Επιδημίες

Έχετε σταματήσει να φοράτε επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες;

Πώς μπορείτε να μειώσετε τα απόβλητα χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας
Έχετε σταματήσει να φοράτε επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες;

Στην αρχή της πανδημίας, πολλοί από εμάς επιλέξαμε να αγοράσουμε επαναχρησιμοποιούμενες υφασμάτινες μάσκες για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID – είναι καλύτερες για το περιβάλλον από τις αναλώσιμες, μπορούν να κατασκευαστούν τοπικά και διατίθενται σε μια σειρά από δημιουργικά σχέδια.

Αλλά από τότε που εμφανίστηκε η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Omicron, μας προέτρεψαν να φοράμε καλά τοποθετημένη μάσκα αναπνευστήρα ως πρώτη επιλογή (μάσκα N95, KN95 ή P).

Αυτά, ωστόσο, έχουν μικρή διάρκεια ζωής και μπορεί να είναι ενοχλητικό να επιστρέψετε σε ένα πιο σπάταλο προϊόν που για πολλούς Αυστραλούς με περιβαλλοντική αντίληψη.

Αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε ακριβώς πόσες μάσκες μιας χρήσης πηγαίνουν στους χώρους υγειονομικής ταφής στην Αυστραλία, γνωρίζουμε ότι τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα είναι ήδη ένα τεράστιο ζήτημα. 

Κάθε χρόνο, κάθε Αυστραλός πετάει περίπου 23 κιλά ρούχα κατά μέσο όρο, με περισσότερους από 780.000 τόνους από δέρμα, καουτσούκ και άλλα απορρίμματα υφασμάτων που παράγονται σε όλη την Αυστραλία.

Καθώς η παραγωγή απορριμμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς προστατεύουμε τους εαυτούς μας από την Omicron, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα απόβλητά μας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας;

N95s

Αξιοποιώντας στο έπακρο τις μάσκες

Οι Αυστραλοί έχουν ενημερωθεί από τα μέσα του 2020 ότι οι μάσκες N95 προσφέρουν την καλύτερη προστασία έναντι του κορωνοϊού.

Συνήθως προσφέρουν πιο σφιχτή εφαρμογή στο πρόσωπο και υψηλότερο επίπεδο φιλτραρίσματος από τις υφασμάτινες μάσκες, προστατεύοντας τον χρήστη από αερολύματα και σταγονίδια .

Ωστόσο, τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι ανησυχίες για ελλείψεις και οι χαμηλότεροι ρυθμοί μετάδοσης προηγούμενων παραλλαγών ,σήμαιναν ότι τα σχετικά λιγότερο αποτελεσματικά υφάσματα και οι χειρουργικές μάσκες ήταν κατάλληλες για τη χρήση σε περιβάλλοντα χαμηλότερου κινδύνου.

Αυτό δεν ισχύει πλέον στην παραλλαγή Omicron.

Ένας εύκολος τρόπος για να ελαχιστοποιήσετε τα απόβλητα εάν έχετε μάσκες N95 είναι να παρατείνετε με ασφάλεια τη διάρκεια ζωής τους.

Σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, συνιστάται η αποφυγή χρήσης πέραν της μιας ημέρας και η απόρριψη εάν λερωθούν ή υγρανθούν.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι ρεαλιστικό για το ευρύ κοινό, όπως όταν η προσφορά είναι χαμηλή.

Υπάρχει μια σειρά μεθόδων για την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση μασκών N95, οι οποίες υποστηρίζονται από τον εφευρέτη της μάσκας .

Υπάρχουν επίσης επαναχρησιμοποιήσιμες επιλογές, όπως ελαστομετρικοί αναπνευστήρες .

Για τους αναπνευστήρες μιας χρήσης, η πιο απλή μέθοδος επαναχρησιμοποίησης σε μη ιατρικά περιβάλλοντα είναι να περιστρέφετε τη μάσκα σας κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες, αποθηκεύοντάς την σε καθαρή χάρτινη σακούλα όταν δεν τη χρησιμοποιείτε.

Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν και αφού αγγίξετε τη μάσκα σας και κρατήστε τη μάσκα σας στεγνή – εάν η μάσκα σας βραχεί, σταματήστε να τη χρησιμοποιείτε.

Σκεφτείτε να αριθμήσετε τις μάσκες σας για να μην τις ανακατεύετε.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνιστά τη χρήση των N95 έως και πέντε φορές πριν τα πετάξετε (εάν έχουν διατηρηθεί καθαρά και δεν έχουν καταστραφεί).

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του καθαρισμού και της επαναχρησιμοποίησης είναι ακόμα άγνωστες.

Δεν χρειάζεται να πετάξετε τις υφασμάτινες μάσκες.

Το να έχετε στη διάθεσή σας τις αγαπημένες σας υφασμάτινες μάσκες ως εφεδρικό στο αυτοκίνητο, την τσάντα ή τις τσέπες σας είναι σημαντικό, επειδή οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από την απουσία μάσκας σε ρυθμίσεις επαφής χαμηλού κινδύνου και φευγαλέες, όπως εξωτερικά.

Η διπλή μάσκα – η τοποθέτηση της υφασμάτινης μάσκας πάνω από μια χειρουργική μάσκα μιας χρήσης – προσφέρει αυξημένη προστασία σε σύγκριση με μια μεμονωμένη υφασμάτινη ή χειρουργική μάσκα.

Και οι υφασμάτινες μάσκες θα προσφέρουν επίσης προστασία από άλλες ασθένειες που βασίζονται στα σταγονίδια, όπως η γρίπη.

-Αειφορία στην υγειονομική περίθαλψη

Η αύξηση των απορριμμάτων μάσκας μιας χρήσης υποδηλώνει ένα ευρύτερο ζήτημα που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο:

τα νοσοκομειακά απόβλητα.

Πάρτε, για παράδειγμα, πλαστικές νοσοκομειακές ρόμπες μίας χρήσης.

Εκτιμάται ότι 1 εκατομμύριο ρόμπες έχουν χρησιμοποιηθεί κάθε χρόνο μετά την πανδημία σε μόνο ένα (από τα έξι) δημόσια νοσοκομεία οξείας μορφής στη Βικτώρια, σύμφωνα με μια συνεχιζόμενη έρευνα που διενεργήθηκε από τον συν-συγγραφέα Forbes McGain.

Αυτός ο αριθμός είναι μια συντηρητική εκτίμηση και καταγράφει μόνο τα δημόσια νοσοκομεία όταν γνωρίζουμε ότι οι ρόμπες απόρριψης χρησιμοποιούνται σε πολλά άλλα περιβάλλοντα.

Αυτό περιλαμβάνει σε ιδιωτικά νοσοκομεία, φροντίδα ηλικιωμένων, κατ’ οίκον και κατ’ οίκον φροντίδα, συναφείς υπηρεσίες υγείας και κέντρα δοκιμών και εμβολιασμού.

Οδηγήστε μέσω δοκιμών

Η περιβαλλοντικά βιώσιμη υγειονομική περίθαλψη είναι ένας αναδυόμενος τομέας που στοχεύει στην εύρεση εναλλακτικών λύσεων για τα απόβλητα που παράγονται στην υγειονομική περίθαλψητις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύουμε τους επαγγελματίες υγείας σε βιώσιμες πρακτικές.

Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της «κλιμακωτής προσέγγισης», η οποία προσφέρει περαιτέρω επιλογές προστασίας ανάλογα με τις ρυθμίσεις χαμηλού ή υψηλού κινδύνου.

Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση επαναχρησιμοποιήσιμων φορεμάτων, όταν χρειάζεται, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους :

-να διατηρηθούν ασφαλείς,

-να ασκήσουν λιγότερη πίεση στα συστήματα ανεφοδιασμού και,

-να συμβάλουν στη μείωση των απορριμμάτων.

Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας είναι η επιστήμονας κλωστοϋφαντουργίας Meriel Chamberlin, η οποία συνεργάζεται με κλινικούς γιατρούς για να αναπτύξει συμβατές, ασφαλείς και επαναχρησιμοποιήσιμες υφασμάτινες ρόμπες που προσφέρουν προστασία και άνεση με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τις αναλώσιμες.

Όσον αφορά τις μάσκες, αναπτύσσονται επίσης πιο βιώσιμες επιλογές .

Αυτό περιλαμβάνει μάσκες και φίλτρα κατασκευασμένα από βιοαποδομήσιμα αγροτικά απόβλητα.

Γίνεται επίσης έρευνα για τον εντοπισμό διαδικασιών για την επανατοποθέτηση απορριπτόμενων μασκών προσώπου μιας χρήσης σε υλικά οδοστρωμάτων .

Φλοράλ υφασμάτινη μάσκα

Έξι τρόποι για να αντισταθμίσουμε την καθημερινή μας σπατάλη

Ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, οι άνθρωποι δεν θέλουν να είναι σπάταλοι.

Αναμφισβήτητα, το «Plastic Free July» σημείωσε τεράστια παγκόσμια αύξηση συμμετοχής από 250 εκατομμύρια συμμετέχοντες το 2019 , σε 326 εκατομμύρια το 2020 .

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τα απόβλητα χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Το κλειδί είναι να εστιάσετε σε συμπεριφορές υπό τον έλεγχό σας, όπως η ελαχιστοποίηση των πλαστικών μιας χρήσης .

Για να αντισταθμίσετε τα καθημερινά σας απόβλητα από τις μάσκες μιας χρήσης, σκεφτείτε:

  1. αλλαγή σε επαναγεμιζόμενα προϊόντα καθαρισμού για μείωση της συσκευασίας μιας χρήσης (υπάρχουν ακόμη και επιλογές παράδοσης)
  2. εάν έχετε μεταβεί στην ηλεκτρονική παράδοση ειδών παντοπωλείου, επιλέξτε χαρτί αντί για πλαστικές σακούλες και είτε τις επαναχρησιμοποιήστε στο σπίτι είτε τις κομποστοποιήστε μετά τη χρήση
  3. όταν τρώτε στο σπίτι, χρησιμοποιήστε ξανά τα υπολείμματά σας, δώστε προτεραιότητα σε παλαιότερα τρόφιμα και αποφύγετε τις υπεραγορές για να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων
  4. αν ψωνίζετε περισσότερο online, βρείτε μεταχειρισμένα καταστήματα λιανικής και πλατφόρμες peer-to-peer για να δώσετε μια νέα ζωή στα αγαπημένα σας προϊόντα (υπάρχουν επιλογές παράδοσης και για αυτό)
  5. πριν πετάξετε οικιακά είδη (ρούχα, έπιπλα), δοκιμάστε να τα πουλήσετε ή να τα χαρίσετε στο Διαδίκτυο – θα εκπλαγείτε τι βρίσκουν χρήσιμο οι άλλοι
  6. εάν τα οικιακά σας είδη είναι κατεστραμμένα, επισκευάστε τα ή χρησιμοποιήστε τα για διαφορετικό σκοπό, όπως να χρησιμοποιήσετε καλά φορεμένα ρούχα ως κουρέλια καθαρισμού.

Ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε μια περίοδο σημαντικών κοινωνικών αλλαγών, δεν σημαίνει ότι πρέπει να χάσουμε τη δυναμική όσον αφορά τη βιωσιμότητα.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε