Επιδημίες

Στέλεχος Όμικρον: Νέα δεδομένα δείχνουν ότι προκαλεί λιγότερες βλάβες στους πνεύμονες

Το στέλεχος Όμικρον φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερες βλάβες στους πνεύμονες σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του SARS-CoV-2, γεγονός που μπορεί πιθανώς να εξηγήσει γιατί η νόσηση με το συγκεκριμένο στέλεχος είναι ηπιότερη.

Τελευταίες έρευνες σε πειραματόζωα (ποντίκια και ινδικά χοιρίδια) έδειξαν ότι το στέλεχος Όμικρον συνδέεται συνήθως με λιγότερο επιβλαβείς λοιμώξεις οι οποίες περιορίζονται στους ανώτερους αεραγωγούς, δηλαδή:

-στη ρίνα,

-τον οισοφάγο και,

-την τραχεία.

Αντιθέτως, τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας επηρέαζαν το κατώτερο αναπνευστικό προκαλώντας εκτεταμένες βλάβες στους πνεύμονες και διαταραχές της αναπνοής.

Όταν το στέλεχος Όμικρον ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο, ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στο στέλεχος αυτό δημιούργησε ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με τον τρόπο που θα διαφοροποιηθούν τα συμπτώματά του.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ορισμένες μεταλλάξεις αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού ή του επιτρέπουν να αποφεύγει την εξουδετέρωση από τα αντισώματα.

Τον τελευταίο μήνα, δεκάδες επιστημονικές ομάδες εξέτασαν το στέλεχος Όμικρον στο εργαστήριο, προκειμένου να εξετάσουν τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αν και τα περιστατικά της COVID-19 παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση παγκοσμίως, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί ελάχιστα, γεγονός που δείχνει ότι το στέλεχος αυτό μάλλον προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε σχέση με προηγούμενα στελέχη.

Την περασμένη εβδομάδα, μία ομάδα επιστημόνων από την Αμερική και την Ιαπωνία δημοσίευσε μία μελέτη σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια.

Οι επιστήμονες μόλυναν τα πειραματόζωα με διάφορα στελέχη του SARS-CoV-2 και παρατήρησαν τα συμπτώματα που προκαλούν.

Όπως διαπίστωσαν, το στέλεχος Όμικρον προκάλεσε λιγότερες πνευμονικές βλάβες, ενώ τα ποντίκια που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος αυτό είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τα ποντίκια που μολύνθηκαν από άλλα στελέχη.

Ιδιαίτερα τα ινδικά χοιρίδια τα οποία παρουσίαζαν σοβαρή νόσηση από τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας, εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα όταν μολύνθηκαν με το στέλεχος Όμικρον.

Την εβδομάδα που μας πέρασε δημοσιεύτηκαν και άλλες τρεις μελέτες, εκ των οποίων οι δύο εξέτασαν ινδικά χοιρίδια, ενώ η τελευταία ποντίκια.

Και οι τρεις παραπάνω έρευνες έδειξαν ότι το στέλεχος Όμικρον προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, αλλά και τα προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.

Και οι 4 παραπάνω μελέτες έχουν αναρτηθεί αυτή τη στιγμή ως προδημοσιεύσεις και δεν έχουν περάσει ακόμα από τη διαδικασία του peer review.

Αυτή τη στιγμή είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες, ωστόσο τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα είναι πολύ θετικά.

Η ταχύτητα πολλαπλασιασμού του στελέχους Όμικρον στους πνεύμονες φαίνεται ότι είναι βραδύτερη, σε σχέση με προηγούμενα στελέχη της πανδημίας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες συνεχίζουν να εξερευνούν πως θα επηρεαστεί η πορεία της πανδημίας από το συγκεκριμένο στέλεχος, καθώς γνωρίζουμε επίσης ότι έχει πολύ αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με προηγούμενα στελέχη.

Αν και οι παραπάνω μελέτες προσφέρουν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις του ιού στους πνεύμονες, δεν απαντούν ερωτήματα σχετικά με τη μολυσματικότητα του στελέχους Όμικρον, η οποία ουσιαστικά έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σήμερα.

Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε και σε αυτό το κομμάτι, καθώς και στα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του στελέχους.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά