Νεοπλασίες

Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές

Η κολονοσκόπηση δεν είναι μια ευχάριστη διαδικασία (ούτε η ίδια, ούτε η προετοιμασία του ασθενούς με καθαρτικά), όμως αν γίνεται κάθε δέκα χρόνια, μπορεί να εμποδίσει έως το 40% των περιστατικών καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Σουτζί Ογκίνο της Σχολής Δημόσιας Υγείας και τον γαστρεντερολόγο Άντριου Τσαν της Ιατρικής Σχολής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “New England Journal of Medicine”, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 89.000 ανθρώπους, τα οποία αφορούσαν μια περίοδο 20 ετών.
 
Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πως τόσο η κανονική κολονοσκόπηση, όσο και η σιγμοειδοσκόπηση (μια πιο σύντομη και μερική μορφή εξέτασης μόνο του κατώτερου τμήματος του εντέρου) μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Όμως μόνο η πλήρης κολονοσκόπηση (και όχι η σιγμοειδοσκόπηση) μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο ανώτερο τμήμα του εντέρου, μολονόντι ακόμα και η κολονοσκόπηση είναι λιγότερο αποτελεσματική στην ανίχνευση του καρκίνου στο ανώτερο τμήμα του εντέρου σε σχέση με το κατώτερο, όπου η διάγνωση είναι πιο εύκολη.
 
Οι επιστήμονες υπολόγισαν πως αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν μια τουλάχιστον κολονοσκόπηση ανά δεκαετία, ο συνολικός κίνδυνος από τον καρκίνο του εντέρου θα μειωνόταν κατά 40% κατά μέσο όρο. Η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη για τον καρκίνο στο κατώτερο τμήμα του εντέρου (61%) από ό,τι για το ανώτερο (22%). Μια πιθανή αιτία για αυτή τη διαφορά, πέρα από τη διαφορά στη διαγνωστική ευκολία, είναι τυχόν μοριακές ή βιολογικές διαφορές ανάμεσα στις δύο αυτές μορφές καρκίνου του εντέρου.
 
Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό αυτού του είδους καρκίνου, θα πρέπει να κάνουν συχνότερα κολονοσκόπηση, η οποία, με τη βοήθεια μιας κάμερας προσαρμοσμένης στο εύκαμπτο ενδοσκόπιο, μπορεί να δει όλο το έντερο για τυχόν όγκους, προκαρκινικές ή άλλες μη κακοήθεις αλλοιώσεις όπως αδενώματα. Ο γαστρεντερολόγος μπορεί επί τόπου, την ώρα της εξέτασης, να αφαιρέσει τυχόν ύποπτους πολύποδες ή άλλες κύστες.
 
Ορισμένες φορές όμως, ο καρκίνος του εντέρου εμφανίζεται σε άτομα που πρόσφατα έκαναν κολονοσκόπηση και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό πιθανότατα οφείλεται είτε στο ότι κάποιος πολύποδας πέρασε τότε απαρατήρητος ή δεν αφαιρέθηκε ολοκληρωτικά, είτε στο ότι μερικοί πολύποδες αναπτύσσονται πολύ γρήγορα λόγω ανώμαλων γονιδίων του ασθενούς. «Η κολονοσκόπηση έχει πλεονεκτήματα έναντι της σιγμοειδοσκόπησης, όμως δεν αποτελεί μια τέλεια εξέταση», δήλωσε ο Τσαν.
 
Κάθε χρόνο πάνω από 1,2 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε