Δερματολογικά

Πως μπορεί η διατροφή να βοηθήσει τους ασθενείς με ψωρίαση

Πως μπορεί η διατροφή να βοηθήσει τους ασθενείς με ψωρίαση

Πάσχετε από ψωρίαση και γι’ αυτό παίρνετε σχολαστικά τα φάρμακά σας και παρακολουθείτε προσεκτικά τον καιρό, το στρες και άλλους παράγοντες που μπορεί να την πυροδοτήσουν;

Μήπως όμως πρέπει να αρχίσετε να προσέχετε και τη διατροφή σας;

Αν και δεν υπάρχει κάποιο διατροφικό πρόγραμμα που να θεραπεύει την ψωρίαση, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι ασθενείς μπορεί να εντείνουν ή να αμβλύνουν τα συμπτώματά της, καθώς και να αυξήσουν ή να μειώσουν τις πιθανότητες εκδηλώσεως συνοδών νοσημάτων.

Το αλκοόλ, για παράδειγμα, φαίνεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων για την ψωρίαση.

Μειώνει επίσης τις περιόδους ύφεσης της νόσου.

Και δεν χρειάζεται να πίνει κάποιος πολύ για να υποστεί αυτές τις συνέπειες.

Δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες είναι αρκετό για να έχουν αυτές τις επιδράσεις.

Αντιθέτως, η αποφυγή του αλκοόλ έχει συσχετιστεί με λιγότερες εξάρσεις της ψωρίασης, πιο παρατεταμένες υφέσεις, μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης ψωριασικής αρθρίτιδας (στις γυναίκες) και λιπώδους νόσου του ήπατος, καθώς και μειωμένο κίνδυνο να επιβαρυνθεί το ήπαρ από τα φάρμακα.

«Δεν είναι πάντοτε εύκολο να καθορίσουν οι ασθενείς τι ακριβώς επηρεάζει τα συμπτώματά της ψωρίασής τους.

Και αυτό διότι η ίδια η δερματοπάθεια παρουσιάζει συνεχώς διακυμάνσεις, με εναλλαγές υφέσεων και εξάρσεων», λέει ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική).

«Εντούτοις, μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η σημαντικότερη παρέμβαση που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς είναι να αποκτήσουν και να διατηρήσουν υγιές σωματικό βάρος.

Αυτό πρέπει να επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας υγιεινής διατροφής που θα περιέχει τα κατάλληλα τρόφιμα».

Η απώλεια βάρους από τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες βλάβες της νόσου στο δέρμα, να μειώσει τη σοβαρότητα της ψωρίασης και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων εναντίον της.

Το αδυνάτισμα μπορεί επίσης να ελαττώσει τις αναζωπυρώσεις της ψωρίασης, καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο να εκδηλώσουν οι ασθενείς νοσήματα που σχετίζονται με αυτήν.

Τέτοια νοσήματα είναι η καρδιοπάθεια, η υπέρταση, τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, η λιπώδης νόσος του ήπατος και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Οι βελτιώσεις του αδυνατίσματος στο δέρμα μπορεί να παρατηρηθούν σύντομα μετά την έναρξη μιας δίαιτας αδυνατίσματος.

Σε μια μικρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν υπέρβαροι ασθενείς με ψωρίαση, οι μισοί ακολούθησαν μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων.

Έπειτα από μόλις 16 εβδομάδες είχαν περισσότερη βελτίωση των ψωριασικών βλαβών στο δέρμα τους, απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που δεν έκαναν δίαιτα.

Στους έξι μήνες από την έναρξη της μελέτης, το 66% των ασθενών που έκαναν δίαιτα είχαν μείωση κατά 75% στις δερματικές βλάβες της ψωρίασης.

Μεταξύ όσων δεν έκαναν δίαιτα, αντίστοιχη μείωση είχε μόλις το 29% των συμμετεχόντων.

Ανάλογα ευρήματα είχε και μελέτη με 303 πάσχοντες από μακροχρόνια ψωρίαση κατά πλάκας.

Όλοι τους ήταν υπέρβαροι και ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για την ψωρίαση.

Παρά τη θεραπεία, όμως, εξακολουθούσαν να έχουν εμφανείς δερματικές πλάκες.

Οι ειδικοί ζήτησαν από τους μισούς να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, που συνδύαζε ολιγοθερμιδική υγιεινή διατροφή και γυμναστική.

Στους υπόλοιπους έκαναν απλώς συστάσεις για το πόσο θα τους βοηθούσε το αδυνάτισμα. Απ’ όλους ζητήθηκε να προσπαθήσουν να χάσουν το 5% του αρχικού βάρους τους σε 20 εβδομάδες.

Η μελέτη αυτή έδειξε πως και στις δύο ομάδες αρκετοί ασθενείς αδυνάτισαν.

Ωστόσο όσοι έχασαν το 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους παρουσίασαν σημαντική μείωση στις πλάκες της ψωρίασης στο δέρμα τους.

«Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς με ψωρίαση, διότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης.

«Αντιθέτως, η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο αναπτύξεως ψωρίασης, επειδή είναι μία πάθηση που προάγει τη φλεγμονή στο σώμα».

Ανεξαρτήτως σωματικού βάρους, όμως, η ακολούθηση μιας υγιεινής, μεσογειακής διατροφής μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιέχει ως κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο, συνιστά καθημερινή κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και μη επεξεργασμένων δημητριακών, και τουλάχιστον τρεις μερίδες την εβδομάδα από ψάρι και όσπρια.

Μελέτες έχουν δείξει ότι πολλά από αυτά τα συστατικά είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τους ασθενείς με ψωρίαση. Πολλές μελέτες, π.χ., έχουν συσχετίσει φρούτα και λαχανικά (π.χ. καρότα, τομάτες, φρέσκα φρούτα) υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά, με λιγότερη ψωρίαση στο δέρμα.

Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν χαμηλά επίπεδα της ουσίας γλουταθειόνη στον οργανισμό τους.

Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε σκόρδο, κρεμμύδια, μπρόκολα, λάχανα, κουνουπίδια και σε άλλα λαχανικά.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ιδιαίτερα ωφέλιμα για βελτίωση των συμπτωμάτων της ψωρίασης είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, τόνος, γαύρος) και τα ιχθυέλαια.

Όλα αυτά τα τρόφιμα ασκούν και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία είναι σημαντική για την καταπολέμηση της ψωρίασης.

Είναι ενδεικτικό ότι μεγάλη μελέτη με 35.735 εθελοντές έδειξε πως τις σοβαρότερες μορφές ψωρίασης είχαν όσοι ασθενείς έτρωγαν λιγοστά έως καθόλου από τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή.

Νεότερες, μικρές μελέτες, εξάλλου, έχουν δείξει πως ειδικά οι ασθενείς με ψωρίαση οι οποίοι έχουν και ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη, μπορεί να μειώσουν τις αναζωπυρώσεις των δερματικών συμπτωμάτων τους εάν ακολουθήσουν μία διατροφή χωρίς γλουτένη.

Ωστόσο το όφελος έχει έως στιγμής παρατηρηθεί κυρίως σε ασθενείς με κοιλιοκάκη ή σε ασθενείς που έχουν μεν τα ειδικά αντισώματα στο αίμα τους αλλά πάσχουν από ευαισθησία στη γλουτένη.

Σε κάθε περίπτωση «πριν σπεύσει ένας ασθενής με ψωρίαση να τροποποιήσει τη διατροφή του, καλό είναι να συζητά το θέμα με τον θεράποντα δερματολόγο του», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

«Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλίζει ότι οι τυχόν αλλαγές που θα κάνει θα είναι ρεαλιστικές και δεν θα επιδεινώσουν την ψωρίασή του.

Εάν, τέλος, η διατροφή βελτιώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης, ο ασθενής δεν πρέπει να εγκαταλείψει ούτε να τροποποιήσει την φαρμακευτική αγωγή του, εάν δεν το συστήσει ο δερματολόγος ιατρός».

Δερματολογικά

20.01.2022

Πώς επηρεάζει το δέρμα η εγκυμοσύνη;

Αρκετά συχνή είναι η εμφάνιση δερματικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια της κύησης, τα περισσότερα των οποίων είναι καλοήθη και θεραπεύονται χωρίς ιδιαίτερες ιατρικές παρεμβάσεις. Αιτία είναι οι έντονες αλλαγές στις ορμόνες, το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Πολλά από αυτά είναι συνηθισμένα, θεωρούνται φυσιολογικά και τις περισσότερες φορές δεν έχουν καμία σοβαρή επίπτωση ούτε στη […]

19.01.2022

Ας νιώσουμε καλύτερα μαθαίνοντας λίγο περισσότερα για τα πολύτιμα μαλλιά μας!

Οι τρίχες που καλύπτουν το σώμα και το κεφάλι μας θεωρούνται υπολείμματα από την εξελικτική διαδικασία του ανθρώπινου είδους. Η σκοπιμότητα της παρουσίας τους στον σύγχρονο άνθρωπο είναι υπό συζήτηση. Παρ΄ όλα αυτά, οι τρίχες της κεφαλής μας διατηρούν πάντα μία υψηλή κοσμητική αξία και αποτελούν επίκεντρο τάσεων μόδας και “lifestyle”. Επομένως, κάθε πρόβλημα υγείας […]

Πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό;
17.01.2022

Πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας με κρύο νερό;

Τα μυστικά της σωστής φροντίδας για τα γένια
03.01.2022

Τα μυστικά της σωστής φροντίδας για τα γένια

Μακιγιάζ και δερματοπάθειες: Πώς να τις αποφύγετε
30.12.2021

Μακιγιάζ και δερματοπάθειες: Πώς να τις αποφύγετε

Κάνουν οι αλλαγές του καιρού κάνουν κακό στο δέρμα σας;
22.12.2021

Κάνουν οι αλλαγές του καιρού κάνουν κακό στο δέρμα σας;

8 βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα fillers
20.12.2021

8 βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για τα fillers

Έρπητας ζωστήρας: Φταίει και το στρες;
17.12.2021

Έρπητας ζωστήρας: Φταίει και το στρες;

«Ψωρίαση & COVID-19: Διαχείριση και προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα».
15.12.2021

«Ψωρίαση & COVID-19: Διαχείριση και προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα».

Ξηρό δέρμα: Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να κρύβει
13.12.2021

Ξηρό δέρμα: Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να κρύβει

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

20.01.2022

Στο Βέλγιο δοκιμάζονται θεραπείες φάγων για λοιμώξεις από υπερβακτήρια

Η χρήση ιών που σκοτώνουν τα βακτήρια γνωστών ως φάγων για τη θεραπεία λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, αρχίζει να απογειώνεται στο Βέλγιο.  Σε περισσότερα από 100 άτομα έχουν χορηγηθεί πλέον θεραπείες φάγου εκεί, χάρη σε ένα ρυθμιστικό σύστημα που διευκολύνει τους γιατρούς να τις συνταγογραφούν. «Η θεραπεία με φάγο γίνεται πράγματι πιο συχνή, τουλάχιστον στο Βέλγιο», δήλωσε […]

20.01.2022

30+ ειδικοί καλούν τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου να επαναξιολογήσουν τα εμβόλια για την COVID για ηλικίες 12 έως 15 ετών

Επικαλούμενοι δεδομένα μυοκαρδίτιδας

Ιβερμεκτίνη: 62% αποτελεσματική στην πρόληψη της θνησιμότητας από COVID – 86% στην πρόληψη της μόλυνσης
20.01.2022

Ιβερμεκτίνη: 62% αποτελεσματική στην πρόληψη της θνησιμότητας από COVID – 86% στην πρόληψη της μόλυνσης

COVID-19: Ανακαλύφθηκε γονίδιο που προστατεύει από τα σοβαρά συμπτώματα του ιού
20.01.2022

COVID-19: Ανακαλύφθηκε γονίδιο που προστατεύει από τα σοβαρά συμπτώματα του ιού

Νέα θετικά δεδομένα για το ελαιόλαδο: Από ποιες παθήσεις προστατεύει
20.01.2022

Νέα θετικά δεδομένα για το ελαιόλαδο: Από ποιες παθήσεις προστατεύει

Moderna: Πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου για την Όμικρον
20.01.2022

Moderna: Πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου για την Όμικρον

Γυναικεία καρδιά: Τι πρέπει να θυμόμαστε -Τι να προσέχουμε -Τι να κάνουμε
20.01.2022

Γυναικεία καρδιά: Τι πρέπει να θυμόμαστε -Τι να προσέχουμε -Τι να κάνουμε

Συμπληρώματα διατροφής: Προστατεύουν από τον κορωνοϊό;
20.01.2022

Συμπληρώματα διατροφής: Προστατεύουν από τον κορωνοϊό;

Μεσοθεραπεία: Προσφέρει όσα υπόσχεται;
20.01.2022

Μεσοθεραπεία: Προσφέρει όσα υπόσχεται;

Μetropolitan General: Προσφορά ελέγχου βιταμινών και ιχνοστοιχείων σε μειωμένη τιμή
20.01.2022

Μetropolitan General: Προσφορά ελέγχου βιταμινών και ιχνοστοιχείων σε μειωμένη τιμή