Επιδημίες

Long COVID: Χαμηλότερος ο κίνδυνος της επιπλοκής σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Long COVID: Χαμηλότερος ο κίνδυνος της επιπλοκής σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Η COVID-19 γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή νόσηση σε ορισμένους ασθενείς.

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτούς που παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης, ορισμένα συμπτώματα μπορεί να παραμείνουν μακροπρόθεσμα.

Οι ασθενείς αυτοί πάσχουν από long COVID.

Τα συμπτώματα της long COVID μπορεί να παραμείνουν για εβδομάδες ή μήνες και περιλαμβάνουν:

-διαταραχές της σκέψης,

-αίσθημα κόπωσης,

-ανοσμία ή αγευσία,

-τριχόπτωση και,

-μούδιασμα.

Ένα ερώτημα που τέθηκε μετά την κυκλοφορία των εμβολίων ήταν, αν τα τελευταία μπορούν να προστατεύσουν και από τα συμπτώματα της long COVID στους εμβολιασμένους που τελικά θα νοσήσουν.

Στο παραπάνω ερώτημα απαντά μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ο εμβολιασμός περιορίζει όχι μόνο τα συμπτώματα της οξείας λοίμωξης, αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης long COVID.

-49% μειωμένος ο κίνδυνος Long COVID στους εμβολιασμένους

Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν δεδομένα από σχεδόν 1.2 εκατομμύρια ενήλικες στη Μεγάλη Βρετανία που είχαν λάβει μέρος στην COVID Symptom Study.

Οι εθελοντές είχαν λάβει τουλάχιστον 1 δόση από τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna ή της AstraZeneca από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιούλιο του 2021, ενώ εξετάστηκε επίσης και μία ομάδα ανεμβολίαστων ατόμων που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Από τα 971.504 άτομα που είχαν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, μόλις το 0.2% παρουσίασε τελικά συμπτώματα COVID-19.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα για τους παραπάνω ασθενείς, με ανεμβολίαστους ασθενείς που επίσης μολύνθηκαν με τον ιό, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός συνδέεται με:

49% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων long COVID που παρέμειναν για 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη ή περισσότερο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, ένας παράγοντας που συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης στους ηλικιωμένους μετά την 1η δόση των εμβολίων, ήταν η αδυναμία (frailty).

Το γεγονός αυτό, όπως υποστήριξαν, μπορεί να εξηγηθεί από 2 παράγοντες:

-Αρχικά, οι ασθενείς με αδυναμία συχνά διαμένουν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι γενικά αυξημένος.

-Δεύτερον, οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της ηλικίας τους, επομένως δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια.

Ο αυξημένος κίνδυνος που παρατηρήθηκε στη μελέτη επομένως, πιθανώς αποδίδεται στη μεγαλύτερη έκθεση στον ιό, αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη.

Πόσο συχνές είναι οι λοιμώξεις στους εμβολιασμένους;

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, οι λοιμώξεις στους εμβολιασμένους παραμένουν εξαιρετικά σπάνιες, ωστόσο εμφανίζονται με αυξημένη συχνότητα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Το γεγονός αυτό αποδίδεται πιθανώς στο στέλεχος Δέλτα, το οποίο έχει επηρεάσει αρκετά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, η αύξηση στα περιστατικά λοιμώξεων στα εμβολιασμένα άτομα αποδίδεται σε συνδυασμό αρκετών παραγόντων.

Αυτοί είναι:

– η αυξημένη μολυσματικότητα του στελέχους Δέλτα,

-η μείωση των αντισωμάτων στα άτομα που εμβολιάστηκαν πριν από 6 μήνες. ή περισσότερο, καθώς και,

-η αυξημένη κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα εξ’ αιτίας του περιορισμού των μέτρων πρόληψης.

Ιδιαίτερα ο τελευταίος παράγοντας έχει αυξήσει σημαντικά το συνολικό ιικό φορτίο και επομένως όλοι διατρέχουμε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ:

  • Ένας εμβολιασμένος άνθρωπος που θα νοσήσει τελικά από COVID-19 έχει μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσει σοβαρή νόσηση σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.
  • Ακόμα κι αν τελικά ένας εμβολιασμένος μολυνθεί με τον ιό, τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει είναι ηπιότερα συγκριτικά με αυτά ενός ανεμβολίαστου, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο μέτρο πρόληψης για τη Long COVID

Με βάση τα τελευταία δεδομένα, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης long COVID στα εμβολιασμένα άτομα που τελικά μολύνονται με τον ιό, συγκριτικά με έναν ανεμβολίαστο που επίσης θα νοσήσει.

Ο εμβολιασμός αποτελεί τον καλύτερο τρόπο πρόληψης των επιπλοκών της COVID-19 γενικότερα, τόσο στην οξεία φάση της λοίμωξης, όσο και στη long COVID.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

27.05.2026

Επιστήμονες δημιούργησαν φορητό «αυτοκόλλητο» υπερήχων για συνεχή παρακολούθηση του εμβρύου

Η νέα συσκευή μπορεί να συλλέγει δεδομένα συνεχώς, ακόμη και κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων της εγκύου

27.05.2026

Chikungunya: Ο ιός που απειλεί την Ευρώπη – Πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματά του

«Το κοινό δεν χρειάζεται να πανικοβληθεί, όμως τα συστήματα υγείας πρέπει να προετοιμαστούν εγκαίρως»

Στα Ιωάννινα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026: 45χρονος Έλληνας ο ασθενής
27.05.2026

Στα Ιωάννινα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026: 45χρονος Έλληνας ο ασθενής

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D ενδέχεται να μειώνει την τερηδόνα έως και 47%
27.05.2026

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D ενδέχεται να μειώνει την τερηδόνα έως και 47%

Πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά η Ρωσία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο κατά νέου στελέχους του Έμπολα!
27.05.2026

Πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά η Ρωσία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο κατά νέου στελέχους του Έμπολα!

Επιστήμονες ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που μπορεί να μειώσει έως και 80% τη βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο
27.05.2026

Επιστήμονες ανέπτυξαν ρινικό σπρέι που μπορεί να μειώσει έως και 80% τη βλάβη από εγκεφαλικό επεισόδιο

Τέξας: 6χρονος «έκλεψε την παράσταση» σε τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου με τις γκριμάτσες του (βίντεο)
26.05.2026

Τέξας: 6χρονος «έκλεψε την παράσταση» σε τελετή αποφοίτησης νηπιαγωγείου με τις γκριμάτσες του (βίντεο)

Δ.Παντέλη για την γέννηση του παιδιού της: «Αν επέλεγα φυσιολογικό τοκετό μπορεί να έχανα & την μήτρα μου» (βίντεο)
26.05.2026

Δ.Παντέλη για την γέννηση του παιδιού της: «Αν επέλεγα φυσιολογικό τοκετό μπορεί να έχανα & την μήτρα μου» (βίντεο)

Σύμβαση ΕΕ-Pfizer για εμβόλια Covid-19: «Υπάρχουν παρενέργειες που δεν τις ξέρουμε & ούτε γνωρίζουμε πότε θα εμφανιστούν»
26.05.2026

Σύμβαση ΕΕ-Pfizer για εμβόλια Covid-19: «Υπάρχουν παρενέργειες που δεν τις ξέρουμε & ούτε γνωρίζουμε πότε θα εμφανιστούν»

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά κατεψυγμένο ξιφία – Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου
26.05.2026

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί από την αγορά κατεψυγμένο ξιφία – Εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου