Επιδημίες

ΠΟΥ: Προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου εξάπλωσης της επιδημίας Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό και διεθνώς

ΠΟΥ: Προειδοποιεί εναντίον του κινδύνου εξάπλωσης της επιδημίας Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό και διεθνώς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε χθες Πέμπτη ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η εξάπλωση στην περιφέρεια και σε διεθνές επίπεδο του ιού Έμπολα μετά την εκδήλωση νέας επιδημίας της ασθένειας που προκαλεί, με κυριότερο σύμπτωμα τον αιμορραγικό πυρετό, στην Μπαντάκα, στη ΛΔ Κονγκό.

Μετά την επανεμφάνιση του ιού, στο βορειοδυτικό τμήμα της αχανούς αφρικανικής χώρας, έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι από την 21η Απριλίου.

Ως την 27η Απριλίου, «είχαν εντοπιστεί 267 επαφές», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος σημειώνει ότι ως αυτό το στάδιο είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η έκταση της επιδημίας».

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης αυτής της επιδημίας στην περιφέρεια και διεθνώς δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς η πόλη Μπαντάκα βρέχεται από τον ποταμό Κονγκό και διαθέτει ποτάμιες και χερσαίες συνδέσεις με την πρωτεύουσα Κινσάσα, με τη Δημοκρατία του Κονγκό, με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και με την Ανγκόλα», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Εξάλλου, πρόσθεσε ο ΠΟΥ, η Μπαντάκα έχει αεροπορικές συνδέσεις με την επαρχία Νότια Ουμπάνγκι, η οποία γειτονεύει με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς και με την Κινσάσα.

Πάντως ο οργανισμός θεωρεί για την ώρα «μέτριο» το επίπεδο κινδύνου σε περιφερειακό επίπεδο και «μικρό» σε διεθνές επίπεδο. Δεν προτείνει να επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια και στο εμπόριο προς και από τη ΛΔ Κονγκό.

Ο κίνδυνος εξάπλωσης εντός της ΛΔ Κονγκό χαρακτηρίζεται «υψηλός» λόγω της παρουσίας μολυσμένων ζώων και ενδιάμεσων ξενιστών, της ανησυχητικής συχνότητας ξεσπάσματος επιδημιών του Έμπολα στη χώρα, περιβαλλοντικών παραγόντων και της εξασθένισης του συστήματος υγείας εξαιτίας των ταυτόχρονων επιδημιών χολέρας, ιλαράς και του νέου κορωνοϊού.

Η τρέχουσα είναι η 14η επιδημία της ασθένειας που προκαλεί ο ιός Έμπολα από το 1976.

Αν και η Μπαντάκα επλήγη από δύο επιδημίες του Έμπολα (2020, 2018), ο ΠΟΥ υπογραμμίζει πως ορισμένες από τις βελτιώσεις που είχαν γίνει στο σύστημα υγείας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κρίσεων δεν διατηρήθηκαν.

«Είναι ανάγκη να υποστηριχθούν οι επαγγελματίες υγείας της επαρχίας για να μπορούν να αντιδρούν αποτελεσματικά. Εξάλλου, είναι απαραίτητη η εφοδιαστική υποστήριξη για να επανενεργοποιηθεί η υγειονομική υποδομή που είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων επιδημιών», τονίζει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, στην Μπαντάκα στάλθηκαν 200 δόσεις εμβολίου και η ανοσοποίηση άρχισε την 27η Απριλίου. Θα σταλούν και άλλες, ανάλογα με τις ανάγκες.

Ο ιός Έμπολα, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1976 στο τότε Ζαΐρ, τη σημερινή ΛΔ Κονγκό, μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η εκδήλωση επίμονου υψηλού πυρετού, οι εμετοί, οι αιμορραγίες, οι διάρροιες.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

11.05.2026

Συγκινημένος ο Πασχάλης Τερζής στον γάμο της εγγονής του – Δείτε φωτογραφίες

Η Βάσω Τερζή είναι κόρη του γιου του τραγουδιστή και στιγμές από τη δεξίωση του γάμου δημοσιεύτηκαν στα social media

11.05.2026

Αναστασία Γιούσεφ: Η εντυπωσιακή χορεύτρια έμεινε έγκυος και ποζάρει με φουσκωμένη κοιλίτσα – Δείτε φωτογραφίες

«Διανύω την πιο γλυκιά περίοδο της ζωής μου», έγραψε μεταξύ άλλων στη λεζάντα της ανάρτησής της

Το «Αττικόν» εξέδωσε ιατρικό ανακοινωθέν για το πρώτο κρούσμα χανταϊού στην Ελλάδα
11.05.2026

Το «Αττικόν» εξέδωσε ιατρικό ανακοινωθέν για το πρώτο κρούσμα χανταϊού στην Ελλάδα

Το Αλτσχάιμερ προκαλείται από έλλειψη λιθίου
11.05.2026

Το Αλτσχάιμερ προκαλείται από έλλειψη λιθίου

Νέα θεραπεία για την κακή χοληστερίνη την μειώνει έως και 69%!
11.05.2026

Νέα θεραπεία για την κακή χοληστερίνη την μειώνει έως και 69%!

Η Κίνα είχε ανακοινώσει το πρώτο εμβόλιο για τον Χανταϊό μία ημέρα πριν τον μοιραίο απόπλου του MV Hondius!
10.05.2026

Η Κίνα είχε ανακοινώσει το πρώτο εμβόλιο για τον Χανταϊό μία ημέρα πριν τον μοιραίο απόπλου του MV Hondius!

4+1 σημάδια που μπορεί να δείχνουν έλλειψη μαγνησίου
10.05.2026

4+1 σημάδια που μπορεί να δείχνουν έλλειψη μαγνησίου

Με ειδική πτήση ο Έλληνας με χανταϊό στο «Αττικόν» – Θα δώσει το παρόν και ο Θ.Βασιλακόπουλος (upd)
10.05.2026

Με ειδική πτήση ο Έλληνας με χανταϊό στο «Αττικόν» – Θα δώσει το παρόν και ο Θ.Βασιλακόπουλος (upd)

Πότε είναι καλύτερο; – Να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν ή μετά το πρωινό;
10.05.2026

Πότε είναι καλύτερο; – Να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν ή μετά το πρωινό;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μίλησε για το εάν ο χανταϊός μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία
10.05.2026

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μίλησε για το εάν ο χανταϊός μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία