Videos

Κορωνοϊός: Ποιές υφασμάτινες μάσκες να επιλέγουμε και γιατί; Τι λένε έρευνες (βίντεο)

Κορωνοϊός: Ποιές υφασμάτινες μάσκες να επιλέγουμε και γιατί; Τι λένε έρευνες (βίντεο)
Ενώ μερικοί εξακολουθούν να αμφισβητούν τη χρήση μάσκας στην πανδημία, οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται ακριβώς ποιο είδος είναι το καλύτερο.

Διάφορες μελέτες έχουν δοκιμάσει διαφορετικούς συνδυασμούς υλικών και οι Υγειονομικές Αρχές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το CDC, συνιστούν την χρήση υφασμάτινης μάσκας για το ευρύ κοινό, με βάση τα συμπεράσματά τους. Αλλά μερικές από αυτές τις μελέτες παραβλέπουν έναν σημαντικό παράγοντα του πραγματικού κόσμου: αυτά τα υφάσματα που καλύπτουν το πρόσωπο καταλήγουν νωπά από την αναπνοή μας.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε διάφορα υλικά μάσκας υπό συνθήκες υψηλής υγρασίας. Αυτό έγινε για να προσομοιωθεί η υγρασία που συσσωρεύεται στην μάσκα από τις εκπνοές μας.

Οι υφασμάτινες μάσκες από βαμβάκι είναι οι καλύτερες

«Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι τα βαμβακερά υφάσματα έχουν καλύτερη απόδοση στις μάσκες από ό,τι νομίζαμε«, δήλωσε ο Christopher Zangmeister από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ (NIST).

Ο Zangmeister και οι συνάδελφοί του δοκίμασαν εννέα διαφορετικούς τύπους βαμβακιού και έξι τύπους συνθετικών ινών, συμπεριλαμβανομένου του πολυεστέρα και του ρεγιόν (rayon) σε υγρασία 99% (αντίστοιχη με την υγρασία από την αναπνοή μας) και 55%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά ορατή διαφορά στην απόδοση του βαμβακιού.

«Οι βαμβακερές μάσκες γίνονται καλύτερα φίλτρα όταν απορροφούν την υγρασία από την αναπνοή σας, καθιστώντας τις ακόμα καλύτερες από ό,τι πιστεύαμε στο να επιβραδύνουν την εξάπλωση της COVID-19», ανέφερε το NIST.

Τα συνθετικά υφάσματα, τα οποία επίσης είχαν χαμηλή απόδοση σε σύγκριση με το ξηρό βαμβάκι, δεν άλλαξαν την απόδοσή τους υπό υγρές συνθήκες. Τα βαμβακερά υφάσματα αύξησαν την ικανότητά τους να συλλάβουν σωματίδια κατά 33%.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σωματίδια αλατιού διαφόρων μεγεθών ως υποκατάστατο για σωματίδια σταγονιδίων και αεροζόλ που μεταφέρουν ιούς. Αυτά είναι που απορροφούν μέρος της υγρασίας που παγιδεύεται από τις ίνες βαμβακιού που προσελκύουν το νερό. Τα σωματίδια διογκώνονται σε όγκο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να περάσουν από το ύφασμα χωρίς εμπόδια.

Οι συνθετικές ίνες, ωστόσο, απωθούν το νερό, έτσι δεν δημιουργούν το υγρό περιβάλλον μέσα στην ίδια τη μάσκα για να συμβεί αυτή η αναστολή. Δεν υπήρξε επίσης καμία αλλαγή στις ιατρικές μάσκες. Αυτές έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν σε υψηλά επίπεδα σε όλες τις συνθήκες (ισοδύναμα επίπεδα με το βαμβάκι).

Ο τύπος βαμβακιού με την καλύτερη απόδοση ήταν εκείνος από φανέλα (flannel), σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Οι εικόνες των υλικών σε μικροσκοπικό επίπεδο αποκαλύπτουν μια έντονη διαφορά στη δομή. Υπάρχει ένα τακτικό σχέδιο ύφανσης στον συνθετικό πολυεστέρα σε σύγκριση με το χαοτικό δίκτυο των διασταυρούμενων ινών που δίνουν στη φανέλα την αίσθηση απαλής αφής.

Εικόνα από μικροσκόπιο: αριστερά η δομή των ινών σε βαμβάκι (φανέλα) και δεξιά οι ίνες σε συνθετικό πολυεστέρα

Οι ερευνητές του NIST πιστεύουν ότι αυτό το χάος ινών είναι που αυξάνει την πιθανότητα τα αερομεταφερόμενα σωματίδια που διέρχονται από την μάσκα να συγκρουστούν και να κολλήσουν στο ύφασμα.

Κορονοϊός: Εξακολουθεί να ισχύει ότι μια υγρή μάσκα θέλει αλλαγή!

Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι υγρές μάσκες είναι καλύτερες: Εάν η μάσκα σας γίνει νωπή, πρέπει να αντικατασταθεί! Η ποσότητα υγρού που υπάρχει στις μάσκες σε αυτές τις υγρές συνθήκες ανέρχεται μόνο σε μερικές σταγόνες, κάτι που δεν μεταβάλλει την αναπνοή του υλικού. Η ομάδα διαπίστωσε ότι η πίεση του αέρα και στις δύο πλευρές του υφάσματος παρέμεινε σχετικά αναλλοίωτη.

Αν και οι ερευνητές είπαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εκτιμηθούν πλήρως οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ μάσκας, υγρασίας και μετάδοσης σωματιδίων αερολύματος, η μελέτη τους συνέβαλε στην σύνταξη του πρώτου οδηγού διεθνών προτύπων για τις υφασμάτινες μάσκες και την επιβράδυνση της εξάπλωσης της COVID-19, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον οργανισμό ASTM International.

«Για να κατανοήσουμε την απόδοση αυτών των υλικών στον πραγματικό κόσμο, πρέπει να τα μελετήσουμε υπό ρεαλιστικές συνθήκες», κατέληξε ο Zangmeister.

Αυτή η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ACS Applied Nano Materials.

Πηγές: https://www.nist.govhttps://www.sciencealert.com

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού