Επιδημίες

Εμβόλια COVID-19: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενισχυτικών δόσεων στο άμεσο μέλλον

Καθώς εμφανίζονται συνεχώς νέα στελέχη του SARS-CoV-2 δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται αν θα χρειαστούμε σύντομα ενισχυτικές δόσεις προκειμένου να διατηρήσουμε την ανοσία μας για την COVID-19.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται.

Ο ιός SARS-CoV-2 έχει παρουσιάσει ήδη αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις και θα συνεχίσει να εξελίσσεται στο μέλλον.

“Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια θα χάσουν την αποτελεσματικότητά τους ή ότι θα χρειαστεί να κάνουμε νέες ενισχυτικές δόσεις.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι σύνθετο και ιδιαίτερα ισχυρό, επομένως ακόμα κι αν ο ιός μεταλλαχθεί, τα κύτταρά του θα μπορούν ακόμα να αναγνωρίσουν τα νέα στελέχη και να εκκινήσουν την κατάλληλη απόκριση“, επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

“Λόγω της ικανότητας αυτής του ανοσοποιητικού συστήματος, αρκετοί λοιμωξιολόγοι πιστεύουν ότι δεν θα χρειαστούμε ενισχυτικές δόσεις, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον”, προσθέτει.

Τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν τελευταία δεδομένα που δείχνουν ότι η ανοσία από τα εμβόλια έχει μεγάλη διάρκεια και μπορεί να αντιμετωπίσει και τα νεότερα στελέχη.

Το CDC των ΗΠΑ δήλωσε προσφάτως ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι θα χρειαστούμε ενισχυτικές δόσεις, ωστόσο οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία της εξέλιξης του ιού, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει στο μέλλον.

Η ανοσία από τα εμβόλια είναι ισχυρή και έχει μεγάλη διάρκεια

Τελευταία δεδομένα έχουν δείξει ότι τα εμβόλια προσφέρουν ανοσία μεγάλης διάρκειας, η οποία μπορεί να προστατεύσει και από τα νεότερα στελέχη του ιού.

Τα Τ λεμφοκύτταρα 

Εκτός από τα αντισώματα που ανταποκρίνονται άμεσα στην παρουσία της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2, υπάρχει επίσης και κυτταρική ανοσία η οποία περιλαμβάνει τα Τ λεμφοκύτταρα και τα Β λεμφοκύτταρα μνήμης.

Τόσο τα Τ όσο και τα Β λεμφοκύτταρα βρίσκονται στους λεμφαδένες και ενεργοποιούνται άμεσα όταν ο οργανισμός κληθεί να αντιμετωπίσει ξανά το ίδιο παθογόνο στο μέλλον.

Τα Τ λεμφοκύτταρα είναι απαραίτητα για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανοσίας καθώς και την προστασία από τη σοβαρή νόσηση”, τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Όλες οι μεγάλες κλινικές δοκιμές που εξέτασαν την παραγωγή Τ λεμφοκυττάρων διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια επάγουν μία ισχυρή και μεγάλης διάρκειας απόκριση από τα παραπάνω κύτταρα. 

Αρκετές έρευνες παρατήρησαν επίσης ότι τα παραπάνω Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία στοχεύουν αρκετά διαφορετικά τμήματα του SARS-CoV-2, διατηρούνται για μεγάλη διάρκεια.

Από την απόκριση αυτή παράγονται επίσης Β λεμφοκύτταρα μνήμης.

Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι τα παραπάνω παραμένουν στον οργανισμό για μεγάλη διάρκεια και μπορούν να δημιουργήσουν αντισώματα άμεσα στο ενδεχόμενο μίας μελλοντικής επανέκθεσης”, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος και στην συνέχεια αναφέρεται στα Β λεμφοκύτταρα:

Τα Β λεμφοκύτταρα μνήμης είναι ένα είδος Β λεμφοκυττάρων που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως απόκριση σε ένα αντιγόνο.

Τυπικά, παραμένουν στον οργανισμό (στους λεμφαδένες, στα όργανα, στο μυελό των οστών ή στην κυκλοφορία του αίματος) για μήνες ή χρόνια, ανάλογα με το εκάστοτε αντιγόνο”.

Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι τα Β λεμφοκύτταρα έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν αντισώματα ειδικά για ένα νέο στέλεχος, αν ένας ασθενής με ανοσία εκτεθεί στο στέλεχος αυτό.

“Τα Β λεμφοκύτταρα μνήμης, επομένως, κατά την αντιμετώπιση ενός μεταλλαγμένου στελέχους, δεν θα παρασκευάσουν αντισώματα για το αρχικό στέλεχος, αλλά για το νέο“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης, ότι η διάρκεια ζωής των Β λεμφοκυττάρων για την COVID-19 φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλη, καθώς ανιχνεύονται στο αίμα των ασθενών για τουλάχιστον 8 μήνες μετά τη λοίμωξη.

Προς το παρόν η διάρκεια της ανοσίας από τα Τ και Β λεμφοκύτταρα δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, ωστόσο έρευνες σε άλλους ιούς έχουν δείξει ότι μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια.

Στην ιλαρά, για παράδειγμα, Τ λεμφοκύτταρα ανιχνεύονται ακόμα και 34 χρόνια μετά τον εμβολιασμό“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

-Θα χρειαστεί ενισχυτική δόση σε όσους έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Προς το παρόν, φαίνεται ότι όσοι έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson δεν θα χρειαστούν ακόμα ενισχυτική δόση με τα εμβόλια mRNA της Pfizer/BioNTech ή της Moderna.

Αυτή τη στιγμή δεν έχουν παρατηρηθεί περισσότερες λοιμώξεις από τα νεότερα στελέχη σε άτομα που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson συγκριτικά με αυτούς που έκαναν άλλα εμβόλια.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα αντισώματα πάντοτε μειώνονται σταδιακά μετά τον εμβολιασμό, επομένως αν εκτιμούσαμε τη διάρκεια της ανοσίας αποκλειστικά με βάση τα επίπεδα των αντισωμάτων, τότε θα έπρεπε να κάνουμε συνέχεια ενισχυτικές δόσεις.

Προφανώς, η ανοσία δεν περιορίζεται στα αντισώματα, καθώς τα Τ και Β λεμφοκύτταρα παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Τελευταία δεδομένα έδειξαν ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson προκαλεί ισχυρή ανοσιακή απόκριση Τ και Β λεμφοκυττάρων, αλλά και αντισωμάτων, η οποία είναι ικανή να προστατεύσει και από τα νεότερα στελέχη του ιού, μεταξύ των οποίων και το στέλεχος “Δέλτα”.

Ποιοι θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις

Προς το παρόν, αυτοί που ίσως χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις είναι μόνο οι ανοσοκατεσταλμένοι ή άλλοι ασθενείς που δεν παρουσίασαν ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση μετά τη χορήγηση του εμβολίου“, λέει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Προφανώς, η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί τις μεταβολές της ανοσιακής απόκρισης στα εμβολιασμένα άτομα, επομένως σύντομα θα γνωρίζουμε αν κάποια ομάδα ασθενών θα χρειαστεί ενισχυτικές δόσεις.

-Αν εμφανίζονται λοιμώξεις σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί; 

Αν αρχίσουν αν εμφανίζονται νέες λοιμώξεις σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, τότε μπορεί να εξεταστεί εκ νέου το ενδεχόμενο χορήγησης ενισχυτικών δόσεων.

Σύμφωνα με αρκετούς γιατρούς, η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων θα πρέπει να γίνει μόνο όταν αρχίσουμε να βλέπουμε νοσηλείες σε εμβολιασμένα άτομα, κάτι που προς το παρόν δεν συμβαίνει”, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά