Kαρδιά

Εντόπισαν το γονίδιο του εμφράγματος

Ένα γονίδιο το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος ανακαλύφθηκε από γερμανούς ερευνητές. Επιστήμονες από το Γερμανικό Καρδιολογικό Κέντρο του Μονάχου εκτιμούν ότι τα άτομα που φέρουν το συγκεκριμένο γονίδιο αντιμετωπίζουν 15% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με όσα δεν το φέρουν. Όπως μάλιστα λένε οι ερευνητές, ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του πληθυσμού φέρει το «επίμαχο» γονίδιο.
 

Το 64% έφερε το επίμαχο γονίδιο

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ειδικοί μελέτησαν 30.000 άτομα και είδαν ότι το 64% του δείγματος έφερε το γονίδιο, σύμφωνα με τη γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Local.
 
Ο καθηγητής Χέριμπερτ Σούνκερτ εξήγησε πως τα άτομα με τη συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη έχουν πιο «κολλώδη» αιμοπετάλια τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Και αυτό διότι τα αιμοπετάλια που… κολλούν ευκολότερα μεταξύ τους οδηγούν σε αύξηση της πηκτικότητας του αίματος και σε μεγαλύτερο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβου.
 
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature» θα διευκολύνουν τους γιατρούς ώστε να βλέπουν ποιοι ασθενείς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο και να τους υποβάλλουν εγκαίρως στις κατάλληλες θεραπείες. Εργάζονται παράλληλα στην ανάπτυξη ενός τεστ που θα επιτρέπει στους ειδικούς να επιβεβαιώνουν αν κάποιος φέρει ή όχι τη μετάλλαξη.
 
Το «ιαπωνικό» γονίδιο της καρδιακής προσβολής
 
Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν κάποιο γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Το 2004 ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο-«κλειδί» η οποία εμφανίζεται συχνότερα στα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Όπως είχαν αναφέρει οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Φυσικής και Χημικής Ερευνας στο Τόκιο επικεφαλής των οποίων ήταν ο δρ Τοσιχίρο Τανάκα, η μετάλλαξη που εντόπισαν αυξάνει τις φλεγμονές των αρτηριών που τροφοδοτούν την καρδιά με αίμα.
 
Τα αποτελέσματα προέκυψαν μετά από ανάλυση δειγμάτων DNA που ανήκαν σε περισσότερους από 2.600 ιάπωνες ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα γενετικά δείγματα με 2.500 αντίστοιχα δείγματα DNA που είχαν ληφθεί από τον γενικό πληθυσμό.
 
Όπως φάνηκε, οι εμφραγματίες αντιμετώπιζαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο που κωδικοποιεί για την παραγωγή της πρωτεΐνης γαλεκτίνης-2. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προσδένεται σε ένα μόριο που «πυροδοτεί» φλεγμονές και το οποίο εκλύεται όταν μια στεφανιαία αρτηρία υφίσταται ρήξη.
 
tovima.gr

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά