Επιδημίες

Θα τερματίσει η Omicron την πανδημία; – Τι λένε οι ειδικοί

Θα τερματίσει η Omicron την πανδημία; – Τι λένε οι ειδικοί

Στις 11 Ιανουαρίου, μόλις επτά εβδομάδες μετά την πρώτη αναφορά της παραλλαγής Omicron, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε για ένα «παλιρροιακό κύμα» μόλυνσης που απλώνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε όλο τον κόσμο.

“Πενήντα από τις 53 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είχαν αναφέρει κρούσματα της Omicron”, δήλωσε ο Χανς Ανρί Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

“Οι χώρες θα πρέπει να αντεπεξέλθουν όσο καλύτερα μπορούν”, είπε, “με γνώμονα την ατομική τους επιδημιολογική κατάσταση, τους διαθέσιμους πόρους, την κατάσταση εμβολιασμού και το κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο”.

Τις τελευταίες εβδομάδες, χώρες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αισθανθεί την πλήρη ισχύ του κύματος Omicron.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει αναφέρει τις περισσότερες μολύνσεις, τα καθημερινά κρούσματα COVID-19 κορυφώθηκαν σε περισσότερα από 160.000 νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι επιστήμονες εκεί λένε ότι όλα τα έθνη αντιμετωπίζουν το ίδιο μεγάλο πρόβλημα: την απόλυτη ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η παραλλαγή.

Και παρόλο που ο ΠΟΥ και άλλοι έχουν προτείνει ότι τεράστιοι αριθμοί λοιμώξεων από την Όμικρον θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν το τέλος της πανδημίας, λόγω της βραχυπρόθεσμης αύξησης της ανοσίας που θα ακολουθήσει,

-οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η κατάσταση παραμένει ασταθής και δύσκολο να μοντελοποιηθεί.

«Κινείται τόσο γρήγορα που δίνει πολύ λίγο χρόνο για να προετοιμαστεί κάθε είδους απάντηση.

Επομένως, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται υπό τεράστια αβεβαιότητα», λέει ο Graham Medley, μοντελιστής μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene & Tropical Medicine, ο οποίος συμβουλεύει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ταχεία εξάπλωση

Ο αριθμός των λοιμώξεων Omicron μπορεί να διπλασιαστεί σε λιγότερο από δύο ημέρες, κάτι που είναι σημαντικά ταχύτερο από τις προηγούμενες παραλλαγές SARS-CoV-2 και πιο κοντά σε αυτό που θα περίμεναν οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας από τον ηπιότερο ιό της γρίπης.

«Η Omicron είναι γρίπη με οξύ», λέει ένας επιστήμονας.

«Δεν έχουμε δει αυτή την ταχύτητα στο παρελθόν, και αυτό σήμαινε ότι δεν θα μπορούσατε να αποφύγετε αυτήν την ταχύτητα», προσθέτει η Christina Pagel, αναλύτρια δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης στο University College του Λονδίνου.

«Ακόμα κι αν μπορούσατε να κάνετε απορρόφηση σε όλους, χρειάζονται ακόμα δύο εβδομάδες για να ξεκινήσει το εμβόλιο και μέχρι τότε θα είστε στη μέση», σημείωσε.

Αυτό τοποθετεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους ερευνητές που τους συμβουλεύουν σε μια αξιοζήλευτη θέση. 

«Ήταν μια κατάσταση όπου είτε βάζατε περιορισμούς πολύ, πολύ νωρίς, είτε δεν κάνετε τίποτα», λέει ο Pagel.

«Αλλά αν περιμένετε να δείτε τι θα συμβεί, τότε είναι πολύ αργά».

Μαζί με άλλες χώρες, η Βρετανία έκανε αυστηρότερους κανονισμούς τον Δεκέμβριο.

Αλλά ήταν μια αμφιλεγόμενη κίνηση, ιδίως επειδή οι αναφορές από τη Νότια Αφρική, η οποία χτυπήθηκε από την Omicron τον προηγούμενο μήνα, έδειχναν ότι η παραλλαγή φαινόταν να προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια και νοσηλεία – ένα συμπέρασμα που υποστηρίζεται τώρα από την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων περιοχών .

Κάτοικοι ενός αγροτικού χωριού στις Φιλιππίνες συγκεντρώνονται για να λάβουν μια δόση εμβολίου για τον COVID-19

Οι Φιλιππίνες γνώρισαν μια από τις χειρότερες αυξήσεις των κρουσμάτων Omicron στη νοτιοανατολική Ασία. 

Δύσκολο στο μοντέλο

Οι βρετανοί μοντελιστές, αρχικά ήταν διχασμένοι σχετικά με τον τρόπο χρήσης πληροφοριών από τη Νότια Αφρική.

Είναι σχετικά απλό να ενημερώσετε ένα μοντέλο υπολογιστή για να λάβετε υπόψη τις αλλαγές στις βιολογικές ιδιότητες μιας νέας παραλλαγής. 

Ωστόσο, καθώς η πανδημία εξελίσσεται, έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να προσομοιωθεί η βασική ανοσολογική απόκριση του πληθυσμού μιας χώρας και έτσι να κριθεί πώς αυτό θα περιορίσει την εξάπλωση.

Στις πρώτες μέρες της πανδημίας, οι ερευνητές μπορούσαν να υποθέσουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ήταν εξίσου ευάλωτοι στη μόλυνση, επειδή ο COVID-19 ήταν μια νέα ασθένεια και δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια.

Όμως, 12 μήνες διαφορετικών στρατηγικών εμβολίων, τύπων και ποσοστών λήψης από χώρα σε χώρα, καθώς και τα κυμαινόμενα ποσοστά μόλυνσης και ανάρρωσης, έχουν αφήσει ένα ποικίλο ανοσολογικό τοπίο.

«Η πιθανότητα η μόλυνση να βάλει κάποιον στο νοσοκομείο είναι απολύτως βασική παράμετρος. 

Αλλά τώρα το υπολογίζουμε σε έναν προφανώς όχι αφελή πληθυσμό», λέει ο Mark Woolhouse, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος συμβουλεύει επίσης την κυβέρνηση.

Όταν κάνετε τέτοιου είδους εκτιμήσεις, τυπικά θα πρέπει πραγματικά να τις επαναλάβετε για κάθε πληθυσμό που σας ενδιαφέρει.

Και αυτό ισχύει παντού”, πρόσθεσε.

Διαφορές εμβολιασμού

Οι μοντελιστές μπερδεύτηκαν από την έλλειψη συγκεκριμένων στοιχείων στα δεδομένα της Νότιας Αφρικής σχετικά με τη μειωμένη σοβαρότητα.

«Δεν υπήρχε ποσοτική ανάλυση», λέει ο Woolhouse.

«Λοιπόν, ποιους αριθμούς συνδέετε; 

Λέτε 10% λιγότερο παθογόνο, ή 50% λιγότερο ή 90% λιγότερο;», διερωτάται.

Ωστόσο, μιλώντας με προσωπική ιδιότητα, ο Woolhouse λέει ότι ορισμένοι μοντελιστές με επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο έκαναν λάθος που δεν επέτρεψαν μειωμένη σοβαρότητα, αντίθετα, εργάζονταν με υποτιθέμενα ποσοστά νοσηλείας για το Omicron που ήταν πανομοιότυπα με αυτά των προηγούμενων παραλλαγών.

«Αυτή είναι ξεκάθαρα μια απαισιόδοξη υπόθεση», λέει, ενώ προσθέτει:

«Πιστεύω ότι θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο ξεκάθαρο από την αρχή ότι υπήρχε αυτή η πιθανότητα να ήταν λιγότερο παθογόνο και, ξέρετε, να ήταν ξεκάθαρο για το ποιες μπορεί να είναι οι πολιτικές επιπτώσεις αυτής της διαφοράς».

Η ετερογένεια στις ανοσολογικές βασικές γραμμές και άλλοι σημαντικοί παράγοντες, όπως η δυναμική του πληθυσμού από χώρα σε χώρα, καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη της διεθνούς εξάπλωσης του Omicron με οποιαδήποτε ακρίβεια ή την αξιολόγηση — για παράδειγμα — πώς η παραλλαγή μπορεί να εφαρμοστεί σε χώρες με χαμηλότερο εμβολιασμό ποσοστά.

«Είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση», λέει ο Τζούλιαν Τανγκ, σύμβουλος ιολόγος στο Βασιλικό Ιατρείο του Λέστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Και δεν είναι πολύ χρήσιμο, γιατί αν πείτε ότι εξαπλώνεται με το πρότυπο XYZ στη δυτική Ευρώπη και μετά το ABC στη Βόρεια Αμερική και το MNO στην Αφρική, αυτό δεν βοηθά πραγματικά κανέναν».

Προστασία που φθίνει

Η φθίνουσα προστασία έναντι της μόλυνσης που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του Omicron περιπλέκει επίσης την εικόνα.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια αδρανοποιημένου ιού, τα οποία αποτελούν σχεδόν τις μισές από τις δέκα δισεκατομμύρια δόσεις που διανέμονται παγκοσμίως, προκαλούν λίγα αντισώματα κατά της παραλλαγής .

Αυτό σημαίνει ότι η Omicron θα σκίσει τα μέρη που βασίζονται σε αυτές τις λήψεις ακόμα πιο γρήγορα;

Όχι απαραίτητα“, λέει ο Woolhouse.

Τα εμβόλια αδρανοποιημένου ιού μπορεί να προκαλέσουν μια ευρύτερη ανοσία που θα αντιδρούσε σε ένα ευρύτερο φάσμα στελεχών, επειδή θα προκαλέσει ανοσοαποκρίσεις έναντι των ιικών πρωτεϊνών εκτός από την ακίδα, η οποία είναι ιδιαίτερα μεταβλητή“, λέει.

«Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, αλλά απλά δεν έχω δει μια επίσημη ανάλυσή της ακόμα».

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λίγα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο για να συνεχίσουμε.

«Απλώς πλήττει χώρες που τα έχουν χρησιμοποιήσει», λέει ο Pagel.

Κοντινό πλάνο σε ένα φιαλίδιο που περιέχει μια δόση εμβολίου Coronavac κατά του COVID-19

Μεταξύ των χωρών που βασίζονται σε εμβόλια αδρανοποιημένου ιού, η Omicron φαίνεται να σημειώνει τη μεγαλύτερη πρόοδο στις Φιλιππίνες, όπου σημειώθηκε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 τον μήνα Ιανουάριο, ιδιαίτερα στη Μανίλα. 

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην πρωτεύουσα φαίνεται να μειώνεται, αλλά ο ιός εξαπλώνεται πιο μακριά. 

«Σίγουρα τα κρούσματα επιβραδύνονται στην [Περιφέρεια της Εθνικής Πρωτεύουσας], αλλά σε άλλες περιοχές αυξάνεται τώρα», δήλωσε η Maria Rosario Vergeire, εκπρόσωπος για την υγεία της κυβέρνησης των Φιλιππίνων.

Τα ποσοστά εμβολιασμού εξακολουθούν να είναι σχετικά χαμηλά στις Φιλιππίνες, με μόλις το 53% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Οι αξιωματούχοι εκεί λένε ότι θέλουν να εμβολιάσουν και τους 77 εκατομμύρια ενήλικες της χώρας μέχρι τον Μάιο.

“Αν και τα εμβόλια είναι πιθανό να συνεχίσουν να προστατεύουν από σοβαρά συμπτώματα”, λέει ο Pagel,η μόλυνση θα συνεχίσει να εξαπλώνεται.

Νομίζω ότι η υπόθεση είναι ότι κανένα από τα εμβόλια δεν πρόκειται να σας προσφέρει μακροχρόνια προστασία έναντι της μόλυνσης», λέει.

Ο Τανγκ συμφωνεί: «Δεν νομίζω ότι τα εμβόλια είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τελειώσει αυτή η πανδημία».

-Πότε θα τελειώσει;Λοιπόν, πώς θα τελειώσει;

Όχι με την Omicron, προβλέπουν οι ερευνητές.

«Αυτή δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή, και έτσι η επόμενη παραλλαγή θα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά», λέει ο Medley.

Δεδομένου ότι ο ιός είναι απίθανο να εξαφανιστεί εντελώς, ο COVID-19 θα γίνει αναπόφευκτα μια ενδημική ασθένεια , λένε οι επιστήμονες.

Αλλά αυτή είναι μια ολισθηρή έννοια, που σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους.

«Νομίζω ότι είναι η προσδοκία ότι η γενική συμπεριφορά είναι κατά κάποιο τρόπο προς την κατάσταση όπου έχουμε τόσο μεγάλη ανοσία στον πληθυσμό που δεν θα βλέπουμε πλέον πολύ θανατηφόρες επιδημίες», λέει ο Sebastian Funk, επιδημιολόγος στο London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Για τον Woolhouse, ο COVID-19 θα γίνει πραγματικά ενδημικός μόνο όταν οι περισσότεροι ενήλικες προστατεύονται από σοβαρή μόλυνση επειδή έχουν εκτεθεί πολλές φορές στον ιό ως παιδιά και έτσι έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία.

Αυτό θα πάρει δεκαετίες, και σημαίνει ότι πολλοί ηλικιωμένοι σήμερα (που δεν εκτέθηκαν ως παιδιά) θα παραμείνουν ευάλωτοι και μπορεί να χρειαστούν συνεχείς εμβολιασμούς.

Αυτή η στρατηγική έχει τα μειονεκτήματά της.

Μερικοί από αυτούς που εκτίθενται ως παιδιά θα αναπτύξουν μακροχρόνια COVID.

Και βασίζεται στο ότι τα παιδιά συνεχίζουν να εμφανίζουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά σοβαρών ασθενειών καθώς εξελίσσονται οι παραλλαγές.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η επόμενη παραλλαγή θα είναι πιο ήπια“, αλλά ο Tang λέει ότι “αυτό φαίνεται να είναι το μοτίβο μέχρι στιγμής.

Αυτός ο ιός γίνεται όλο και πιο ήπιος με κάθε επανάληψη», λέει.

Nature 602 , 20-21 (2022)

doi: https://doi.org/10.1038/d41586-022-00210-7

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε