Ασθένειες

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που οδηγούν σε έλλειψη ξεκούρασης και αποκαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Κούραση

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν κούραση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μας κάνουν πάντα να θέλουμε να κοιμηθούμε», λέει η Jennifer Martin, καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται οι χρόνιοι πόνοι, μεταβολικά σύνδρομα ή δυσλειτουργία του θυρεοειδή και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αν νιώθετε ανεξήγητη κούραση ίσως πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ενώ θα μπορούσατε να δοκιμάσετε ένα άλλο πρόγραμμα ύπνου, καθώς οι συνιστώμενες οχτώ ώρες ίσως δεν σας αρκούν. Μπορείτε να πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα ή να ξυπνάτε μία ώρα πιο αργά και να τσεκάρετε έτσι αν αυτό έχει αποτέλεσμα για εσάς».

Έκθεση σε blue light

Όλες γνωρίζουμε πως η έκθεση στο φως της οθόνης δεν είναι και ό,τι το καλύτερο πριν από τον ύπνο. Παρ’ όλα αυτά, συχνά το τελευταίο πράγμα που κοιτάζουμε πριν κοιμηθούμε είναι η οθόνη του κινητού μας. «Η χρήση κινητών, tablets, υπολογιστών ή τηλεόρασης πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να αναστείλει την απελευθέρωση της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου, και έτσι να μας κάνει να ξαγρυπνήσουμε. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να κλείνουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές μας μία ώρα πριν από τον ύπνο και να κοιμόμαστε σε ένα σκοτεινό και όχι ιδιαίτερα ζεστό δωμάτιο», λέει ο γιατρός Peter Polos, μέλος της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ύπνου.

Άγχος ή κατάθλιψη

«Το στρες και η κατάθλιψη είναι άκρως επιβαρυντικά για την υγεία μας, αλλά και τον ύπνο μας. Επηρεάζουν αρνητικά τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να κοιμηθούμε, αλλά και το πόσο συχνά ξυπνάμε στη διάρκεια της νύχτας. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί πως, καμιά φορά, οι αγωγές που ακολουθούνται κατά του άγχους ή της κατάθλιψης μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία ή μπλοκάρισμα των βαθύτερων σταδίων του ύπνου», σημειώνει ο ειδικός πάνω στον ύπνο και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Δρ. Raj Dasgupta.

Καθιστική ζωή

«Αν το σώμα σας έχει συνηθίσει να παράγει και να ξοδεύει χαμηλά επίπεδα ενέργειας, λόγω του τρόπου ζωής σας που δεν περιλαμβάνει κάποια χειρονακτική εργασία ή κάποια άσκηση, τότε μπορεί να νιώθετε πως κουράζεστε πολύ γρήγορα όταν κάνετε και βασικές καθημερινές δραστηριότητες», υποστηρίζει η Δρ. Jennifer Martin. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μάλιστα, συστήνει στους ενήλικες τουλάχιστον 2 ώρες μέτριας ή έντονης φυσικής άσκησης την εβδομάδα.

Κατανάλωση βαριάς τροφής ή αλκοόλ

Όταν κοιμόμαστε ενεργοποιείται στον οργανισμό το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την ανάπαυση και την πέψη. Όμως, αν, για παράδειγμα, καταναλώσετε αλκοόλ, βαριές τροφές ή καφεΐνη κοντά στην ώρα του ύπνου τότε είναι πιθανό ο οργανισμός σας να δυσκολευτεί να μεταβολίσει τα τρόφιμα, να εστιάσει στην πέψη και εσείς να παραμείνετε ξύπνιες για περισσότερο από το κανονικό. «Αποφύγετε να τρώτε για τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο. Και αν δεν αντέχετε, προτιμήστε ελαφρά φαγητά που είναι εύκολα στην πέψη. Τα βαριά τρόφιμα ή τα αλκοολούχα ποτά και ο καφές είναι πολύ πιθανό να μην επιτρέπουν στον οργανισμό σας να μπει στα στάδια του ύπνου REM, που είναι και αυτά κατά τα οποία ξεκουραζόμαστε πλήρως», προτείνει η Robin M. Tucker, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής και επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

06.02.2024

Κρήτη: Τρία κρούσματα ιλαράς σε ενήλικες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε