Ασθένειες

Νέα μελέτη: Ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού

Τα άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αντιμετωπίζουν 30-47% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και αν απλά έχουν προδιαβήτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ο προδιαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά κάτω από το όριο για την κανονική διάγνωση του διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων από τους άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αυτές οι ανισότητες με βάση το φύλο μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους παράγοντες του τρόπου ζωής και τη χρήση φαρμάκων.

Καρδιολόγος στο Jersey Shore University Medical Center του New Jersey, τονίζει ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος καλύπτει ένα φάσμα επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Διευκρινίζει ότι η παρουσία του διαβήτη δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας. Ο γλυκαιμικός έλεγχος σε διάφορα στάδια παίζει ζωτικό ρόλο. Ο δρ. Kiss σημειώνει επίσης ότι η μελέτη υπογραμμίζει την πιθανή μείωση του κινδύνου που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενδεικνυόμενης χρήσης φαρμάκων.

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης ενισχύει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, προειδοποιεί η ενδοκρινολόγος στο MarinHealth Endocrine & Diabetes Care στην Καλιφόρνια. Αυτό περιλαμβάνει βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία, που επηρεάζουν τα νεφρά, τα μάτια και τα νεύρα, μαζί με πιθανή βλάβη σε μεγαλύτερα αιμοφόρα αγγεία, η οποία μπορεί να καταλήξει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Καρδιακοί κίνδυνοι που συνδέονται με τον προδιαβήτη

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health, εξέτασε πάνω από 427.000 συμμετέχοντες από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια εκτεταμένη μελέτη παρατήρησης. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 40-69 ετών.

Με βάση τα μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διάστημα τριών μηνών (επίπεδο HbA1c), οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν ως χαμηλά φυσιολογικά, φυσιολογικά, προδιαβητικά ή διαβητικά (διαγνωσμένα ή μη) άτομα.

H μελέτη εντόπισε καρδιαγγειακά προβλήματα όπως:

  • στεφανιαία νόσος
  • κολπική μαρμαρυγή
  • εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση
  • πνευμονική εμβολή
  • εγκεφαλικό επεισόδιο και
  • καρδιακή ανεπάρκεια

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Οι άνδρες με προδιαβήτη ή αδιάγνωστο διαβήτη είχαν περίπου 30% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με τους άνδρες με φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα.
  • Οι γυναίκες με προδιαβήτη ή αδιάγνωστο διαβήτη είχαν 47% και 33% αυξημένο κίνδυνο αντίστοιχα.

Για διαγνωσμένο διαβήτη, ο κίνδυνος για τους άνδρες αυξήθηκε κατά 55% και ο κίνδυνος για τις γυναίκες διπλασιάστηκε.

Όταν ελήφθη υπόψη ο παράγοντας της παχυσαρκίας και η χρήση φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, μετριάστηκαν οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, οι άνδρες με προδιαβήτη ή αδιάγνωστο διαβήτη διατήρησαν υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με χαμηλά φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ο βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα συσχετίζεται με λιγότερες επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό, έμφραγμα, υπέρταση και υψηλή χοληστερόλη, τονίζει η ενδοκρινολόγος.

Η μελέτη δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις διαβήτη τύπου 1. Οι συμμετέχοντες εμφάνισαν γενικά πιο υγιεινές συμπεριφορές και χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων από τον γενικό πληθυσμό, επηρεάζοντας τις πιθανές διαφορές. Τα ευρήματα ενδέχεται να μην επεκτείνονται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, λόγω του στενού ηλικιακού εύρους των συμμετεχόντων.

Αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση που δείχνει ότι ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Μια άλλη ανάλυση έδειξε ότι τα μη διαβητικά άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης παρουσίασαν συγκρίσιμες μειώσεις του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου με εκείνα με διαβήτη.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι οι κίνδυνοι και για τα δύο φύλα μπορούν να μετριαστούν μέσω τροποποιήσιμων παραγόντων, όπως η διαχείριση του σωματικού βάρους και η χρήση αντιυπερτασικών και στατινών φαρμάκων, λέει ο συγγραφέας της μελέτης, Krishnan Bhaskaran, στατιστικός επιδημιολόγος.

Καρδιοθωρακοχειρουργός, υπογραμμίζει τον διαβήτη ως σημαντική ανησυχία για τις γυναίκες, καθώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις τους μπορεί να παραμείνουν αδιάγνωστες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνιστώνται προληπτικοί έλεγχοι και εξετάσεις για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ασθένειες

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά