Επιδημίες

Νέα δεδομένα: Τα αντισώματα των εποχικών κορωνοϊών δεν προστατεύουν από την COVID-19

Το ιστορικό έκθεσης στους εποχικούς κορονοϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα δεν προστατεύει από τον SARS-CoV-2, καθώς τα αντισώματα που παράγονται από τις παραπάνω λοιμώξεις δεν είναι εξουδετερωτικά, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Πεννσυλβάνια.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το ιστορικό πρόσφατης έκθεσης στους εποχικούς κορονοϊούς προστατεύει από τον SARS-CoV-2, τον ιό δηλαδή που προκαλεί COVID-19.

Ωστόσο, η παρούσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell δείχνει ότι, αν υπάρχει διασταυρούμενη ανοσία, αυτή δεν σχετίζεται με τα αντισώματα.

-Ασθενείς είχαν αντισώματα που αναγνωρίζουν τον κορωνοϊό, πριν την πανδημία

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπίστωσε ότι αρκετοί ασθενείς είχαν αντισώματα που αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2 πριν την πανδημία.

Ωστόσο, τα αντισώματα αυτά δεν είναι εξουδετερωτικά και δεν προλαμβάνουν τη λοίμωξη από τον ιό.

Από τις παρατηρήσεις της έρευνας δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποιου βαθμού προϋπάρχουσα ανοσία από τα Β και τα Τ λεμφοκύτταρα“, επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν HC -Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα Ερρίκος Ντυνάν HC

Η έρευνα εξέτασε εκατοντάδες δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί πριν την πανδημία.

Όπως παρατήρησε:

πάνω από το 20% των δειγμάτων αυτών είχαν αντι-CoV αντισώματα τα οποία είχαν την ικανότητα να προσδένονται τόσο στους εποχικούς κορονοϊούς, όσο και στον SARS-CoV-2.

Ωστόσο, η παρουσία των παραπάνω αντισωμάτων δεν ήταν ικανή να περιορίσει τη λοιμογόνο δράση του SARS-CoV-2, ούτε συνδέθηκε με καλύτερη πρόγνωση στους ασθενείς που νόσησαν με τον ιό αργότερα.

Μία άλλη σημαντική παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι:

Τα επίπεδα των αντισωμάτων με διασταυρούμενη αντιδραστικότητα ήταν παρόμοια στα παιδιά και τους ενήλικες, γεγονός που δείχνει ότι ο μειωμένος κίνδυνος σοβαρής νόσησης από COVID-19 στα παιδιά δεν αποδίδεται στα παραπάνω αντισώματα.

Η πανδημία της COVID-19, μετά από σχεδόν 1 έτος, έχει προκαλέσει ήδη περισσότερες από 100 εκατομμύρια λοιμώξεις και 2 εκατομμύρια θανάτους.

Δεν γνωρίζουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι νοσούν σοβαρά και άλλοι με ήπια συμπτώματα

“Αν και αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να προσδιορίσουμε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση (όπως η ηλικία), δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί ορισμένοι ασθενείς νοσούν σοβαρά από τον ιό, ενώ άλλοι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί”, σημειώνει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος.

-Θεωρία που εξετάστηκε στο παρελθόν 

Μία θεωρία που είχε εξεταστεί στο παρελθόν, αφορά την παρουσία αντισωμάτων από προηγούμενες λοιμώξεις με κορονοϊούς.

Οι ιού αυτοί κυκλοφορούν στον πληθυσμό εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, επομένως, ορισμένα από τα αντισώματα που παράγονται στις παραπάνω λοιμώξεις μπορούν να αναγνωρίσουν τον SARS-CoV-2, προσφέροντας έτσι κάποιου βαθμού προστασία από τη σοβαρή νόσηση.

Πρώτη φάση της έρευνας -Αναλύσεις 

Σε μία από τις αναλύσεις που έκαναν οι επιστήμονες της έρευνας, εξετάστηκαν δείγματα αίματος από 263 παιδιά στο Children’s Hospital of Philadelphia και 168 ενήλικες στο Penn Medicine Biobank. 

Τα δείγματα είχαν ληφθεί το 2017, πάνω από 2 χρόνια πριν την έναρξη της πανδημίας του SARS-CoV-2.

Όπως διαπιστώθηκε:

– σχεδόν 431 δείγματα είχαν αντισώματα για τους εποχικούς κορονοϊούς.

Το 20% περίπου των δειγμάτων είχε μάλιστα αντι-CoV αντισώματα που αναγνώριζαν τον SARS-CoV-2 και είχαν την ικανότητα να προσδένονται σε περιοχές της πρωτεΐνης ακίδας ή/και του νουκλεοκαψιδίου, τις περιοχές δηλαδή που στοχεύονται περισσότερο από το ανοσοποιητικό σύστημα στους ασθενείς που μολύνονται με τον ιό.

Δεύτερη φάση της έρευνας

Οι επιστήμονες της έρευνας ανέλυσαν ακολούθως δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί πριν την πανδημία από 251 ασθενείς που είχαν αργότερα θετικές εξετάσεις για τον ιό, καθώς και μία ομάδα με 251 εθελοντές που δεν μολύνθηκαν με τον ιό.

Όπως διαπίστωσαν, και πάλι πάνω από το 20% των δειγμάτων είχε αντισώματα που αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2, καθώς και τις πρωτεΐνες του νουκλεοκαψιδίου.

Ωστόσο, το ποσοστό των ασθενών με τα παραπάνω αντισώματα ήταν μοιρασμένο ανάμεσα στις δύο ομάδες, γεγονός που δείχνει ότι δεν προστατεύουν από τη λοίμωξη με τον ιό.

Επιπλέον, στην ομάδα που εμφάνισε COVID-19, τα επίπεδα των αντισωμάτων δεν σχετίστηκαν με τη σοβαρότητα της νόσησης από τον ιό, ή την πιθανότητα διασωλήνωσης ή εισαγωγής στη ΜΕΘ.

Τρίτη φάση της έρευνας

Στο 3ο κομμάτι της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 27 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων που αναγνωρίζουν τόσο τους εποχικούς κορονοϊούς, όσο και τον SARS-CoV-2, αυξήθηκαν μετά τη λοίμωξη με COVID-19.

Είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να γίνουν έρευνες μεγαλύτερης κλίμακας προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με την προστασία που προσφέρουν τα αντισώματα από τους εποχικούς κορονοϊούς.

Οι έρευνες αυτές θα πρέπει να εξετάσουν επίσης την προστασία από τα Τ λεμφοκύττταρα“,είναι η επισήμανση του κ. Αντώνιου Δημητρακόπουλου, που θα καταλήξει με το εξής:

Προς το παρόν, πάντως, φαίνεται ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά τη λοίμωξη με τους εποχικούς κορονοϊούς δεν προσδένονται σε περιοχές που μπορούν να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2″.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά