Επιδημίες

«Μη χαλαρώνετε ο κορωνοϊός μπορεί να αντεπιτεθεί» τονίζει κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος

«Λόγω του αυξανόμενου αριθμού εμβολιασμών, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και η πολιτική πρέπει να ασκείται με μια συγκεκριμένη αίσθηση του μέτρου και την ανάλογη προσοχή.

Τα μέτρα περιορισμού των επαφών δεν πρέπει να μειωθούν με μιας πάρα πολύ, διαφορετικά ο ιός μπορεί να αντεπιτεθεί», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λοιμωξιολογίας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) για την πανδημία COVID-19.

«Σε περίπτωση νέας αύξησης των κρουσμάτων, θα τεθεί το ερώτημα τι σημαίνει αυτό δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού εμβολιασμών.

Αυτή θα είναι στην πραγματικότητα μια από τις πιο δύσκολες φάσεις για πολιτικές αποφάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην Γερμανία, η πρόοδος του εμβολιασμού μπορεί να μην είναι ακόμη τόσο μεγάλη όσο στη Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο σε άτομα άνω των 70 ετών, τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, η πρόοδος είναι ήδη αρκούντως εμφανής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μοντελοποίηση, με βάση τα σημαντικά στοιχεία της εξέλιξης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, γίνεται όλο και πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος της Γερμανίας.

Θα καταλήξει σαν ένας κορωνοϊός κρυολογήματος

«Οι ειδικοί προτείνουν εδώ και πολύ καιρό να εξετάζονται λιγότερο οι αριθμοί των κρουσμάτων ανά 7 ημέρες και περισσότερο οι εισαγωγές στο νοσοκομείο για COVID-19, ή να δίνεται έμφαση στα περιστατικά των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω.

Ωστόσο, από όσο γνωρίζω, η δήλωση των εισαγωγών στα νοσοκομείο δεν είναι ακόμη υποχρεωτική.

Προτείνω την μετάβαση στην εξέταση των διαφόρων παραμέτρων.

Για ένα χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να συγκεντρώνονται παράλληλα ο αριθμός των κρουσμάτων και οι νέες εισαγωγές για κορωνοϊό στα νοσοκομεία για να είμαστε σίγουροι.

Πάντως μέχρι στιγμής ο δείκτης θετικότητας λειτούργησε πολύ καλά για τις προγνώσεις», τόνισε ο λοιμωξιολόγος, καταλήγοντας:

«Μακροπρόθεσμα, αναμένω ότι ο ιός θα συμπεριφέρεται σαν ένας κορωνοϊός κρυολογήματος, όπως επίσης αναμένω μεταβατικές καταστάσεις τα επόμενα δύο έως τέσσερα χρόνια, διότι ο ιός θα αξιοποιήσει τα κενά εμβολιασμού».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά