Επιδημίες

COVID-19: Η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσησης

Τα αντισώματα για τον SARS-CoV-2 φθίνουν με διαφορετικό ρυθμό, ο οποίος εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσησης, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες στο Duke-NUS Medical School της Σιγκαπούρης και πρακτικά δείχνει ότι η διάρκεια ζωής και η λειτουργικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 μπορεί να διαφέρει αρκετά στον κάθε ασθενή και θα πρέπει να εξετάζεται πάντοτε σε ατομικό επίπεδο, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η έρευνα εξέτασε 164 ασθενείς με COVID-19 για 9 μήνες μετά την αρχική τους λοίμωξη.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να ξεχωρίσουν 5 διαφορετικές ομάδες ανάλογα με τη μεταβολή στα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

  • Μία ομάδα «αρνητικών» ασθενών που δεν παρουσίασαν ικανοποιητικό επίπεδο εξουδετερωτικών αντισωμάτων (12% του συνόλου).
  • Μία ομάδα «ταχείας μείωσης» (27% του συνόλου) με ασθενείς που είχαν ικανοποιητικά επίπεδα αντισωμάτων 20 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά μη ανιχνεύσιμα αντισώματα σε 180 ημέρες.
  • Μία ομάδα «αργής μείωσης» (29% του συνόλου) με ασθενείς που είχαν ακόμα ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων 180 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
  • Μία ομάδα «διατήρησης» (32% του συνόλου) με ασθενείς που παρουσίασαν μικρή μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων σε 180 ημέρες.
  • Μία ομάδα «καθυστερημένης απόκρισης» (2% του συνόλου) που παρουσίασαν μικρή αύξηση στα επίπεδα των αντισωμάτων τόσο στις 90 όσο και στις 180 ημέρες.

Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Microbe, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η διατήρηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων συνδέεται με τη σοβαρότητα της νόσησης, καθώς και τα επίπεδα των προφλεγμονωδών κυτταροκινών, των χημειοκινών και των αυξητικών παραγόντων.

Ωστόσο, η απόκριση των Τ λεμφοκυττάρων δεν φάνηκε να συνδέεται με τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και ήταν παρόμοια σε όλες τις ομάδες ασθενών.

Με βάση τους μηχανισμούς που παρατηρήθηκαν στην έρευνα, οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε κάθε ασθενή, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από 40 ημέρες μέχρι αρκετές δεκαετίες.

Ο αλγόριθμος αυτός, όπως καταλαβαίνουμε, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

«Ο ρυθμός μείωσης των αντισωμάτων δείχνει ότι το ενδεχόμενο επαναμολύνσεων σε επόμενα κύματα της πανδημίας είναι ρεαλιστικό.

Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι μία προσέγγιση ανοσίας της αγέλης δεν θα είναι αποτελεσματική όσο δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Αν υποθέσουμε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων φθίνουν με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους ασθενείς, τότε θα πρέπει να γίνεται ετήσιος εμβολιασμός του πληθυσμού προκειμένου να προληφθεί η εμφάνιση νέων κυμάτων της πανδημίας», έγραψαν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

Υποστήριξαν επίσης ότι σε συγκεκριμένους ασθενείς, τα αντισώματα μπορεί να διατηρηθούν για αρκετά χρόνια, επομένως οι ασθενείς αυτοί δεν θα χρειάζονται νέο εμβολιασμό.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά