Επιδημίες

Η τεχνική CRISPR στην αντιμετώπιση της COVID-19: Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία γονιδιακής τροποποίησης CRISPR, μία επιστημονική ομάδα κατάφερε να περιορίσει τη μετάδοση του SARS-CoV-2 από κύτταρα που έχουν μολυνθεί.

Η παραπάνω μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Αν και το αποτέλεσμα αυτό έχει δοκιμαστεί προς το παρόν μόνο σε εργαστηριακά πειράματα, οι επιστήμονες σκοπεύουν να επιβεβαιώσουν σύντομα τις παρατηρήσεις τους σε πειραματόζωα.

Η τεχνική CRISPR επιτρέπει στους επιστήμονες να επεξεργαστούν αλληλουχίες DNA με σκοπό να τροποποιήσουν τη λειτουργία συγκεκριμένων γονιδίων.

Η προσέγγιση χρησιμοποιείται ήδη, ενώ στο παρελθόν έχει καταφέρει να αποτρέψει την εμφάνιση αρκετών καρκίνων της παιδικής ηλικίας.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης χρησιμοποίησε το ένζυμο CRISPR-Cas13b, το οποίο προσδένεται στο RNA του SARS-CoV-2 και αποκόπτει ένα κομμάτι του γονιδιώματος που είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό του στα ανθρώπινα κύτταρα.

Όπως υποστήριξε η Sharon Lewin, επικεφαλής της έρευνας από το Peter Doherty Institute for Infection and Immunity της Αυστραλίας, η ομάδα της σχεδίασε ειδικά το ένζυμο CRISPR-Cas13b, έτσι ώστε να αναγνωρίζει τον SARS-CoV-2, τον ιό δηλαδή που ευθύνεται για την COVID-19.

«Μόλις το ένζυμο αναγνωρίσει τον ιό, ενεργοποιείται και κόβει το γονιδίωμά του. Δοκιμάσαμε αρκετά διαφορετικά σημεία του γονιδιώματος ως σημείο κοπής και όλα έδωσαν πολύ θετικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Η τεχνική που ακολούθησαν οι επιστήμονες ήταν αποτελεσματική και στην αντιμετώπιση των νεότερων στελεχών του SARS-CoV-2, όπως το στέλεχος “Άλφα”.

Αν και σήμερα υπάρχουν αρκετά διαφορετικά εμβόλια για την COVID-19, οι θεραπείες της νόσου είναι πολύ περιορισμένες και καμία δεν έχει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα.

-Ανάγκη για νέες θεραπείες

Η Lewin υποστήριξε ότι αν και η προσέγγιση της μελέτης τους φαίνεται ότι έχει υψηλή αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της COVID-19, στην πραγματικότητα χρειάζονται ακόμα αρκετά χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Ωστόσο, τόνισε ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες της COVID-19, ιδιαίτερα στους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν όλες κάτω από 30% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του θανάτου από τον ιό.

Μία ιδανική θεραπεία θα μπορεί να χορηγείται από του στόματος στους ασθενείς, αμέσως μετά τη θετική εξέταση για την COVID-19.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να προληφθεί η σοβαρή νόσηση και να περιοριστεί η επιβάρυνση στα νοσοκομεία.

«Η παραπάνω ‘test and treat’ προσέγγιση θα μπορεί να εφαρμοστεί μόνο αν αναπτυχθεί ένα φτηνό, μη τοξικό αντιιικό χάπι.

Αυτός είναι ο στόχος μας με τη χρησιμοποίηση της μεθόδου CRISPR», είπε η Lewin.

Σύμφωνα με τον Mohamed Fareh, έναν άλλο επιστήμονα που συμμετείχε στη μελέτη, η προσέγγιση αυτή μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί και στην αντιμετώπιση άλλων ιογενών λοιμώξεων.

«Αντίθετα με τα συμβατικά αντιιικά φάρμακα, η τεχνική CRISPR μπορεί να προσαρμοστεί πολύ εύκολα, γεγονός που την καθιστά ιδανική για την αντιμετώπιση παθογόνων όπως η γρίπη, ο ιός Ebola και πιθανώς ο HIV», κατέληξε.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά