Επιδημίες

Έρευνα του ΕΚΠΑ: Υψηλό ποσοστό (49%) των θετικών για αντισώματα ατόμων (μέλη ΕΚΠΑ) ήταν εντελώς ασυμπτωματικό

Δημοσιεύθηκαν σήμερα τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα της μεγαλύτερης οροεπιδημιολογικής μελέτης που έγινε στη χώρα μας, η οποία συνδύασε τον έλεγχο για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 με την εμφάνιση των χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό.

Η εργασία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό“VACCINES” με τίτλοSARSCoV-2 infectioni sasymptomatic innear lyhal fofadultswithro bustantispikeproteinreceptorbindingdomainantibodyresponse(https://www.mdpi.com/2076-393X/9/3/207/htm).

Η μελέτη αυτή είναι αποτέλεσμα της σημαντικής και συστηματικής προσπάθειας που κατέβαλε το ΕΚΠΑ για τον έλεγχο της πανδημίας και πραγματοποιήθηκε από τον Ιούνιο έως και το Νοέμβριο του 2020 με τη συμμετοχή 5.000 εθελοντών-μελών του Ιδρύματος.

Οι εθελοντές του ΕΚΠΑ

Οι εθελοντές που ελέγχθηκαν για την παρουσία αντισωμάτων έναντι του νέου κορωνοϊού ήταν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδάσκοντες και Ομότιμοι Καθηγητές, επιστημονικοί συνεργάτες, ερευνητές και μέλη του διοικητικού προσωπικού, ηλικίας 18-82 ετών (35% άνδρες).

Η εκτίμηση του επιπολασμού των αντισωμάτων πραγματοποιήθηκε με υψηλής ακρίβειας και ειδικότητας εγκεκριμένα τεστ που ανιχνεύουν τα ολικά ειδικά αντισώματα (των τάξεων IgG, IgM και IgA) έναντι της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου του SARS-CoV-2, καθώς και τα ειδικά αντισώματα έναντι της περιοχής πρόσδεσης (RBD)του κορωνοϊού στα κύτταρα-στόχους που εντοπίζεται στην εξωτερική πρωτεΐνη-ακίδα (spike) του ιού.

Μεταξύ των 5.000 εξετασθέντων, 1,6% βρέθηκαν θετικοί για αντισώματα, ενώ ο μηνιαίος επιπολασμός αντισωμάτων στους εξετασθέντες ήταν σε πλήρη αντιστοιχία με τον αθροιστικό αριθμό κρουσμάτων COVID-19 στην Ελλάδα κατά την αντίστοιχη περίοδο.

Το υψηλότερο ποσοστό θετικών για αντισώματα ατόμων στην Σχολή Επιστημών Υγείας

Μεταξύ των μελών των διαφόρων Σχολών, το υψηλότερο ποσοστό θετικών για αντισώματα ατόμων (1,95%) βρέθηκε στη Σχολή Επιστημών Υγείας, γεγονός αναμενόμενο εφόσον πολλές Πανεπιστημιακές Κλινικές του ΕΚΠΑ ήταν κέντρα αναφοράς, επιφορτισμένα με τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Σημαντικό εύρημα της μελέτης

Αξιοσημείωτο αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι κατά την περίοδο του δεύτερου κύματος της πανδημίας (Οκτώβριος- Νοέμβριος 2020), που σημειωτέον μέχρι σήμερα αποτελεί και το πιο έντονο κύμα στη χώρα μας, η έκθεση των φοιτητών του ΕΚΠΑ στη λοίμωξη από τον κορωνοϊό ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (ποσοστό 0,77%), υποδεικνύοντας τη μηδαμινή συμμετοχή της επαναλειτουργίας του ΕΚΠΑ το Σεπτέμβριο του 2020 στη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ασυμπτωματικό το 49% των θετικών για αντισώματα ατόμων

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν το εύρημα ότι ένα υψηλό ποσοστό (49%), των θετικών για αντισώματα ατόμων ήταν εντελώς ασυμπτωματικό, δηλαδή σχεδόν οι μισοί από τους εθελοντές που είχαν αντισώματα έναντι του SARSCoV-2, ενώ μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό τους προηγούμενους μήνες, εν τούτοις δεν εμφάνισαν απολύτως κανένα σύμπτωμα συμβατό με COVID-19 (πχ. δέκατα ή πυρετό, μυαλγίες, κακουχία, πονοκέφαλο, επιπεφυκίτιδα, εφίδρωση, βήχα, δύσπνοια, ανοσμία, αγευσία).

Η έρευνα ανατρέπει το αναφερόμενο ποσοστό 20% των ασυμπτωματικών λοιμώξεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο μετα-αναλύσεις όλων των επί μέρους μικρών δημοσιευμένων μελετών έως και τον Ιούλιο του 2020 ανέφεραν ότι το ποσοστό των ασυμπωματικών λοιμώξεων δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο το 20%, κάτι που προφανώς ανατρέπεται από τα ευρήματα μας.

Επίσης, το ένα τρίτο (33%) των ατόμων που βρέθηκαν να έχουν αντισώματα για τον SARS-CoV-2 δεν είχε καμία υποψία έκθεσης στον κορωνοϊό, ούτε είχαν έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα COVID-19.

Τέλος, πολύ ενδιαφέρον ήταν το εύρημα ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του SARSCoV-2 ήταν συγκρίσιμα μεταξύ των ασυμπτωματικών και των συμπτωματικών περιστατικών, και μάλιστα ήταν ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο των ατόμων.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία που έχουν οι μεγάλες οροεπιδημιολογικές μελέτες για την καλύτερη κατανόηση της πορείας της πανδημίας και αποκαλύπτουν ότι η ανάπτυξη αντισωμάτων είναι ικανοποιητική ακόμα και στα ασυμπτωματικά άτομα.

Τήρηση των μέτρων προστασίας

Συμπερασματικά, το πολύ υψηλό ποσοστό των ασυμπτωματικών περιπτώσεων μεταξύ επαγγελματικά ενεργών πολιτών όπως τα μέλη του ΕΚΠΑ) οι οποίοι, πιθανόν, μεταδίδουν τον ιό για περισσότερες ημέρες απ’ ότι τα συμπωματικά άτομα που εφαρμόζουν συχνά το μέτρο της αυτο-απομόνωσης, υποδεικνύει ότι για να επιτύχουμε τον αποτελεσματικό έλεγχο της πανδημίας, όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να τηρούμε με ιδιαίτερη προσοχή τα μέτρα προστασίας.

Τη δημοσιευμένη μελέτη συνυπογράφουν 33 Καθηγητές και ερευνητές-συνεργάτες του ΕΚΠΑ από την Ιατρική Σχολή (Θ. Δημόπουλος-Πρύτανης ΕΚΠΑ, Δ. Παρασκευής, Π. Σφηκάκης, Ε. Καστρίτης, Π. Μουτσάτσου, Μ. Πολίτου, Ε. Τέρπος,Α. Τσακρής, Σ. Τσιόδρας, Ε. Κωστάκη, Χ. Φούκη), το Τμήμα Βιολογίας (Ο. Τσιτσιλώνη, Α. Σκορίλας, Ι. Τρουγκάκος, Α. Ακάλεστος, Δ. Γιαννιού, Χ. Δασκαλάκη, Ζ. Ευαγγελάκου, S. Gumeni, Ι. Κωστόπουλος, Μ. Μανωλά, Χ. Παντελή, Ε. Παπανάγνου, Π. Ρουσάκης, Α. Σκληρού, Ν. Ωρολογάς), το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (Ν. Βούλγαρης), το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίων (Θ. Σφηκόπουλος, Β. Πιέρρος) και το Τμήμα Χημείας (Ε. Λιανίδου, Ν. Θωμαΐδης, Σ. Σμίλκου, Δ. Στεργιοπούλου).

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά