Επιδημίες

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Δημοσιεύτηκε η μεγαλύτερη έρευνα για την ασφάλεια του εμβολίου

Το ερευνητικό ινστιτούτο Clalit, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard, ανέλυσαν μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων υγείας με σκοπό να εξετάσουν την ασφάλεια του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Η μελέτη τους προσφέρει τα ισχυρότερα δεδομένα που έχουν περάσει από peer-review σχετικά με την ασφάλεια ενός εμβολίου της COVID-19 μετά τη μαζική χορήγησή του σε μία χώρα.

Τα δεδομένα προέρχονται από το Ισραήλ.

Προηγούμενες έρευνες που είχαν εξετάσει την ασφάλεια των εμβολίων μετά την κυκλοφορία τους στο γενικό πληθυσμό, είχαν βασιστεί κυρίως σε αναφορές από άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, η προσέγγιση αυτή δεν είναι ιδανική και συχνά έχει αρκετές ατέλειες.

Η παρούσα μελέτη εξέτασε εκατομμύρια ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών (ανώνυμα), επομένως μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπλέον, προκειμένου να εκτιμηθεί η ασφάλεια των εμβολίων, η έρευνα εξέτασε τη συχνότητα διαφόρων ανεπιθυμήτων ενεργειών τόσο σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί, όσο και σε ανεμβολίαστα άτομα.

Τελικά, έγιναν δύο ξεχωριστές αναλύσεις:

  1. VaccinationOutcomesAnalysis: Στην ανάλυση αυτή, 884.828 εμβολιασμένα άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών, αντιστοιχήθηκαν με 884.828 ανεμβολίαστα άτομα με παρόμοια κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά και νοσήματα. Οι επιστήμονες συνέκριναν τη συχνότητα 25 ανεπιθυμήτων ενεργειών στο διάστημα των 3 εβδομάδων μετά τη χορήγηση της 1ης καθώς και της 2ης δόσης. Η ανάλυση αυτή εξέτασε το διάστημα από τις 20 Δεκεμβρίου του 2020 (έναρξη των εμβολιασμών στο Ισραήλ) μέχρι τις 24 Μαΐου του 2021.
  2. InfectionOutcomesAnalysis: Η ανάλυση αυτή εξέτασε τη συχνότητα των ίδιων 25 ανεπιθυμήτων ενεργειών σε 173.106 ανεμβολίαστα άτομα που μολύνθηκαν με τον ιό και 173.106 άτομα μίας ομάδας ελέγχου με παρόμοια χαρακτηριστικά που δεν μολύνθηκαν με τον ιό. Η ανάλυση αυτή διεξήχθη στο διάστημα από 1 Μαρτίου 2020 (έναρξη της πανδημίας στο Ισραήλ) μέχρι 24 Μαΐου 2021.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε τελικά ασφαλές, καθώς από τις 25 πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, μόλις 4 συνδέθηκαν ισχυρά με το εμβόλιο.

Η συχνότερη από αυτές ήταν η μυοκαρδίτιδα (2.7 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμούς) με τα περισσότερα περιστατικά να παρατηρούνται στους άνδρες ηλικίας 20-34 ετών.

Αντιθέτως, τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας στους ανεμβολίαστους που μολύνθηκαν με τον ιό εμφανίστηκαν με πολύ υψηλότερη συχνότητα (11 ανά 100.000).

Οι υπόλοιπες ανεπιθύμητες ενέργειες που συνδέθηκαν με το εμβόλιο ήταν:

-η διόγκωση των λεμφαδένων (συχνή αντίδραση σε διάφορα εμβόλια) με συχνότητα 78 ανά 100.000 εμβολιασμούς,

-η σκωληκοειδίτιδα (πιθανώς λόγω της διόγκωσης των λεμφαδένων γύρω από τη σκωληκοειδή απόφυση) με συχνότητα 5 ανά 100.000, και,

-ο έρπητας ζωστήρας (συχνότητα 16 ανά 100.000).

Αντίθετα με τη σχετικά χαμηλή συχνότητα των παραπάνω ανεπιθυμήτων ενεργειών στα εμβολιασμένα άτομα, οι ανεμβολίαστοι ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 παρουσίασαν αρκετές σοβαρές επιπλοκές σε υψηλές συχνότητες.

Αυτές ήταν (σ.σ. ο αυξημένος κίνδυνος αναφέρεται συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό):

  • Καρδιακές αρρυθμίες (3.8 φορές αυξημένος κίνδυνος, 166 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς)
  • Νεφρικές βλάβες (14.8 φορές αυξημένος κίνδυνος, 125 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς)
  • Περικαρδίτιδα (5.4 φορές αυξημένος κίνδυνος, 11 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς)
  • Πνευμονική εμβολή (12.1 φορές αυξημένος κίνδυνος, 62 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς)
  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (3.8 φορές αυξημένος κίνδυνος, 43 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς)
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου (4.5 φορές αυξημένος κίνδυνος, 25 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς)
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο (2.1 φορές αυξημένος κίνδυνο, 14 περιστατικά ανά 100.000 ασθενείς)

Η έρευνα επικεντρώθηκε μόνο στις κλινικά σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν στο διάστημα των 3 εβδομάδων μετά τη χορήγηση κάθε δόσης του εμβολίου.

Κατά συνέπεια, δεν ασχολήθηκε με συχνά, ήπια συμπτώματα όπως:

-η ερυθρότητα και,

-το άλγος στο σημείο της έγχυσης, ή,

-ο πυρετός.

Προκειμένου να εξεταστεί ένα σύμπτωμα ως πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου, θα έπρεπε να εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα στα άτομα που είχαν εμβολιαστεί συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα της παρούσας ανάλυσης ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις παρατηρήσεις της κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙΙ που έκανε η Pfizer, στην οποία είχαν εξεταστεί περίπου 21.720 εμβολιασμένοι εθελοντές.

Το μεγάλο μέγεθος της παρούσας μελέτης μας δίνει μία καθαρή εικόνα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου καθώς μας επιτρέπει να εξετάσουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών στο Ισραήλ επέτρεψαν στο ερευνητικό ινστιτούτο Clalit να εξετάσει την ασφάλεια των εμβολίων στον πραγματικό κόσμο, χωρίς να είμαστε αναγκασμένοι να βασιστούμε σε αναφορές ασθενών.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αποδεικνύουν πέραν αμφιβολίας ότι το εμβόλιο mRNA της Pfizer/BioNTech είναι εξαιρετικά ασφαλές.

Η νόσηση από COVID-19 σε ένα ανεμβολίαστο άτομο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για μία σειρά σοβαρές επιπλοκές.

Κατά συνέπεια, η μελέτη μας διευκολύνει σημαντικά την απόφαση για τον εμβολιασμό, ιδιαίτερα στις χώρες με αυξημένο αριθμό περιστατικών», αναφέρει η μελέτη.

Σήμερα, στους περισσότερους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο λόγος που έχουν αποφύγει το συγκεκριμένο μέσο πρόληψης είναι η ανησυχία για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων.

Η παρούσα μελέτη πρακτικά αποδεικνύει ότι ακόμα και πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η μυοκαρδίτιδα, εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα σε αυτούς που νοσούν από COVID-19, παρά σε αυτούς που κάνουν το εμβόλιο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά