Επιδημίες

Θεσσαλονίκη: “Σήμα κινδύνου” από ΑΠΘ για την αυξητική τάση του ιικού φορτίου στα λύματα

Αυξητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 παρατηρείται στις καθημερινές μετρήσεις από την αρχή της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Το ιικό φορτίο των λυμάτων στις 30 Ιουνίου μετρήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, και από τις 2 Ιουνίου και μετά ανιχνεύεται καθημερινά σε ελαφρά υψηλότερο επίπεδο.

Παραμένει ωστόσο στο εύρος της «πράσινης» απεικόνισης, που αντιστοιχεί σε λιγότερα από 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με βάση τις ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ σε αντίστοιχες μετρήσεις της προηγούμενης περιόδου στα λύματα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 05/07 και της Τρίτης 06/07 είναι:

  • Οριακά αυξημένη (47%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 03/07 και της Κυριακής 04/07
  • Αυξημένη (82%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 28/06 και Τρίτης 29/06

«Παρατηρούμε μια μικρή αλλά σαφή αύξηση στο ιικό φορτίο των τελευταίων ημερών σε σχέση με προηγούμενες ημέρες.

Στην πραγματικότητα η αύξηση άρχισε να διαφαίνεται από τις μετρήσεις της Παρασκευής 2/7», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Στην συνέχεια ανέφερε ότι «η ανακοίνωση που βγάζει κάθε Τρίτη το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ αφορά τη μέση εβδομαδιαία τιμή -Δευτέρα έως Κυριακή- των μετρήσεων μας, όπου εξάρσεις μικρής διάρκειας, όπως αυτή που ξεκίνησε την Παρασκευή απορροφώνται».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ ρωτήθηκε, αν η αυξητική τάση των τελευταίων ημερών μπορεί να υποδηλώνει την αρχή μιας επιδημιολογικής έξαρσης σχετιζόμενης και με την προοδευτική διασπορά στην κοινότητα της άκρως μεταδοτικής «Ινδικής» μετάλλαξης «Δέλτα», ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε τα εξής:

«Το ιικό φορτίο παραμένει ακόμη σε χαμηλά επίπεδα αλλά οι τελευταίες μετρήσεις αποτελούν σίγουρα μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί αν σε αυτή τη φάση δεν τηρηθούν τα ελάχιστα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας ή δεν τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που διέπουν τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

«Άλλωστε, τα λύματα δείχνουν μια τάση πριν αυτή αποτυπωθεί κλινικά και επιτρέπουν τον σχεδιασμό προληπτικών παρεμβάσεων, ή και στοχευμένων μέτρων τοπικής εμβέλειας όσο ακόμη η κατάσταση είναι υπό έλεγχο».

Τα ευρήματα πρέπει  να μας ανησυχήσουν

«Τα αποτελέσματα των τελευταίων ημερών πρέπει να μας ανησυχήσουν χωρίς να μας τρομάξουν», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την «ανάγνωση» της αυξητικής τάσης ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος.

«Ο εξορθολογισμός που εφαρμόζει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ στις μετρήσεις της έκκρισης ιικού φορτίου με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων αυξάνει το βαθμό εμπιστοσύνης στα αποτελέσματα ακόμη και σε χαμηλές τιμές ιικού φορτίου.

Αυτό φαίνεται στη μικρή ημερήσια μεταβλητότητα ιικού φορτιου στα λύματα κατά την τελευταία περίοδο, όταν αντίστοιχα η ιατρική επιτήρηση εμφανίζει μεγάλες διακυμάνσεις κυρίως στην καταγραφή των κρουσμάτων τα Σαββατοκύριακα.

Έχουμε βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση στις αρχές Οκτωβρίου 2020 και στα τέλη Ιανουαρίου 2021», εξήγησε ο κ. Καραπάντσιος, ενώ πρόσθεσε:

«Η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί και ενημερώνει συνεχώς την Πολιτεία ώστε να αξιοποιηθεί η έγκαιρη διάγνωση που μπορεί να προσφέρουν οι μετρήσεις στα λύματα».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

Νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι ώρες που τρώμε θα μπορούσαν να επηρεάζουν και το πόσο υγιώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας ακόμη και τη λειτουργία των μυών μας. Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι», γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Το φως της ημέρας και το σκοτάδι επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού «ρολογιού» […]

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;