Επιδημίες

Ο Ν.Τζανάκης απαιτεί υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε Ένοπλες Δυνάμεις και Εκκλησία: Μιλούσε για «Ταλιμπανοχριστιανούς»

Ο Ν.Τζανάκης απαιτεί υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε Ένοπλες Δυνάμεις και Εκκλησία: Μιλούσε για «Ταλιμπανοχριστιανούς»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, που προσφάτως είχε χαρακτηρίσει πολίτες που αντιδρούν στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ως «Ταλιμπανοχριστιανούς» έβαλε στο «στόχαστρο» τον Στρατό και την Εκκλησία. 

Ο Ν.Τζανάκης υποστήριξε πως πρέπει να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλο τον στενό κρατικό παράγοντα, περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών, αστυνομικών αλλά και ιερέων.

«Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20 με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα; Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας. Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες… Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις Εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;» διερωτήθηκε.

«Κατά τη γνώμη μου οι κατά τόπους μητροπόλεις πρέπει να εγείρουν θέμα εμβολιασμού των παπάδων και πράσινου διαβατηρίου» υπογράμμισε ο Νίκος Τζανάκης.

«Η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας. Ούτε πολιτική αντιπαράθεση σηκώνει, ούτε συνδικαλιστική αντιπαράθεση σηκώνει. Η υλοποίηση ανήκει στην κυβέρνηση» τόνισε.

«Η Eκκλησία δεν παίζει το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει»

Όπως σημείωσε, η Eκκλησία δεν πρέπει να μείνει στις εγκυκλίους. «Οι εγκύκλιοι δε θα πείσουν τον κόσμο. Η εκκλησία πρέπει να κάνει ό,τι έκανε χθες ο παπά Ανδρέας (εμβολιασμοί στην εκκλησία στις Αρχάνες). Και φοβάμαι ότι η εκκλησία δεν παίζει το ρόλο που (θα έπρεπε να) παίζει, για να μην πω ότι ορισμένοι παίζουν από πίσω άλλο ρόλο… Γνωρίζουμε οι γιατροί ότι σε μοναστήρια και σε πάρα πολλούς άλλους χώρους  οπού πάνε άνθρωποι και έχουν πνευματικούς κλπ ξέρουμε οι γιατροί, οι πάντες το ρόλο που παίζουν, είναι απλό το πράγμα για να το πω ευθέως». 

Είπε ο Ν.Τζανάκης, που μάλλον θεωρεί… ωραίο να γίνονται οι εμβολιασμοί σε ιερούς ναούς, παρόλο που ήδη υπάρχουν εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα στην χώρα.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν ιερείς που αποτρέπουν ακόμα πιστούς να εμβολιαστούν απάντησε «και δια του παραδείγματός τους αλλά πιστεύω και κατ’ ιδίαν… Πιθανότατα είναι λίγοι, αλλά κάνουν μεγάλη ζημιά.

«Η εκκλησία δεν έχει παίξει το ζωντανό ρόλο που είναι ο δρόμος που έδειξε ο παπά Ανδρέας. Χθες ο παπά Ανδρέας μάζεψε 70 άτομα και εμβολιάστηκαν. Πήγαμε σε σπίτια ανήμπορων ανθρώπων με την βοήθεια της υπηρεσίας Βοήθεια στο Σπίτι και καταφέραμε με το συνεργείο και ανοσοποιήσαμε κατάκοιτους με προβλήματα. Εφόσον οι ταγοί της εκκλησίας κατά τόπους παροτρύνουν ιερείς και δεν τους φέρνουν εμπόδια ναι μπορούν να ακολουθήσουν κι άλλοι μπορούμε να δούμε κι άλλους ιερείς να κάνουν εκκλησίες εμβολιαστικά κέντρα» σημείωσε ο κ. Τζανάκης.

Σχολεία – εμβολιασμοί σε παιδιά 

«Το αποτύπωμα των σχολείων εφόσον ξεκινήσουν 13 Σεπτεμβρίου θα το δούμε τέλος του μήνα. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα βλέπουμε αποκλιμάκωση ενδεχομένως να φτάσουμε και στα 2.000 κρούσματα σαν κινητό μέσο όρο την εβδομάδα, 40% μείωση σε σχέση με το peak τέλος Αυγούστου», εξήγησε.

«Το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό. Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά, διότι το αποτύπωμα των σχολείων μετά το Πάσχα δεν ήταν σημαντικό. Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών» ανέφερε.

«Προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων στα παιδιά  που νοσηλεύονται από κορωνοϊό» 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, αυτή τη στιγμή συνολικά έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά. Δεν έχουν αρρωστήσει έχουν νοσηλευτεί, τρία έχουν διασωληνωθεί. Συνεπώς οι έφηβοι και οι γονείς τους δεν πρέπει να αισθάνονται τελείως ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα.

Διευκρίνισε ότι «κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με συννοσηρότητες  κι απ’ τα ‘υγιή’ παιδιά, κυρίως αυτά που είναι υπέρβαρα».

«Τα παιδιά οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. Απειροελάχιστη η πιθανότητα το παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται το εμβόλιο έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από ήδη γνωστά εμβόλια»

«Σε νεαρούς εφήβους, κι όχι σε κορίτσια που είναι πολύ πιο σπάνιο, κάνει ενός βαθμού μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα της τάξης των 10 – 20 περιστατικών ανά εκατομμύριο εμβολιασμών.  Αυτό σε 2, 3, 4 μέρες ξεπερνιέται ελάχιστα παιδιά νοσηλεύονται και παίρνουν θεραπεία. Πάρα πολύ σπάνιο, ενώ σε ένα παιδί που θα πάθει κορωνοϊό είναι της τάξεως του επί τοις 100 αν θα πάθει μυοκαρδίτιδα. Τάξη μεγέθους 1000 φορές παραπάνω. 

«Όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο η κλινική και εργαστηριακή τους εικόνα δείχνει προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων τους, δεν είναι απλό το θέμα. Μάλιστα η Παιδιατρική Εταιρεία των ΗΠΑ ζήτησε το εμβόλιο να δοθεί κατ’ εξαίρεση στους εφήβους και τα παιδιά από την Αμερική ακόμα και πριν τελειώσουν οι μελέτες» επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης.

Μπορεί να συμβούν άλλες «Καρδίτσες;»

«Χρειάζεται δύο και τρία άτομα η διαδικασία εμβολιασμού, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν και αλλού φαινόμενα τύπου Καρδίτσας. Γι’ αυτό πιάστηκε το συγκεκριμένο περιστατικό, σε ένα του κομμάτι δεν υπήρχε συνεργός. Στο εξωτερικό περιστατικά με «μαϊμού» εμβόλια ή μαϊμού πιστοποιητικά οι συγγενείς σε αυτές τις περιπτώσεις μήνυσαν τους γιατρούς. Χάνεται το πτυχίο και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε αυτές τις περιπτώσεις». 

«Φάμπρικα» πράσινων πιστοποιητικών από το εξωτερικό;

Ο κ. Τζανάκης πρότεινε να γίνεται δεκτό πράσινο διαβατήριο, πιστοποιητικό εμβολιασμού, μόνο από αξιόπιστες χώρες. Μια τέτοια διαδικασία (από αναξιόπιστες χώρες) μπορεί να αποβεί σε φάμπρικα ψεύτικων πιστοποιητικών προειδοποίησε.

«Αν δεν είχε υιοθετηθεί αυτή η υπ0χρεωτικότητα το πράσινο διαβατήριο, όλη η Ευρώπη και η Ελλάδα θα ήταν τουλάχιστον 20 με 25% χαμηλότερο το ποσοστό κάλυψης των πληθυσμών τους» επισήμανε.

Τρίτη δόση 

Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση ο καθηγητής σημείωσε ότι οι ευπαθείς ομάδες, πχ οι μεταμοσχευμένοι έχουν μειωμένη κυτταρική ανοσία, επομένως τα κύτταρα μνήμης τους δεν δουλεύουν καλά παράγουν μειωμένο αριθμό τίτλων αντισωμάτων αυτή η ομάδα έχει μεγάλη ωφέλεια από την τρίτη ομάδα, συν οι άνω των 80 που επίσης έχουν αμυντικό σύστημα που έχει ατονήσει. 

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού