Videos

Νέα μελέτη: Η ομάδα αίματος δεν φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα λοίμωξης (βίντεο)

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο να μολυνθούν από τον κορονοϊό, ενώ εκείνοι της ομάδας Ο λιγότερο.

Όμως, μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της έως τώρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν ότι η ομάδα αίματος πράγματι επηρεάζει τον κίνδυνο σοβαρής Covid-19, ούτε καν την πιθανότητα λοίμωξης σε πρώτη φάση.

Η έρευνα σε περίπου 108.000 ανθρώπους που έκαναν τεστ κορονοϊού, ή νοσηλεύθηκαν εξαιτίας του σε τρεις αμερικανικές πολιτείες, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ», δεν βρήκε κάποια ουσιαστική συσχέτιση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και στη διάγνωση του κορονοϊού μέσω τεστ, στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της νόσου και στην πιθανότητα νοσηλείας ή εισαγωγής σε ΜΕΘ.

Οι βασικές ομάδες αίματος είναι τέσσερις (Α, Β, ΑΒ, Ο) και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το γενετικό υπόβαθρο κάθε ανθρώπου.

Ο επικεφαλής της νέας μελέτης, δρ Τζέφρι Άντερσον, του Ιατρικού Κέντρου Intermountain στη Σολτ Λέικ της Γιούτα, δήλωσε:

«Δεν βρήκαμε καθόλου συσχετίσεις των ομάδων αίματος είτε με την πιθανότητα λοίμωξης Covid-19 είτε με τη σοβαρότητά της».

«Πιστεύουμε ότι σημαντικές σχέσεις ανάμεσα αφενός στον κορονοϊό και στην Covid-19 αφετέρου στις ομάδες αίματος είναι απίθανες», κατέληξαν οι ερευνητές, οι οποίοι, πάντως, δεν έχουν κάποια ασφαλή εξήγηση για ποιο λόγο προηγούμενες μελέτες κατέληξαν σε διαφορετικό συμπέρασμα.

Θεωρούν πιθανό ότι έπαιξαν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως η τύχη, η μεροληψία, οι γενετικές διαφορές στους ανθρώπους των διαφορετικών δειγμάτων πληθυσμού, οι διαφορές στη γεωγραφία, οι παραλλαγές του κορονοϊού κ.ά., με τελικό αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν, να εμφανιστεί κάποια ομάδα αίματος πιο ευάλωτη στον ιό SARS-CoV-2.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2778155

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού