Δερματολογικά

8 βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα fillers

8 βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα fillers

Καθώς γερνάμε, το δέρμα χάνει τον φυσικό όγκο του και εμφανίζονται ρυτίδες και πτυχώσεις, που προοδευτικά γίνονται πιο εμφανείς.

Η χρήση fillers για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου, τη λείανση των ρυτίδων και τη βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου, είναι η πιο συνηθισμένη αισθητική θεραπεία.

Ωστόσο, όλα τα fillers δεν είναι τα ίδια, ούτε ενδείκνυνται για όλους.

Όπως αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) τα δερματικά fillers μπορεί να μην είναι κατάλληλα για τους πάσχοντες από ορισμένα προβλήματα, όπως αιμορραγικές διαταραχές ή μερικές αλλεργίες.

Επιπλέον, όπως ισχύει για όλα τα ιατρικά προϊόντα, έτσι και αυτά έχουν δυνητικά οφέλη και δυνητικούς κινδύνους.

Γι’ αυτό τον λόγο, η FDA συνιστά να επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τον ιατρό στον οποίο θα απευθυνθούμε, και ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε να μας ενημερώσει για τους κινδύνους και τα οφέλη πριν από την χορήγησή τους.

-Τι ακριβώς είναι, όμως, τα fillers και ποιες είναι οι ενδείξεις τους;

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματά τους και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση τους;

Ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία – Δερματοχειρουργική), εξηγεί όσα πρέπει να γνωρίζουμε:

 1. Χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένους λόγους. Τα fillers (ή ενέσιμα πληρωτικά για ρυτίδες και ουλές) μπορούν να μειώσουν πολλά σημάδια της ηλικίας στο πρόσωπο, στα χείλη και στα χέρια. Τα εγκεκριμένα από την FDA προϊόντα, προορίζονται για άτομα ηλικίας 22 ετών και άνω και συνιστώνται για:
 • Διόρθωση των μέτριων έως σοβαρών ρυτίδων και πτυχώσεων στο πρόσωπο
 • Αύξηση του όγκου στα χείλη, στα μάγουλα, στο σαγόνι, κάτω από τα μάτια, στη γραμμή της γνάθου και στο άνω τμήμα της άκρας χείρας
 • Αναπλήρωση της απώλειας λίπους από το πρόσωπο σε πάσχοντες από σοβαρές νόσους, όπως η HIV/AIDS λοίμωξη
 • Διόρθωση των ουλών της ακμής στα μάγουλα.
 1. Τα αποτελέσματά τους είναι προσωρινά. Τα δερματικά fillers είναι ουσίες σε μορφή γέλης (τζελ) που εγχέονται κάτω από το δέρμα. Ο στόχος της χορήγησής τους είναι να δημιουργηθεί μια πιο λεία ή πιο ογκώδης όψη ή και τα δύο. Τα fillers είναι ιατρικά προϊόντα και ορισμένα έχουν έγκριση από την FDA. Αυτά είναι το υαλουρονικό οξύ, ο υδροξυλαπατίτης ασβεστίου και το πολυ-L-γαλακτικό οξύ (PLLA), που απορροφώνται από τον οργανισμό και γι’ αυτό η δράση τους φθίνει με τον καιρό. Εγκεκριμένο είναι επίσης ένα ακόμα, το οποίο δεν απορροφάται και έχει μόνιμη δράση. Αυτό είναι το πολυμεθυλμεθακρυλικό (PMMA), το οποίο εγχέεται σε διάλυμα που περιέχει κολλαγόνο. Ως filler μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί το κολλαγόνο και το λίπος από το σώμα του ίδιου του ατόμου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το κολλαγόνο διαρκεί 2-3 μήνες (περισσότερο όταν χρησιμοποιείται για διόρθωση ουλών), το υαλουρονικό οξύ 4-12 μήνες, ο υδροξυλαπατίτης ασβεστίου 6-12 μήνες, το PLLA 1-3 χρόνια και το λίπος από το σώμα 1-3 χρόνια (περισσότερο στις ουλές).
 2. Η έγχυση είναι ιατρική πράξη. Τόσο η FDA, όσο και η AAD συνιστούν να γίνεται η έγχυση από εξειδικευμένο ιατρό, με εγκεκριμένα προϊόντα και σε ιατρικό χώρο. Οι εγχύσεις σε μη-ιατρικούς χώρους και από μη-ιατρικό προσωπικό είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, προειδοποιεί η AAD. Πόσο μάλλον που πριν προχωρήσετε στην έγχυση, πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό για το ιστορικό σας (μεταξύ άλλων για τις αλλεργίες σας, τυχόν αιμορραγικές διαταραχές, την καρδιολογική υγεία σας κ.λπ.). Είναι επίσης πολύ σημαντικό να τον ενημερώσετε αν παίρνετε αντιπηκτικά ή αιμολυτικά φάρμακα (π.χ. βαρφαρίνη, ασπιρίνη, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη κ.λπ.) ή συμπληρώματα και βότανα (π.χ. βιταμίνη Ε, χόρτο του Αγίου Ιωάννη, συμπληρώματα σκόρδου ή τζίντζερ). Όλ’ αυτά δεν μπορεί να τα αξιολογήσει κάποιος που δεν είναι ιατρός.
 3. Μπορεί να χρειασθείτε τοπικό αναισθητικό. Ο ιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει πάγο για να μουδιάσει το δέρμα σας πριν τις εγχύσεις, να σας χορηγήσει τοπικό αναισθητικό ή να κάνει νευρικό αποκλεισμό (με ένεση). Αυτό εξαρτάται από την περιοχή όπου θα γίνουν οι εγχύσεις.
 4. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το filler. Ο δερματολόγος ιατρός συνήθως πρέπει να κάνει αρκετές εγχύσεις, έως ότου επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι περισσότερες θεραπείες διαρκούν μεταξύ 15 και 30 λεπτών και γίνονται σε μία επίσκεψη στο ιατρείο. Ωστόσο αν χρησιμοποιηθεί ως filler το λίπος από άλλα σημεία του σώματος, μπορεί να χρειασθεί να παραμείνετε στον χώρο για μία ημέρα.
 5. Μπορεί να υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Όλες οι ιατρικές πράξεις ενέχουν κάποιους κινδύνους. Με τα fillers που είναι εγκεκριμένα από την FDA στους δυνητικούς κινδύνους συμπεριλαμβάνονται μώλωπες (μελανιές), ερυθρότητα, οίδημα (πρήξιμο), πόνος, ευαισθησία στο άγγιγμα, κνησμός, εξάνθημα και δυσκολίες στην εκτέλεση δραστηριοτήτων (αυτές αφορούν τις εγχύσεις στο πάνω μέρος της άκρας χείρας). Ο πιο σοβαρός κίνδυνος με τα fillers είναι να γίνει κατά λάθος η έγχυσή τους μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο. Αν συμβεί αυτό, υπάρχει κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να είναι μόνιμες και κυμαίνονται από τοπική νέκρωση του δέρματος μέχρι τύφλωση ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Καλό είναι, τέλος, να γίνονται αλλεργικά τεστ, ιδίως όταν χρησιμοποιούνται fillers με κολλαγόνο.
 6. Τα αποτελέσματα μπορεί να καθυστερήσουν. Αυτό ισχύει κυρίως για το πολυ-L-γαλακτικό οξύ, το οποίο διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου από τον οργανισμό, οπότε το αποτέλεσμά του μπορεί να χρειασθεί 2-3 εβδομάδες για να φανεί. Τα υπόλοιπα fillers έχουν άμεσα (ή σχεδόν άμεσα) αποτελέσματα.
 7. Η αφαίρεσή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν θελήσετε να αφαιρέσετε το filler επειδή δεν σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα ή λόγω παρενεργειών, μπορεί να χρειασθείτε περαιτέρω επεμβάσεις, οι οποίες φέρουν τους δικούς τους κινδύνους. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως μερικά fillers είναι δύσκολο έως αδύνατον να αφαιρεθούν.

«Τα fillers είναι ιατρικά προϊόντα και πρέπει να τα χειρίζονται ιατροί, οι οποίοι θα μπορούν επίσης να διαχειριστούν τυχόν απρόοπτα», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

«Θα μπορούν ακόμα να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες στους ασθενείς για την μετεγχειρητική φροντίδα, καθώς και να καθορίσουν πότε πρέπει να γίνει επαναληπτική θεραπεία με τα παροδικά fillers.

Η εφαρμογή τους είναι μία από τις ασφαλέστερες ιατρικές πράξεις, αρκεί να γίνονται από εξειδικευμένα χέρια σε κατάλληλα οργανωμένους ιατρικούς χώρους», καταλήγει ο κ. Μιχελάκης.

 

Δερματολογικά

17.11.2022

Black Friday – Beauty alert: Προσφορά Laser από την εξειδικευμένη δερματολόγο Χ.Ζησίμου στα ιατρεία της μέχρι 30/11

Mε αφορμή την εβδομάδα προσφορών και συγκεκριμένα την Black Friday, η έμπειρη και εξειδικευμένη δερματολόγος Χρύσα Ζησίμου προσφέρει τις υπηρεσίες laser στο ιατρείο της σε ειδικές τιμές μέχρι το τέλος του μήνα! Ενδεικτικά η προσφορά που αφορά το full body laser είναι στα 70 ευρώ. Το laser στα ιατρεία Advanced Derma (Αλ. Στρατάρχου Παπάγου 50, […]

13.10.2022

Ενήλικη ακμή: Πότε συμβαίνει και τι συνέπειες έχει;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ενήλικες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ακμή

Ηλιοθεραπεία: Πέντε σημεία που δεν βάζετε αντηλιακό ενώ θα έπρεπε
05.08.2022

Ηλιοθεραπεία: Πέντε σημεία που δεν βάζετε αντηλιακό ενώ θα έπρεπε

Οι οδηγίες του ΕΚΑΒ για το τι πρέπει να κάνετε για δαγκώματα και τσιμπήματα σε ξηρά και θάλασσα
04.08.2022

Οι οδηγίες του ΕΚΑΒ για το τι πρέπει να κάνετε για δαγκώματα και τσιμπήματα σε ξηρά και θάλασσα

Τελικά πόση ώρα μπορούμε να κάτσουμε κάτω από τον ήλιο χωρίς να κινδυνεύσουμε;
19.07.2022

Τελικά πόση ώρα μπορούμε να κάτσουμε κάτω από τον ήλιο χωρίς να κινδυνεύσουμε;

Βίντεο: Θεραπεύστε την ακμή με το θαλασσινό αλάτι
01.07.2022

Βίντεο: Θεραπεύστε την ακμή με το θαλασσινό αλάτι

Μωβ μέδουσα: «Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει 6 μήνες»
01.06.2022

Μωβ μέδουσα: «Έχουν υπάρξει αναφορές για φουσκάλες που έχουν κρατήσει 6 μήνες»

6 πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης
27.05.2022

6 πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν έξαρση της ψωρίασης

Δέρμα: Ο άγνωστος κίνδυνος από τα φυτά και τον ήλιο
08.05.2022

Δέρμα: Ο άγνωστος κίνδυνος από τα φυτά και τον ήλιο

Έκθεση στον ήλιο: Τι να προσέξετε στην αρχή του καλοκαιριού
06.05.2022

Έκθεση στον ήλιο: Τι να προσέξετε στην αρχή του καλοκαιριού

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
3

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
4

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Περισσότερα

07.12.2022

Ομολογία Χ.Γώγου: «Οι μάσκες δημιούργησαν ψυχολογικά, επικοινωνιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα στα παιδιά»!

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, δηλαδή των «ειδικών» που επέβαλαν τους μαζικούς εμβολιασμούς και τα lockdowns, δήλωσε πριν από λίγο, ότι οι μάσκες δημιούργησαν προβλήματα ψυχολογικά, επικοινωνιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα στα παιδιά! Αυτό όμως που έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι παραδέχθηκε […]

06.12.2022

Βρετανία: Εννέα τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από στρεπτόκοκκο- Τελευταίο θύμα μία 5χρονη

Ακόμα ένα παιδί έχασε τη ζωή του στη Βρετανία μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς είχε προσβληθεί με στρεπτόκοκκο Α, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των παιδιών που πέθαναν από στρεπτόκοκκο στη χώρα σε εννέα. Το τελευταίο θύμα του στρεπτόκοκκου είναι μία 5χρονη που αρρώστησε την περασμένη εβδομάδα και νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Royal Belfast […]

Δείτε για ποιο λόγο αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα μετά από δίαιτα
06.12.2022

Δείτε για ποιο λόγο αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα μετά από δίαιτα

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους!
06.12.2022

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο το υποχρεωτικό rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους!

Ομολογία από τους «ειδικούς» της κυβέρνησης: «Το ανοσοποιητικό σύστημα των Ελλήνων κατέρρευσε από μάσκες & lockdowns»
05.12.2022

Ομολογία από τους «ειδικούς» της κυβέρνησης: «Το ανοσοποιητικό σύστημα των Ελλήνων κατέρρευσε από μάσκες & lockdowns»

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο
05.12.2022

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τη συσχέτιση του αλκοόλ με τον καρκίνο

Πείνα και άγχος: Πως συνδέονται και πως μπορείτε να τα ελέγξετε
05.12.2022

Πείνα και άγχος: Πως συνδέονται και πως μπορείτε να τα ελέγξετε

Σφοδρή επίθεση του Γ.Ιωαννίδη στην κυβέρνηση για την διαχείριση του Covid-19: «Είπε στους Έλληνες ακραία ψεύδη»!
05.12.2022

Σφοδρή επίθεση του Γ.Ιωαννίδη στην κυβέρνηση για την διαχείριση του Covid-19: «Είπε στους Έλληνες ακραία ψεύδη»!

Πόνος στον αυχένα: Πώς θα τον προλάβετε
05.12.2022

Πόνος στον αυχένα: Πώς θα τον προλάβετε

Κρατήστε σημειώσεις: Το απλό κόλπο για να «καθαρίσετε» το μυαλό σας όταν κοιμάστε
05.12.2022

Κρατήστε σημειώσεις: Το απλό κόλπο για να «καθαρίσετε» το μυαλό σας όταν κοιμάστε