Νεοπλασίες

“Πειραγμένο” ανοσοποιητικό στη μάχη κατά του καρκίνου

Έναν τρόπο για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έτσι ώστε να επιτεθεί στα κύτταρα του καρκίνου ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες. 
 

Η σχετική μελέτη έγινε σε ποντίκια και απέχει ακόμη πολύ από την εφαρμογή της σε ανθρώπους, ανοίγει όμως μια νέα οδό η οποία ίσως οδηγήσει στο μέλλον σε νέες και πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

 
Στόχος τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα
 
Το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες, στηρίζεται σε μια λεπτή ισορροπία η οποία το «οδηγεί» στο να επιτίθεται στους ξένους εισβολείς αλλά όχι στους ιστούς του ίδιου του οργανισμού. Παρ’ όλα αυτά κάποιες φορές στρέφεται εναντίον των ιστών του οργανισμού προκαλώντας διάφορες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 1 ή η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας προσπάθησαν να βρουν έναν τρόπο ώστε να στρέψουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον των καρκινικών κυττάρων.
 
Ενας από τους κύριους «στόχους» στις προσπάθειες του είδους, οι οποίες αποτελούν τελευταία έναν από τους «καυτούς» τομείς της έρευνας για την ανάπτυξη θεραπειών τόσο για τον καρκίνο όσο και για τις αυτοάνοσες ασθένειες, είναι τα Τ ρυθμιστικά κύτταρα (Treg). Πρόκειται για κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία έχουν ως αποστολή να καταστέλλουν κάθε δραστηριότητα προκειμένου να εμποδίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί εναντίον του οργανισμού.
 
Οι επιστήμονες από τη Φιλαδέλφεια προσπάθησαν να διακόψουν τη λειτουργία των Τ ρυθμιστικών κυττάρων – να «χαλάσουν τα φρένα» δηλαδή του ανοσοποιητικού συστήματος έτσι ώστε να το κάνουν να επιτεθεί εναντίον των καρκινικών όγκων. «Θελήσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να μειώσουμε τη λειτουργία των Treg ο οποίος θα επέτρεπε τη δραστηριότητα εναντίον των όγκων χωρίς όμως να πυροδοτεί αυτοάνοσες αντιδράσεις» εξήγησε ο Γουέιν Χάνκοκ, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.
 
Καρκινική ανοσοθεραπεία σε ποντίκια
 
Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Medicine», οι ερευνητές πειραματίστηκαν με δυο ομάδες: δημιούργησαν στο εργαστήριο ποντίκια από τα οποία έλειπε ένα χημικό που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των Τ ρυθμιστικών κυττάρων ενώ επίσης χορήγησαν σε φυσιολογικούς ποντικούς μια ουσία η οποία είχε το ίδιο αποτέλεσμα – εμπόδιζε δηλαδή τη σωστή λειτουργία των συγκεκριμένων κυττάρων. Είδαν ότι και στις δυο ομάδες αυτή η παρεμβολή στο ανοσοποιητικό σύστημα περιόρισε την ανάπτυξη των όγκων ενός συγκεκριμένου είδους καρκίνου των πνευμόνων.
 
Αν και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, απέχουν ακόμη πολύ από την εφαρμογή τους σε ανθρώπους. «Το να στρέψουμε τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον του καρκίνου είναι ένας υποσχόμενος τομέας, τον οποίο διερευνούν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας» δήλωσε η Εμα Σμιθ του ερευνητικού οργανισμού Cancer Research UK μιλώντας στο BBC.
 
«Τα ευρήματα αυτά προχωρούν ένα ακόμη βήμα προς την ανάπτυξη νέων θεραπειών που ενεργούν με αυτόν τον τρόπο, η έρευνα βρίσκεται όμως σε πολύ πρώιμο στάδιο και δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτή η προσέγγιση θα είναι ασφαλής ή αποτελεσματική στους ανθρώπους» τόνισε η δρ Σμιθ.
 
[Πηγή Το Βήμα]

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε