Νεοπλασίες

Ο δωδεκάλογος της καλής υγείας τπυ προστάτη σας!

Ο δωδεκάλογος της καλής υγείας τπυ προστάτη σας!
Αν και δεν υπάρχει  καμία αποδεδειγμένη στρατηγική πρόληψης για τις παθήσεις του  προστάτη κάνοντας υγιεινές επιλογές, όπως άσκηση και υγιεινή διατροφή, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο και να προστατέψετε την υγεία του προστάτη σας από παθήσεις όπως η φλεγμονή, η καλοήθη υπερπλασία και ο καρκίνος του προστάτη μας εξηγεί  ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Φρανκφούρτης Βασίλης Πουλάκης και προσθέτει πως:
 

«Συχνά τα αποτελέσματα των διάφορων μελετών έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και δεν υπάρχουν σαφείς τρόποι για την πρόληψη των παθήσεων του προστάτη έχουν. Σε γενικές γραμμές,  οι άνδρες με μέτριο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη πρέπει κάνουν επιλογές που ωφελούν την γενική υγεία τους, αν ενδιαφέρεστε για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.»  Ας δούμε λοιπόν τον δωδεκάλογο της υγείας του προστάτη που μας δίνει ο κ. Πουλάκης:
 
Βήμα 1
 
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ για να βοηθήσετε στην πρόληψης της φλεγμονής ή του ερεθισμού  του προστάτη. Μπορείτε, επίσης, να προστατέψετε την υγεία του προστάτη σας, αποφεύγοντας υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης ή καυτερά και πικάντικα τρόφιμα. Η φλεγμονή του προστάτη, γνωστή και ως προστατίτιδα, είναι αρκετά συχνή σε άνδρες και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως δυσκολία στην ούρηση, επώδυνη ούρηση και πόνο των γεννητικών οργάνων.
 
Ειδικότερα πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αν όχι καθόλου. Αν επιλέξετε  να καταναλώσετε αλκοόλ, να περιοριστείτε  σε όχι περισσότερο από ένα  ποτό ή δύο κάθε μέρα. Δεν υπάρχει  καμία σαφής ένδειξη ότι η  κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει  τον κίνδυνο του καρκίνου του  προστάτη, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα που έπιναν αρκετά ποτά κάθε μέρα επί πολλά χρόνια, είχαν  αυξημένο κίνδυνο.
 
Βήμα 2
 
Να προτιμάτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Αυτά περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλες  θρεπτικές ουσίες απαραίτητες για  την υγιή λειτουργία του οργανισμού και πιστεύεται ότι μειώνουν τον  κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, αν και η έρευνα δεν έχει αποδείξει  ότι κάθε συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό  μπορεί εγγυημένα να μειώσει τον  κίνδυνο.
 
Το να τρώτε περισσότερα  φρούτα και λαχανικά, επίσης, τείνει να σας κάνει να έχετε “λιγότερο  χώρο” για άλλες τροφές, όπως τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας  σε λιπαρά. Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών  που τρώτε κάθε μέρα με την προσθήκη μίας επιπλέον μερίδας φρούτου ή  λαχανικών σε κάθε γεύμα. Τρώτε φρούτα και λαχανικά ακόμη και για  σνακ.
 
Βήμα 3
 
Φάτε ψάρια. Τα λιπαρά ψάρια – όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος  και η πέστροφα – περιέχουν ένα  λιπαρό οξύ που ονομάζεται ωμέγα-3, που έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο  καρκίνου του προστάτη. Αν δεν τρώτε  συχνά ψάρια, προσπαθήστε να τα προσθέσετε μία ή δύο φορές τουλάχιστον  την εβδομάδα στη διατροφή σας.
 
Βήμα 4
 
Επιλέξτε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Στα τρόφιμα που  περιέχουν λίπη περιλαμβάνονται  τα κρέατα, τα έλαια, οι ξηροί καρποί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί. Σε μελέτες, οι άνδρες που κατανάλωναν την μεγαλύτερη ποσότητα λίπους κάθε ημέρα είχαν  αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Αν και η συσχέτιση αυτή δεν  αποδεικνύει πάντα ότι η περίσσεια  λίπους προκαλεί καρκίνο του προστάτη, μειώνοντας την ποσότητα του λίπους που τρώτε κάθε μέρα έχει και άλλα αποδεδειγμένα οφέλη, όπως καλύτερος  έλεγχος του σωματικού βάρος, το οποίο με την σειρά του βοηθάει  και την καρδιά σας. Για να μειώσετε την ποσότητα του λίπους που τρώτε  κάθε μέρα, περιορίστε τα λιπαρά τρόφιμα  ή επιλέξτε ποικιλίες χαμηλής  περιεκτικότητας σε λιπαρά. Για παράδειγμα, για να μειώσετε την ποσότητα του  λίπους που προσθέτετε στα τρόφιμα  κατά το μαγείρεμα, επιλέξτε άπαχα κομμάτια κρέατος και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
 
Τρώτε περισσότερο λίπος  που προέρχεται από τα φυτά και  να αποφεύγετε τα ζωικά λίπη. Σε μελέτες  που εξέτασαν το λίπος και τον  κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του  προστάτη, τα λίπη από ζώα ήταν περισσότερο  πιθανό να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ζωικά  προϊόντα που περιέχουν λίπη περιλαμβάνουν  το κρέας, το λαρδί και το βούτυρο. Όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε φυτικής προέλευσης λίπη στη θέση των ζωικών λιπών. Για παράδειγμα, να μαγειρεύετε καλύτερα με ελαιόλαδο  αντί για βούτυρο. Προσθέστε ξηρούς καρπούς ή σπόρους στη σαλάτα σας αντί για τυρί ή αντί για  ντρέσινγκ με κρέμες γάλακτος.
 
Βήμα 5
 
Μειώστε τα επίπεδα της  χοληστερόλης σας για να βοηθήσετε  στην πρόληψη παθήσεων όπως η καλοήθη  υπερπλασία του προστάτη ή του  λεγόμενου διογκωμένου προστάτη. Μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη  διαπιστώνουν μία σχέση μεταξύ των  ελευθέρων ριζών που απελευθερώνονται μέσω του μεταβολισμού της χοληστερόλης και των κυττάρων που μπορεί να είναι καρκινογόνα ή να έχουν  την δυναμική για καρκινική ανάπτυξη.
 
Βήμα 6
 
Μειώστε την ποσότητα των  γαλακτοκομικών προϊόντων που τρώτε  κάθε μέρα. Σε μελέτες, οι άνδρες που  έτρωγαν κάθε ημέρα τα περισσότερα  γαλακτοκομικά προϊόντα – όπως γάλα, τυρί και  γιαούρτι – είχαν τον  υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του  προστάτη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της  μελέτης δεν είναι ξεκάθαρα και  ο κίνδυνος που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα πιστεύεται ότι είναι σχετικά μικρός.
 
Βήμα 7
 
Πίνετε πράσινο τσάι. Σε μελέτες, οι άνδρες που έπιναν πράσινο  τσάι ή λάμβαναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού ως συμπλήρωμα παρουσίαζαν  μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
 
Βήμα 8
 
Δοκιμάστε να προσθέσετε σόγια  στη διατροφή σας. Οι δίαιτες που  περιλαμβάνουν tofu – ένα προϊόν που κατασκευάζεται από φασόλια σόγιας – έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Το όφελος της σόγιας πιστεύεται ότι προέρχεται από ένα ειδικό θρεπτικό που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Άλλες πηγές ισοφλαβονών είναι τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές και τα φιστίκια.
 
Βήμα 9
 
Πάρτε συμπληρώματα, όπως ο  ψευδάργυρος, για να βοηθήσετε τον  προστάτη σας να διατηρήσει την καλύτερη υγιή λειτουργία. Ο προστάτης απαιτεί  μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου  για τη βέλτιστη υγεία του, καθώς  ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος  για τη δημιουργία των εκκρίσεων  που διεγείρουν και βοηθούν το σώμα να απορροφήσει την τεστοστερόνη, την καθεαυτού ανδρική ορμόνη. Ορμονικές ανισορροπίες μπορούν  να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό στον προστάτη με αποτέλεσμα την διόγκωση του προστάτη.
 
Βήμα 10
 
Διατηρήστε ένα υγιές  βάρος. Οι άνδρες με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 30 ή μεγαλύτερο θεωρούνται παχύσαρκοι. Στους παχύσαρκους αυξάνει ο  κίνδυνος του καρκίνου του προστάτη. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, προσπαθήστε να χάσετε βάρος. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με τη μείωση του αριθμού  των θερμίδων που τρώτε κάθε μέρα και αυξάνοντας την ποσότητα της  άσκησης που κάνετε.
 
Εάν έχετε ένα υγιές  βάρος, προσπαθήστε να το διατηρήσετε  με την άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και επιλέγοντας  μια υγιεινή διατροφή που είναι  πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και  δημητριακά ολικής αλέσεως.
 
Να ασκήστε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Μελέτες που  ερευνούσαν την σχέση της άσκησης  με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη έχουν ως επί το πλείστων δείξει ότι οι άνδρες που ασκούνται μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η άσκηση έχει και  πολλά άλλα οφέλη για την υγεία  και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο  των καρδιακών παθήσεων και άλλων  μορφών καρκίνου. Η άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας ή μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
 
Αν δεν έχετε ήδη  ξεκινήσει να ασκήστε, κλείστε ένα  ραντεβού με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε εντάξει  για να ξεκινήσετε. Όταν αρχίσετε την  άσκηση, προχωράμε σιγά-σιγά. Προσθέστε   σωματική δραστηριότητα στην ημέρα  σας με τη στάθμευση του αυτοκινήτου  σας πιο μακριά από εκεί που  θα πάτε και προσπαθήστε να ανεβείτε τις σκάλες αντί με το ασανσέρ. Ο  στόχος είναι 30 λεπτά άσκησης τις  περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
 
Βήμα 11
 
Προγραμματίστε μια εξέταση  του προστάτη στον ειδικό Ουρολόγο. Η δακτυλική εξέταση, σε ετήσια βάση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μικρών προβλημάτων προτού αυτά γίνουν σημαντικά  θέματα. Ο προληπτικός έλεγχος  των παθήσεων του προστάτη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της υγείας του προστάτη σας και να ανακαλυφθεί  ο καρκίνος ή η ανώμαλη διόγκωση/υπερτροφία του προστάτη πολύ νωρίτερα, προτού αυτές οι παθήσεις εξελιχθούν και  είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
 
Βήμα 12
 
Συζητήστε με τον Ουρολόγο σας τον κίνδυνο που μπορεί να υπάρχει να αναπτύξετε καλοήθη  υπερπλασία του προστάτη ή και  καρκίνο του προστάτη, αφού, και  στις 
 
δύο αυτές παθήσεις του  προστάτη, η κληρονομικότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Ο καρκίνος του  προστάτη είναι η πιο συχνή  μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται στους άνδρες. Μπορεί να έχετε φίλους ή μέλη της οικογένειας σας  που να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο  του προστάτη και αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε για  το τι μπορείτε να κάνετε για την  πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. Για εκείνους με πολύ υψηλό κίνδυνο  καρκίνου του προστάτη, μπορεί να υπάρχουν και άλλες επιλογές για την  μείωση του κινδύνου, όπως πχ με φάρμακα. Αν νομίζετε ότι έχετε υψηλό κίνδυνο  καρκίνου του προστάτη, συζητήστε  το με το γιατρό σας.

Νεοπλασίες

23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Οι ειδικοί αναφέρουν πως όλοι όσοι είναι άνω των 16 ετών θα πρέπει να κάνουν αυτοεξέταση 2 λεπτών για τον καρκίνο του στόματος μία φορά τον μήνα αμέσως μετά το βούρτσισμα των δοντιών τους. Αφότου τελειώσετε το βούρτσισμα, αφαιρέστε τυχόν οδοντοστοιχίες, καθαρίστε τα δάχτυλά σας και τοποθετήστε τον πρόσωπό σας κοντά σε καθρέφτη με καλό […]

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Κάποιες μορφές καρκίνου είναι δύσκολο να διαγνωστούν, διότι παρουσιάζουν πολύ λίγα ή καθόλου συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου. Αυτό με τη σειρά του δυσκολεύει τη διάγνωση και τη θεραπεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες θανάτου. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να σώσει τη ζωή του πάσχοντα. Όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν είναι […]

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Τα αντικαταθλιπτικά ίσως μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19; – Τι έδειξε νέα έρευνα
25.06.2023

Τα αντικαταθλιπτικά ίσως μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19; – Τι έδειξε νέα έρευνα

Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που έκανε το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού (βίντεο)
14.06.2023

Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που έκανε το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού (βίντεο)

Αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού με δύο νέα αντικαρκινικά χάπια
08.06.2023

Αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού με δύο νέα αντικαρκινικά χάπια

Πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι
04.06.2023

Πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι

Καρκίνος στόματος: Η παχυσαρκία βοηθά στη δημιουργία ενός μικροπεριβάλλοντος που ευνοεί την εξέλιξη του όγκου
18.05.2023

Καρκίνος στόματος: Η παχυσαρκία βοηθά στη δημιουργία ενός μικροπεριβάλλοντος που ευνοεί την εξέλιξη του όγκου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Διατροφή
2

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

30.11.2023

Οι ελληνικές ιατρικές και φαρμακευτικές εταιρείες ξεπερνούν τις προκλήσεις της επέκτασης των επιχειρηματικών ευκαιριών στο εξωτερικό

Του Δημήτριου Τσακούνη

28.11.2023

Δες πώς οι μπανάνες θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Όλοι μας γνωρίζουμε πως οι μπανάνες αποτελούν μια θρεπτική και νόστιμη προσθήκη στη διατροφή μας, ωστόσο εσύ ήξερες ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος; Γεμάτες με βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, οι μπανάνες προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό και […]

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά
28.11.2023

Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε
27.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Οι τηλεδιασκέψεις εξαντλούν τον οργανισμό – Τι μπορούμε να κάνουμε

Αυτά είναι τα τέσσερα βότανα που θα σας βοηθήσουν να «ρίξετε» τη χοληστερίνη
23.11.2023

Αυτά είναι τα τέσσερα βότανα που θα σας βοηθήσουν να «ρίξετε» τη χοληστερίνη

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;
23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Μυστηριώδης πνευμονία σαρώνει στην Κίνα και γεμίζει τα νοσοκομεία: Νέα επιδημία ή έλλειψη ανοσίας
23.11.2023

Μυστηριώδης πνευμονία σαρώνει στην Κίνα και γεμίζει τα νοσοκομεία: Νέα επιδημία ή έλλειψη ανοσίας

Μελέτη: Το συστατικό στο βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά που προστατεύει από τον καρκίνο
23.11.2023

Μελέτη: Το συστατικό στο βόειο κρέας και τα γαλακτοκομικά που προστατεύει από τον καρκίνο