυτό τον τρόπο βιοψίας οι γυναίκες θα έχουν μια γρήγορη, ανώδυνη, εγγυημένη και ασφαλή διάγνωση, ώστε να ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία, χωρίς να υποβληθούν σε “κατά τύχη” επικίνδυνα χειρουργεία.

protothema.gr
 

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε