Ασθένειες

Λοιμώδης μονοπυρήνωση και σκλήρυνση κατά πλάκας: Πώς συνδέονται

O κοινός ιός Epstein-Barr (EBV) μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ο ιός, ο οποίος προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση και άλλες ασθένειες, έχει συγκεντρώσει τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων ως πιθανή αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πάνω από το 95% των ανθρώπων θεωρείται ότι φέρουν τον ιό, αν και στους περισσότερους ανθρώπους παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση.

Ομάδα ερευνητών στο Τέξας αναφέρει τώρα ότι ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που στοχεύουν στη μόλυνση από τον ιό Epstein-Barr, βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις σε άτομα που έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ονομάζονται Τ-κύτταρα και φαίνεται ότι στοχεύουν σε λεμφοβλαστικές κυτταρικές σειρές (LCL) που έχουν μολυνθεί από τον ιό Epstein-Barr.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα Τ-κύτταρα που είναι ειδικά για αυτές τις λεμφοβλαστικές κυτταρικές σειρές, είναι παρόντα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό στα πρώτα στάδια της σκλήρυνσης κατά πλάκας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. J. William Lindsey.

«Αυτό υποδηλώνει ότι αυτά τα Τ-κύτταρα είτε προκαλούν την ασθένεια είτε συμβάλλουν σε αυτήν με κάποιο τρόπο», δήλωσε ο Lindsey, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή McGovern του UTHealth Houston.

«Έχουμε πειράματα σε εξέλιξη για να προσδιορίσουμε τι μπορεί να κάνουν αυτά τα κύτταρα», σημειώνει.

Ο EBV είναι μια μορφή του ιού του έρπητα που μπορεί να μεταδοθεί με σωματικά υγρά, ιδίως με το σάλιο. Έχει συνδεθεί στενά τα τελευταία χρόνια με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μια χρόνια, εξουθενωτική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους.

Το πώς ακριβώς ο EBV μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση της ΣΚΠ παρέμενε ένα μυστήριο. Στη νέα μελέτη, η ομάδα του Lindsey έλαβε δείγματα αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού από οκτώ άτομα στα μέσα της διάγνωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Εξέτασαν συγκεκριμένα τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα στα δείγματα εγκεφαλονωτιαίου υγρού, προκειμένου να προσδιορίσουν σε ποιο παθογόνο ή κύτταρο μπορεί να είναι ευαισθητοποιημένα.

Το συμπέρασμα: λεμφοβλαστικές κυτταρικές σειρές που έχουν μολυνθεί από τον ιό EBV.

«Αυτό το μοτίβο ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που παρατηρήσαμε σε άλλες νευρολογικές ασθένειες, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι μοναδικό στην πολλαπλή σκλήρυνση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Assaf Gottlieb, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Ακριβείας για την Υγεία, τμήμα της Σχολής Βιοϊατρικής Πληροφορικής McWilliams στο UTHealth Houston.

Συνολικά, το 13% των Τ-λεμφοκυττάρων στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό των ατόμων που διαγνώστηκαν πρόσφατα με σκλήρυνση κατά πλάκας. ήταν ευαισθητοποιημένα στα μολυσμένα από τον EBV κύτταρα. Αυτό υποδηλώνει μια σαφή σύνδεση μεταξύ της δραστηριότητας αυτών των Τ-κυττάρων και της πολλαπλής σκλήρυνσης, κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα Τ-κύτταρα που είχαν ευαισθητοποιηθεί για τρεις άλλες κοινές λοιμώξεις δεν υπήρχαν σε επίπεδα άνω του φυσιολογικού στα δείγματα υγρών, σημείωσαν οι επιστήμονες.

Ασθένειες

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά