Videos

Χημική ευαισθησία: Ποιες ασθένειες προκαλεί

Χημική ευαισθησία: Ποιες ασθένειες προκαλεί

Τι είναι το σύνδρομο πολλαπλής χημικής ευαισθησίας

Ίσως ακούτε για πρώτη φορά τον όρο σύνδρομο πολλαπλής χημικής ευαισθησίας, όμως υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικών αλλεργιών. Είναι γνωστό ότι οι χημικές ουσίες προκαλούν πολλές ασθένειες.

Μερικές χημικές ουσίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνες και βλαβερές για τον άνθρωπο όπως ο καπνός του τσιγάρου, που είναι η κύρια αιτία για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, ο αμίαντος, που προκαλεί μεσοθηλίωμα (ένα ασυνήθιστο όγκο στο θώρακα και στην κοιλιακή κοιλότητα), καρκίνο του πνεύμονα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης οι χημικές ουσίες όπως φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα στους άνδρες.

Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες των αλλεργιών. Οι χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία είναι συνθετικές και φυσικές ουσίες που βρέθηκαν σε: Μοκέτες, Πλαστικά, Αρώματα, Φυτά, χρώματα και στον καπνό του τσιγάρου.

Υπάρχουν πολλές άλλες χημικές ουσίες υπό διερεύνηση, και το πρόβλημα συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της ολοένα αυξανόμενης παραγωγής οργανικών χημικών ενώσεων.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολλαπλής χημικής ευαισθησίας είναι: Πονοκέφαλοι, εξανθήματα, άσθμα, σύγχυση, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, κόπωση, απώλεια μνήμης.

Το σύνδρομο της πολλαπλής χημικής ευαισθησίας περιγράφηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 από τον αμερικανό αλλεργιολόγο Θέρον Τζ. Ράντολφ, ο οποίος θεωρείται πατέρας της περιβαλλοντικής ιατρικής. Ωστόσο, η πολλαπλή χημική ευαισθησία, ή MCS, όπως αναφέρεται, είναι ένα θέμα υπό συζήτηση στην ιατρική κοινότητα.

Μερικοί επιστήμονες δεν δέχονται πολλαπλή χημική ευαισθησία ως μια πραγματική ιατρική διαταραχή, ενώ άλλοι το αναγνωρίζουν ως ιατρική διαταραχή που προκλήθηκε από την έκθεση του περιβάλλοντος σε χημικές ουσίες.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσης κάποιος επίσημος ιατρικός ορισμός επειδή τα συμπτώματα και η έκθεση σε χημικές ουσίες είναι συχνά μοναδικές και ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ατόμων.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από το MCS είναι σοβαρά και γι’ αυτό οι γιατροί θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την νέα αυτή κατάσταση, προκειμένου να βοηθήσουν στη έγκαιρη διάγνωση των ασθενών που ζουν μ’ αυτή.

Στην πραγματικότητα, η MCS αναγκάζει τους ασθενείς να αντιδρούν αρνητικά σε μια ποικιλία οσμών. Έχουν έντονα συμπτώματα όταν εκτίθενται σε καθημερινές χημικές ουσίες που είναι δύσκολο να τις αποφύγουν.

Μεταξύ αυτών, είναι τα χημικά που υπάρχουν στα αρώματα, τον καπνό, τα φυτοφάρμακα, τα χαλιά, τα χρώματα, τα δομικά υλικά, τα αποσμητικά χώρου, τα προϊόντα πλύσης και καθαρισμού.

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα είναι επιβλαβής για έναν ασθενή MCS, ενώ οι πιο συχνές αντιδράσεις αφορούν φάρμακα, τρόφιμα, γύρη και μούχλα.

Οι ασθενείς MCS αντιμετωπίζουν, συνήθως, ευερεθιστότητα, διαταραχές του ύπνου, έλλειψη συγκέντρωσης, άγχος και κατάθλιψη.

Η συμβολή του χημικού πίλινγκ στην επιδερμίδα

Videos

20.09.2023

Έτσι θα ξεκρυσταλλώσετε το μέλι που έχει ζαχαρώσει (βίντεο)

Αν πιστεύετε πως επειδή το μέλι ζαχάρωσε, είναι κακής ποιότητας, κάνετε λάθος. Αντίθετα σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μέλι είναι λιγότερο επεξεργασμένο. Το μέλι αποτελείται από δύο συστατικά: ζάχαρη και νερό. Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι Η ζάχαρη διαλύεται στο νερό, αλλά υπάρχει συχνά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που μπορεί να χωρέσει το νερό. Με άλλα λόγια, δεν […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού